How To Dress Well: ’’What Is This Heart?’’ (lemezkritika)

2014.07.28. 12:07, rerecorder

How-To-Dress-Well.jpg

A Words I Don't Remember című dallal és egy allegorikus kliptrilógiával (Repeat Pleasure, Face Again, Childhood Faith In Love) felvezetett harmadik How To Dress Well-lemezzel Tom Krell dalszerző-producer kísérletiből (eredetiből) elérkezett a viszonylag hagyományos soulpop műfaji tartományhoz. Ez is megy neki?

how-to-dress-well-what-is-this-heart.jpgKiadó: Weird World / Domino / Neon Music

Megjelenés: 2014. június 23.

Stílus: soul

Kulcsdal: Pour Cyril

Hogyan építsünk életművet jól? Ha Tom Krellnek, AKA How To Dress Wellnek ezt a kérdést teszik fel, már biztosan tudja a választ. Pedig minden olyan bizonytalanul indult: arctalanság, szófoszlányokból álló dalszövegek, elkent ének a felvételeken, rosszul elsült élő fellépések, és tessék, most már arról beszél, hogy szívesen vezetné a Billboard-listát, de persze a maga módján. A 2010-es Love Remains című debütalbum rétegek egymásra pakolása volt, statikus zajjal fedett r&b-s drone-pop. Most meg szellősen szóló akusztikus hangszerek között, nagy szünetekkel énekel, mint egy hangtornász-világbajnokságot nyert R.Kelly. A két pont között persze volt egy – a vonal meghúzását segítő – köztes, hangzásban, hangulatban is átmeneti lemez (Total Loss, 2012), és ami Krell mostani, harmadik albumán hallható, azért még az sem a kiglancolt, rádió- és listakész pop-R&B. De értjük a szándékot és díjazzuk az őszinte megvalósítást.

Krell még mindig a maga útját járja, és ’’What Is This Heart?’’ című, a korábbiaknál – ezek után egyértelmű, hogy – sokkal poposabb lemezén is önmagát adja. Ami neki fontos lehet ebből, az az, hogy permanensen tudta biztosítani karrierje fejlődését és továbbra is saját témáit boncolgatja. Ami nekünk jó, az az, hogy zeneileg ez még így is – azonnal – megragadó, sokszor kifejezetten izgalmas gyűjtemény, egy jól felépített, túláradó szentimentalizmussal, giccsel is tudatosan játszó album. A How To Dress Well-dalok fő témája mindig is a veszteségek feldolgozása, a felnövés, a továbblépés, a megerősödés volt, hát most már jószerével erősebbek önmagukban a dalszövegek, mint az összhatás; fontosabb az éneklés, mint a hangszerelési trükkök. Krell a klasszikus soullemezek megszólalási tartományához persze még nem egészen jutott el, de az biztos, hogy most a leginkább magabiztos, a leginkább önmagával egyenesben lévő és ez az egészen változatos dalokon végig érződik is – azaz tud funkcionálni hagyományos soulénekesként, a lélek minden apró rezdülését a hallgatónak közvetítő csatornaként. Hatalmas lépés ez, és mindeközben az is érződik, hogy milyen lesz, amikor a slágerlistákat is meghódítja majd (a Junior Boys-os Very Best Friend a példa). A két évvel ezelőtti Total Loss a gyász lemeze volt, szépségét sötét fény tárta fel, a ’’What Is This Heart?’’ már nem megrázóan felemelő, de azt teszi, amit a jó soulalbumok – és a címben feltett kérdést is megválaszolja.

8.5/10

Dömötör Endre


(X) A lemez teljes egészében a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom): 


a Repeat Pleasure élőben: 

https://recorder.blog.hu/2014/07/28/how_to_dress_well_what_is_this_heart_lemezkritika
How To Dress Well: ’’What Is This Heart?’’ (lemezkritika)
süti beállítások módosítása