Skócia csúcsai – 20 klasszikus nagylemez

2014.09.19. 11:15, rerecorder

primal scream ny.jpg

Ilyet sem csináltunk még. Megmondjuk, hogy melyek egy ország legjobb albumai. Skóciának éppenséggel annyi van, hogy a húszas határ meghúzása kínzó veszteségeket eredményezett. Időrendben haladunk, ez itt mind korszakos, örökzöld, kötelező hallgatnivaló (plusz ajánlunk még további 20 remeklést).

bert jansch front cover[1].jpgBert Jansch
Bert Jansch
(Transatlantic, 1965)

A „gitárosok gitárosa” Skóciában tanulta ki sajátos pengetési technikáját, az edinburgh-i folkszíntérről kirepülve, európai utazgatásainak ihletése után Londonban vette fel kelta népzenéből, bluesból, jazzből összeálló első, nagyhatású nagylemezét. DE  A teljes lemez.


donovan_1.jpgDonovan
The Hurdy Gurdy Man
(Epic, 1968)

A hangszálaiba épített tremolót előszeretettel használó Donovan nehezen tagadhatná le, hogy egy indiai „tanulmányút” inspirálta a 6. lemezét, aminek hallgatása közben csak kapkodjuk a fejünket a jobbnál-jobb bájos és a pszichedelikus dalok egyvelegében. ER A teljes lemez.


incredible.jpgThe Incredible String Band
The Hangman’s Beautiful Daughter
(Elektra, 1968)

A brit pszichedelikus folk csúcslemeze skót, egyaránt sokat merített belőle Jimmy Page és a Grizzly Bear. Erős keleti hatások, egy rakás furcsa hangszer, szabadon hömpölygő, összetett dalok. Olyan az egész, mint egy nagyon szép, ködös álom. DL  A teljes lemez.


SKÓCIA ÉS ZENE FÓKUSZTÉMÁNK A SKÓT POP KÉTRÉSZES NAGY TÖRTÉNETÉVEL.


rezillos_1.jpgThe Rezillos
Can’t Stand The Rezillos
(Sire, 1978)

Rajfilmesen túlzó gesztusok, new wave energia, eget rengető csajpasi-vokálok és persze maga a Top Of The Pops: a Rezillos jópofa punkját – nehézsúlyú producerekkel felvett egyetlen stúdiólemezét – imádni könnyű, kiverni a fejedből viszont annál nehezebb. JB A teljes lemez.


orange juice_1.jpgOrange Juice
You Can’t Hide Your Love Forever
(Polydor, 1982)

Jangle-funk a legjobb formájában: Byrds, Velvets, Television és soulfunk keveredik itt imádnivalón, polírozottságtól mentesen.Emlékeztek még arra a régi reklámra, amiben azt énekli a csaj, hogy nem lehet megunni? Az nem a tejfölről, hanem erről a lemezről szól. JB A teljes lemez.


associates.jpgAssociates
Sulk
(Beggars Banquet, 1982)

A Sulk új, grandiózus pályára állította a szintis new wave-et és közben valószínűtlen kommerciális sikert facsart mániás depressziós hangulatváltásokból. Az excentrikus, túlköltekező duó máig megfejthetetlenül összetett hangzású zenét alkotott – majd kettévált. DE A teljes lemez.


aztec_packshot.jpgAztec Camera
High Land, Hard Rain
(Rough Trade, 1983)

A High Land, Hard Rain tutira kézről-kézre járt a Smiths-tagok között. Csilingelő, kissé naiv, ártalmatlan jangle-pop számok, végig magas színvonalon. Álmos, napfényes vasárnap délelőttökre találták ki, ezt hallgatva az egész világ barátságos helynek tűnhet. KA A teljes lemez.


cocteau_twins-treasure.jpgCocteau Twins
Treasure
(4AD, 1984)

1984-ben a posztpunk már leáldozóban volt, a Cocteau Twins a sötét hangulatot megtartva lépett tovább a fátyolos, misztikus dream pop felé. A Treasure ennek a korábbi korszakuknak a csúcslemeze, amivel lerakták az ethereal (éteri) wave alapjait. KA A teljes lemez.


lloyd-cole-and-the-commotions-rattlesnakes.jpgLloyd Cole And The Commotions
Rattlesnakes
(Polydor, 1984)

A Smiths által kinyitott ajtón tágra nyílt szemű, csilingelős gitárpop-zenekarok garmadája sasszézott be, közülük az okos-álmodozó-bölcsészes Lloyd Cole vezette Commotions egyből elsőre el is készítette legjobb lemezét, ezt a kulturális referenciákkal teli albumot. NR A teljes lemez.


the_jesus_and_mary_chain-psychocandy-frontal.jpgThe Jesus And Mary Chain
Psychocandy
(Blanco y Negro, 1985)

Csinálj egy rakás perfekt melódiát és az egészet rontsd el, de nagyon: gerjedéssel, torzítókkal, zajfallal. Papíron nagyon béna ötlet, lemezen mégis működött (és működik máig). A Reid-tesók valahogy érezték a megfelelő egyensúlyt a noise és a harmónia között. Utánzóik már nem annyira. FT A teljes lemez.


deacon blue.jpgDeacon Blue
Raintown
(Columbia, 1987)

A skót popzenére mindig is jellemző erős amerikai befolyás ezen a mai füllel vegytiszta mainstream popalbumon főleg Bruce Springsteentől és a Steely Dantől ered, de big musicos hangzás is jellemzi ezt a városi élet nehézségeit megéneklő hibátlan lemezt. NR A teljes lemez.


blue nile hats.jpgThe Blue Nile
Hats
(Linn, 1989)

