„Ha velem van dolgod, ne számíts arra, hogy gyors leszek” – Elly Jackson (La Roux)-interjú

2014.08.20. 13:01, rerecorder

IMG_9054a.jpg

Öt év telt el az első La Roux-lemez óta, nagyon sok idő zeneipari szemmel. A legtöbben már valószínűleg meg is feledkeztek a gondosan belőtt hajú Elly Jackson és a rejtőzködő Ben Langmaid duójáról. Pedig 2009-ben hatalmas slágerekkel robbantak be a köztudatba, később egy Grammy-díjat is bezsebeltek, úgy nézett ki övék a világ (2011-ben a Szigeten is bemutatkozott La Roux). Aztán hosszú csend következett és végül idén júliusban jelent meg második albumuk, a Trouble In Paradise, aminek néhány számához még van köze Langmaidnek, de hivatalosan már csak a még mindig nagyon stílusos és jólfésült Jacksont fedi a La Roux név. Az új lemez dalait a Szigeten is hallhattuk, sőt meg is szólaltattuk az énekesnőt.

Jackson a köztes hosszú időszakban pánikrohamoktól szenvedett, volt, hogy még az éneklésre is teljesen képtelen volt. Azonban úgy tűnik, hogy mostanra teljesen rendbe jött, mosolygósan és magabiztosan ült velem szemben kerek napszemüvegben és harsány mintás ingben, ami bárki máson röhejesen állt volna. Látszólag nagyon elégedett az új lemezzel, látványosan jól érzi magát a bőrében, öt év alatt popsztárságba csöppent kislányból, tudatos és profi énekesnővé nőtte ki magát.

- Nemrég jelent meg a második lemezed, a Trouble In Paradise. Milyen a fogadtatása eddig?

IMG_8554a.jpg- Hihetetlenül jó, tényleg elképesztő, hogy mennyire jól fogadta mindenki. Nagyon máshogy állnak hozzá, mint az első lemezemhez. Akik élvezik, szeretik az új albumot, azok kicsit talán mélyrehatóbban hallgatják. Amikor az emberek arról beszélnek, hogy milyen érzéseket kelt bennük a lemez, vagy egyes számok mit jelentenek nekik, akkor úgy tűnik elértük azt, amit el akartunk érni. Nagyon klassz, hogy kitalálunk valamit, hogy milyen jó lenne, ha ennél meg ennél a résznél ezt meg ezt éreznék az emberek, aztán úgy tűnik, hogy amiben reménykedtünk, az meg is valósult.

- Hogy viszonyulsz a 2009-es albumhoz? Sok minden változhatott azóta.

- Az első lemez már annyira régen volt, hogy nehezen tudok hozzá kötődni. Az mondjuk nagyon szerencsés, hogy a 80-as évek revivallel egyidőben jött ki, különben szerintem egyáltalán nem lett volna sikeres, fel sem tűntünk volna senkinek.

- Hogyhogy öt évig készült a folytatás?

- Az új album munkálatai körülbelül két és fél évig tartottak, 2009 után két év ment el turnézással. Aztán egy időre szabadságoltam magam, egy kicsit el akartam távolodni attól a világtól, amibe belekerültem. Muszáj volt ezt csinálnom, egy teljesen új helyzetbe kellett kerülnöm, hogy neki tudjak állni az új lemeznek. Valami újat akartam csinálni, és persze én is megváltoztam, egy teljesen más emberré fejlődtem. Az első lemezemet 17 évesen kezdtem csinálni, amikor megjelent, akkor még mindig csak 21 éves voltam. Ennek már 6-7 éve, az nagyon sok idő, elég nagy szakadék abból a szempontból, hogy mi zajlik le egy emberben ennyi év alatt.

IMG_8951a.jpg


- A szabadságolásnak mi volt az oka?

- Sok minden közre játszott, de biztosan része volt ebben annak, hogy kikerüljek a rivaldafényből, és megszabaduljak attól a fajta figyelemtől, amit az első lemezem után kaptam. Nem arról van szó, hogy követtek az utcán, vagy attól kellett tartanom, hogy bármikor lefotózhatnak, hanem általában nem éreztem komfortosnak, hogy az vagyok, aki, és el kellett egy időre távolodnom ettől a szereptől. Nem arról van szó, hogy nem bírtam kezelni a hirtelen jött hírnevet, hanem arról, hogy 2009-ben még releváns volt az egész felhajtás, a kampány végére viszont belefáradtam, valami újat akartam csinálni. Olyat, amit jónak tartok, igazán tudok hozzá kötődni, és kifejezi azt az embert, amivé lettem. El kellett tűnnöm, hogy az az ember legyek, aki lenni akarok, nem hiszem, hogy a celebség jó albumalapanyag.

- Még mindig tartod magad ahhoz, hogy mindenhonnan kilógsz?

IMG_8555a.jpg- Igen, nem hiszem, hogy bármilyen csoportba tartoznék, szeretem ezt, azt hiszem ez egy jó dolog. Lényegében ugyanazok a barátaim és ugyanazt az életet élem, mint 17 évesen. Számomra az a furcsa, hogy a zeneiparban ez kivétel, és a legtöbb ember nem így viselkedik. Mások sokkal inkább szeretnének híresek lenni, mint én. Ezért érzem, hogy nem passzolok a képbe, én csak zenét akarok csinálni, amit szeretek, ha az emberek is szeretik, hát az szuper, a többi nem igazán érdekel.

- Éreztél ezzel szemben bármilyen ellenállást?

- Persze, éreztem nyomást a zeneipar részéről, hogy rám tegyék a megfelelő címkéket, beskatulyázzanak, és ezzel elintézzenek. Nyilván azt akarták, hogy írjak egy új Bulletproofot. Ez sose fog megtörténni. Egyáltalán nem foglalkoztat, hogy írjak egy új Bulletproofot. Az ipar kommerciális oldalában is volt sok olyan dolog, ami egyáltalán nem tetszett. Azt kezdtem érezni, hogy nem olyan előadóvá válok, akiket tisztelek vagy szeretek. Pont a Bulletproof miatt kerültem olyan területre, ahol egyáltalán nem akartam lenni, és az az irány, amit kitaláltak nekem, nem az én irányom volt.

- Sokat veszekedtél a kiadóddal?

- Nem, szerencsére, ezek a dolgok eltűntek. Nem mondom, hogy csak úgy elpárologtak, de szinte magától oldódott meg ez a probléma. 

- Újabb öt évet kell várnunk a következő La Roux-lemezre?

- Remélem, hogy nem, de sosem tudom, mi fog történni. Nincs sok számom, amiből válogathatnék. Nem írok folyamatosan dalokat, ha van egy ötletem, akkor abból a végsőkig kihozok mindent. Csak az írásért magért nem írok, nem is tudom, hogy kellene azt csinálni. Ha velem van dolgod, ne számíts arra, hogy gyors leszek. Ha elém állna valaki, hogy csináljak egy albumot 6 hónap alatt, azt mondanám, kizárt!

interjú: Kálmán Attila
fotók: Lékó Tamás


a Trouble In Paradise teljes egészében - 
(X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom): 


a Let Me Down Gently klipje: 


az I'm Not Your Toy az idei Szigeten: 

Címkék: sziget la roux
https://recorder.blog.hu/2014/08/20/_ha_velem_van_dolgod_ne_szamits_arra_hogy_gyors_leszek_elly_jackson_la_roux_-interju
„Ha velem van dolgod, ne számíts arra, hogy gyors leszek” – Elly Jackson (La Roux)-interjú
süti beállítások módosítása