Premier! DNte: Nightly EP

2014.08.27. 17:00, Frontrecorder

dnte.jpg

Még 2011 végén, az itthoni wonky/futurebeat körképünkben mutatkozott be nálunk DNte. A Berlinben élő jövőzene-producer azóta változó ütemben jelenteti meg egyedi atmoszférájú, az élő hangszeres megszólalást és a szempler-alapú zenét összedolgozó felvételeit. Idén a ma megjelenő hatszámos Nightly Ep az első kiadványa, amely elsőként itt hallható.

nightlycover.jpgDNte (Karsai Norbert) a megjelenésekben sűrű 2011-es és 2012-es év után tavaly csupán egy EP-vel és pár remixszel jelentkezett, de mint mondja, ennek nincs különösebb oka, így jött a zeneírási késztetés. "Tavaly sokat koncerteztem és nem igazán volt időm zenélni. De alapvetően nálam nincsen kényszer a zeneírás területén sem. Ezt nem lehet siettetni. Persze tudom, ebben a Facebook-központú világban, ahol az információs hírfolyam folyamatosan frissül, gyorsan 'kellene' zenéket írni, hogy folyamatosan jelen legyél, de nekem nincs ilyen fajta célom a zenémmel." A producernél az is változó, hogy az egyes zenékkel mennyit foglalkozik, hisz abban, hogy ez mindig adja magát. "Szerintem az életben az egyik legfontosabb a rugalmasság és nyitottság. Én azt gondolom, hogy egy zenész látásmódja több dologból táplálkozik és azt hogy önmagát milyen módon fejezi ki az az egyéniségét tükrözi. Ha belegondolunk, már minden zenét megírtak, így pont hogy a zenész egyedi látásmódja helyezi az egészet egy új 'formába', és mivel sok behatás éri a zenészt, ezért gyűlik benne a 'dolog'. Számomra ezért nem hiteles az az előadó, aki havonta hoz ki egy EP-t." Ami az ő idei első EP-jét illeti, arról így vall: "A lemez igazából egy gyakorlat eredménye. Sokat foglalkoztam egy időben a tudatos álmodással és az ott megéltek (élmény/dallamok/benyomások) dalba átültetése, illetve azok minél pontosabban történő leképzése volt a cél. A dalok írásának a folyamata igen érdekes lett: néhol teljesen sikerült átültetnem az álmomban tapasztalt dolgokat a valóságba, de olyan is volt, hogy kezdetben jól indult, viszont teljesen más lett. Szerettem volna, ha az albumborító a lemez 'tematikáját' támasztja alá, és ezért is dolgoztam együtt Tripó Dáviddal, aki a zenék meghallgatása után egyből ráérzett arra, mi is az, amit igazán szeretnék. Erős kis anyagnak érzem és most egy hosszabb ideig ez is lesz az utolsó lemezem."

Az álmaiból született számokhoz DNte nem kommentárt írt, helyette megosztja azokat a vázlatokat, melyek az alapjai voltak a kész zenélnek. Használati utasítást is mellékelt: "Lehet elsőre kicsit érthetetlen lesz, de ha akkor olvassátok, amikor a dalokat is hallgatjátok, össze fog állni a kép."

Nightly:
"Egyszerre lépő emberek, akik lehajtott fejjel haladnak - szakadó eső - kitisztult terek - éjszaka, majd napkelte."

For mal I ty:
"Érzed, ahogy minden lépés egyre nehezebb és minden lépéssel egyre mélyebbre jutsz magadban. Jönnek a felismerések az élettel kapcsolatban - kiszámíthatatlan/nem várt figurák, alakok megjelenése, majd azok hirtelen eltűnése. Ezért is van így ennyire hirtelen vége a számnak."

Sensation Of Floating:
"Egyfajta haladás érzete van, de mindenféle statikus dolog/tárgy (billegő falak - totális homály - hullámzó talaj) nehezíti meg ezt a folyamatot. Nem igazán van olyan, amibe kapaszkodni tudnál a totál ismeretlen területen és ráadásul nem is a talajon vagy, hanem lebegsz.
"

I Just Wanna:
"Folyamatosan nyugtalan vagy valami miatt, amit nem is értesz pontosan, hogy micsoda, mintha úgy próbálnál haladni, hogy közben acélgolyók vannak a lábadon. És ez a nyugtalanság teljesen felőröl."

Miss U:
"Van az az érzés, amikor tudod, hogy xy dolog nincs még lezárva és nem ott és olyan módon nyeri el a végleges formáját. - ürességérzet - magány."

Instead Of Flowers:
"Nehézkes légzés - mély pillanatok - finom érintés - flegma reakció."

 
ezek után pedig jöjjön DNte magával ragadó dream-hopja, a Nightly EP:

Címkék: premier dnte
https://recorder.blog.hu/2014/08/27/premier_dnte_nightly_ep
Premier! DNte: Nightly EP
süti beállítások módosítása