Öt évig készült, naná, hogy a lehető leginkább szofisztikált lemez a Hats. A perfekt pop betetőzése. Lassú, szellős, egyszerűnek tűnő, ravasz szerkezetű, éjszakai elindulást megelőző, aztán inkább hajnalig az ablakon kifelé bámulást aláfestő dalok sora. DE A teljes lemez.


primal-scream_1.jpgPrimal Scream
Screamadelica

(Creation, 1991)

A pszichedelikus rockzene és az acid house-forradalom szülte korai brit tánczene – a ’67-es és a ’88-’89-es Szerelem Nyarának – üdvözült fúziója mennyei beállásokkal és isteni lejövésekkel – ne küzdj ellene, hanem érezd! FK A teljes lemez.


teenage_fanclub-grand_prix-frontal.jpgTeenage Fanclub
Grand Prix
(Creation, 1995)

Kurt Cobain egyik kedvence, a Byrds-ös folkrockot karcos powerpop-keretbe pakoló TFC a glasgow-i C86-színtérről startolt, az 1991-es Bandwagonesque-kel állt kreatív pályára és onnantól sokáig nem is hibázott. Az 1995-ös Grand Prix a klasszicizált csúcslemez. NR A teljes lemez.


belleandsebastian-ifyou27refeelingsinister.jpgBelle And Sebastian
If You’re Feeling Sinister
(Jeepster, 1996)

„All that I wanted was to sing the saddest songs, and if you would sing along I will be happy now” – a 90-es évek néhány tucat legkedvesebb boldog-szomorú dalából 10 darab pontosan ezen a lemezen található. Kardigánban ajánlott hallgatni. SCs A teljes lemez.


mogwai young team.jpgMogwai
Young Team
(Chemikal Underground, 1997)

Egyszerre gyönyörű és káoszba fúló, érzelmes és földbe döngölő a Mogwai zenéje, és hiába a 20 éves karrier, valamint a kiterjedt diszkográfia, olyan egységes, elejétől a végéig lenyűgöző posztrock opuszt, mint a debütáló lemezük, azóta sem alkottak. ML A teljes lemez.


boards of canada.jpgBoards Of Canada
Music Has The Right To Children

(Warp, 1998)

A testvérduó bemutatkozó albumával egy új – a hetvenes évek alkalmazott zenéiből, természetes hangokból és obskúrus hangmintákból merítő – retrofuturista IDM-világ nyílt ki, mely egyszerre ismerősen barátságos és baljósan alien. FK A teljes lemez.


the-three-eps-4f88bdf5af2e8.jpgThe Beta Band
The Three EPs
(Regal, 1998)

A Dry The Rain öngyújtózós folkhimnusza valószínűleg többet ártott Steve Masonéknak, mint amennyit használt, mert a Beta Band első három EP-jének anyagát összegyűjtő album maradéka is ugyanolyan színes, törékeny szépség, mint mondjuk a Beck-féle Odelay. SzB A teljes lemez.


franz ferdinand.jpgFranz Ferdinand

Franz Ferdinand
(Domino, 2004)

Az egy dolog, hogy mennyire üdítő volt 2004-ben ez az album, és milyen sok ember vette a lapot: táncolni hűvös, feszes gitárzenére remek dolog. Az meg egy másik, hogy sok kortársával ellentétben ez a lemez még mindig remekül működik. Bónusz: az évtized egyik legjobb száma! CsG A teljes lemez.


GLASS-SWORDS-cover-illo.jpgRustie
Glass Swords
(Warp, 2011)

Ha a minimalnak van ellentéte, akkor ez az: maximal tánczene, melynek túlpörgetett eklektikája (van itt minden electrofunktól trance-en és progrockon át bass music-ig) nem válik öncélúvá és unalmassá – az információ túladagolásos és figyelemhiányos internetkor lenyomata/paródiája. FK A teljes lemez.

 

és +20 ajánlott skót album

Average White Band: AWB (Atlantic, 1974)
The Skids: Scared To Dance (Virgin, 1979)
Simple Minds: Real To Real Cacophony (Zoom, 1979)
Thomas Leer  & Robert Rental: The Bridge (Industrial, 1979)
The Fire Engines: Lubricate Your Living Room (Pop Aural, 1980)
Josef K: The Only Fun In Town (Postcard, 1981)
Scars: Author! Author! (Charisma, 1981)
Momus: Tender Pervert (Creation, 1988)
The Vaselines: Dum-Dum (Rough Trade, 1989)
The Shamen: Boss Drum (One Little Indian, 1992)
Trash Can Sinatras: I’ve Seen Everything (Go!, 1993)
The Pastels: Mobile Safari (Domino, 1995)
Bis: The New Transistor Heroes (Wiiija, 1997)
Arab Strap: Philophobia (Matador, 1998)
Travis: The Man Who (Independiente, 1999)
The Delgados: The Great Eastern (Chemikal Underground, 2000)
Life Without Buildings: Any Other City (Tugboat Records, 2001)
U.N.P.O.C.: Fifth Column (Domino, 2003)
Mylo: Destroy Rock And Roll (Breastfed, 2004)
Camera Obscura: Let’s Get Out Of This Country (Merge, 2006)
The Twilight Sad: Fourteen Autumns & Fifteen Winters (Fat Cat, 2007)

(X) A Skócia & Zene cikksorozat támogatója: The Famous Grouse, Skócia első számú whiskyje.

https://recorder.blog.hu/2014/09/19/skocia_csucsai_20_klasszikus_nagylemez
Skócia csúcsai – 20 klasszikus nagylemez
süti beállítások módosítása