Elektronikus tánczene – Őszi tumultus

2014.10.02. 15:57, rerecorder

vessel.jpg

Rendhagyó módon jelentkezik elektronikus zenei rovatunk: az őszi lemezdömper eljöttével annyi kiváló anyagot találtunk, hogy semmit sem akarunk kihagyni, így a korábbiaktól eltérően hat remekművet mutatunk be gyorstüzeléssel.

paul-white-shaker-notes.jpgAz instrumentális hiphopjairól elhíresült Paul White-nak jót tett a kiadóváltás. A Shaker Notes (R&S, 2014) egy hangszerekben és hangmintákban színes, különlegesen elrendezett, nem mindennapi album, klassz vokálos részekkel és kellő eredetiséggel ahhoz, hogy ne egyből James Blake jusson eszünkbe róla. 



vessel-punish-honey.jpgIgencsak különleges az új Vessel-lemez is (az előadó szerepel a nyitóképen) – nemcsak zajok, de sok zeneiség is kihallható a Punish, Honey-ból (Tri-Angle, 2014), ami kétségkívül a hónap egyik legjobb kiadványa, így a furcsaságairól elhíresült Tri-Angle kiadó ezzel idén most már végképp újabb csúcsmagasság közelében van. 



ORN032_COVER_FRONT.jpgRégi, fontos gyűjteményeihez kanyarodik vissza Marko Fürstenberg az új munkájával, ráadásul a Ghosts From The Past (Ornaments, 2014) valóban hosszú idő után az egyik legjobb teljesítmény tőle, ám ezúttal a dub technók mellett ambient közbeszúrások és hagyományos döngicsélés is hallható. 



Mundo002LP_StewartWalker_IvoryTowerBroadcast_CoverArtworkWeb.jpgStewart Walker
az amerikai underground techno meghatározó figurája volt a kilencvenes évek legvégén, de már régóta nincs új zenéje, így az Ivory Tower Broadcast (Mundo Recordings, 2014) mindenképp meglepetés tőle, pláne a tartalma miatt. IDM-es kísérleti elektronikák találkozási pontja az album, ahol a közjátékok szerepét pont a rövid techno zenék töltik be – váratlan megújulás ez a szerzőtől. 



HDBCD027_front.jpgS újabb érdekes arcát mutatja ebben a hónapban a Hyperdub is: a fennállásuk tízedik évfordulóját ünneplő 10.3 (Hyperdub, 2014) válogatáson az összes meghatározó előadójuk kivétel nélkül ambient felvételekkel jelentkezik, sokuktól ráadásul először hallhatunk ilyet. 



Tresor.270 Artwork.jpgA klasszikusok kedvelői pedig a Tresor irányába nézzenek, ugyanis tizenhárom év után felújítva megjelent a 2002-ben váratlanul elhunyt James Stinson (Drexciya) The Opening Of The Cerebral Gate (Supremat/Tresor, 2014) című Transllusion-lemeze, ami továbbra is remek bizonyítéka annak, hogy az electro nélküle soha nem lesz már olyan úttörő, mint a kilencvenes évek végén. 

Velkei Zoltán

 

 

https://recorder.blog.hu/2014/10/02/elektronikus_zene_oszi_tumultus
Elektronikus tánczene – Őszi tumultus
süti beállítások módosítása