Videopremier! ZUP: Szakadj el (S(o)un(d)city Szeged-felvétel)

2014.09.15. 13:00, Frontrecorder

zupszeged.jpg

A szegedi helyszíneken unplugged zenélős videókat készítő és ezekhez egy-egy kortárs fiatal író novelláját társító (S(o)un(d)city Szeged kezdeményezést - és vele a Petruska Andrással készített egyik felvételt - már bemutattuk itt. A csapat SZIN-sessions néven indított egy sorozatot, amelynek második fellépője a záhonyi gyökerű ZUP zenekar, velük a Szegedi Nemzeti Színházban rögzítettek két dalt akusztikus előadásban. Ezek közül a Szakadj el felvétele itt látható először.

zupszegedsmall.jpgAz indiefolkos beütésű poprockot játszó ZUP idén júliusban jelentette meg második albumát Huszonvalahányban címmel (melyről a Szökőévnek nálunk volt a premierje). A lemezről a Minden csak átmenet és a Szakadj el című dalokat választották ki a SZIN-session-jük számára. "Előbbi zene és szöveg tekintetében is az egyik kedvencünk a lemezről, utóbbi pedig egy dacos, kinyilatkoztató szám, burkolt formában." - mondta Farkas Krisztina, a zenekar énekese. A szegedi forgatást pedig így összegezte: "Gyerekként sok időt töltöttünk a színházban, és nem is gondoltuk, hogy egyszer ilyen környezetben fogunk muzsikálni. Nagyon élveztük a forgatást. Az akusztik felállásokban az a jó, hogy előtérbe kerülhet a mondanivaló, és kijöhet a zenészek karakteressége. A projektbe is azért szálltunk be, mert szeretjük az utcazene hangulatát, és azt, hogy ezáltal új formában hallhatjuk vissza a dalainkat."  Halljuk és lássuk hát a ZUP-ot elszakadni a daluk eredeti hangszerelésétől, a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában videóra vett SZIN-session kedvéért:

Az ugyanitt rögzített Minden csak átmenet a Cinken debütált. A ZUP dalai mellé ezúttal nem novella, hanem egy vers jár, a különböző irodalmi színtereken (Apokrif Online, Eső - Irodalmi lap) publikáló Nagy Dánieltől a Megtartja színét című költemény, melynek születését a szerző így idézi fel: "Egy boltban a félkész termékek és a húspult közti területen álltam, és nem tudtam, hogy miért is mentem oda. Végül vettem pár deka olcsó szlovák sajtot és hazamentem. Kellemetlen volt leülni a díványra, mintha egy mindig folytatódó regény soha be nem érő hőse lennék. Ezután a dalokat többször is meghallgattam, és ez lett belőle: utazás, gyerekkor, elszakadás." A vers itt olvasható.

A ZUP szeptember 18-án "rendes" koncertet is ad Szegeden, majd 19-én Debrecenben a ZAMAT Fesztiválon, 20-án pedig Budapesten a G3 Rendezvényközpontban játszanak. 


fotók: Kozák Máté

https://recorder.blog.hu/2014/09/15/videopremier_zup_szakadj_el_s_o_un_d_city_szeged-felvetel
Videopremier! ZUP: Szakadj el (S(o)un(d)city Szeged-felvétel)
süti beállítások módosítása