Olé, Olé – A Recorder-válogatott: fociszakértő zenészek

2014.06.12. 11:40, rerecorder

BrazucaAdidas2WorldCup2014-Adidas.jpg

Tizenegyen a 2014-es brazil vb-ről. Tizenegy zenész, aki focirajongó. Tizenegy szakértő, aki félreteszi a hangszert június 12. és július 13. között, hogy egy másik szenvedélyének élhessen. Naná, hogy mi is megközelítjük a 2014-es brazil labdarúgó-világbajnokságot és naná, hogy popzenészeken keresztül. Tizenegy előadó, akik mind másik válogatottnak drukkolnak a vb-n és most elmondják, hogy miért.

Tizenegy magyar zenész-énekesnek ugyanazt a három kérdést tettük fel. Mindannyian más és más válogatottat buzdítanak. Ki nevet a végén?

1. Melyik válogatottnak szurkolsz a vb-n? Miért? Esetleg miért nyerhetik meg?

2. Ki lesz a csapatból a vb sztárja?

3. Mi a kedvenc focihimnuszod, focihoz köthető dalod?

Hó Márton (Hó Márton és a Jégkorszak)

Anglia

hó marci_2.jpg1. Én mindig, minden vb-n és eb-n Angliának szurkolok, aztán sajnos legfeljebb a negyeddöntőig vagy a nyolcaddöntőig jutnak el, de nem baj, nem adom fel, idén hátha. Bár elég nehéz csoportban vannak, Uruguay és Olaszország ellen nem lesz könnyű.

2. Cahill vagy Jagielka!

3. Cockney Rejects: I’m Forever Blowing Bubbles. Ez a szám a West Ham United himnusza ugye – bár nem vagyok WHU-szurkoló, de a dal nagyon szép röppályát futott be az 1918-as eredeti verziótól kezdve a hatvanas évekbeli Blue Diamonds-változaton keresztül a Cockney Rejects punkátiratáig. Ha egy dal fülbemászó, az bármilyen stílusban fülbemászó marad.

Ganxsta Zolee

Argentína

ganxsta.jpg1. Egy csapat van csak a világon, Argentína. Illetve kettő, mert van egy másik szimpatikus is, Uruguay. Ha netán Argentínával bármilyen baleset történik, akkor marad Uruguay. De nyilvánvalóan az első számú csapatom Argentína, 1978-ban beleestem az argentin labdarúgásba, azóta már az argentin rögbibe is. Az országban is voltam vagy nyolcszor-tízszer. Mind az emberek, mind a mentalitás és maga az ország is fantasztikus, nagyon közel áll a szívemhez. Mindig esélyesként mennek minden vb-re, most sincs másképp, de hogy mit hoznak ki belőle, azt majd meglátjuk. Simán megnyerhetik idén is, olyan focistákat termelnek ki évről-évre, hogy a csillagok állásától függ csak, hogy éppen világverő válogatott áll-e össze. Nagyon szép lenne, ha a szomszédnál, akiket annyira nem kedvelünk, nyernénk meg a vb-t.

2. A csapat sztárja nem az lehet, akire mindenki gondol, Messi nem túl nagy formában van. Azt mondom, hogy most Sergio Agüero lesz a válogatott kiemelkedő egyénisége, aki elviszi a hátán a csapatot. Hátul pedig Pablo Zabaleta a nagy kedvencem.

3. A Soy un socio del Atleti, az Atlético Madrid indulója, ami lényegében egy spanyol rockszám. Szerepel az Atlético 2003-ban kiadott cd-jén is, akkor lett 100 éves a klub, kint meg is vettem a lemezt. Azóta is szívesen hallgatjuk, még a lányom is szereti.

mégötlövés.jpgMég5lövés (Bëlga)

Belgium


1. Hosszú idő után végre kijutottunk – ti. a bëlgák – Marvinnal az élen, ezért nyilvánvalóan nekik szurkolunk. Titusz emellett nagy Irán-drukker. De minden meccset megnézek, amit tudok, a lényeg, hogy legyen dráma!

2. A belga csapaton belül az egyik kedvenc Eden Hazard, a nagy nevek közül meg Messi.

3. Ilyen nincs. (mi azért neveznénk ide a Huszonkét férfit a 2004-eslga-lemezről – a szerk.)

Kovács Ákos (Képzelt Város)

Bosznia-Hercegovina

kovács ákos.jpg1. Különféle okokból szinte mindig régióbeli csapatoknak szurkolok, erre ezen a tornán adottak a horvátok és a bosnyákok, utóbbiakkal most éppen jobban szimpatizálok. Nem a sporthoz tartozik, de az országukat eléggé megtépázta az árvíz, szükségük lenne egy kis sikerre.

2. Muhamed Bešić a magyar bajnokság egyetlen vb-résztvevőjeként középső védőt fog játszani a válogatottban, nem lesz könnyű dolga, főként Argentína ellen. Meglátjuk, hogy egy jó vb-szereplés után Magyarországra tér-e vissza, vagy elviszi egy másik klub egy másik bajnokságba.

3. A Bányászhimnusz. Nem kifejezetten focihoz kötődik, de sokszor elhangzott a tatabányai focipályán.

Hevesi Tamás (a magyar női U17 válogatott volt szövetségi kapitánya, Névtelen Nulla)

Brazília

hevesi tamás.jpg1. Igazából több csapatnak is szurkolok egyszerre, nagyon szeretem a spanyol focit is, de a szívemhez az egyik legközelebb álló ország Ausztrália, ahol hat évig éltem, negyvenszer repültem oda-vissza a két ország között, de persze ők nem sokra esélyesek a vb-n. Viszont úgy igazából gyerekorom óta Brazíliának drukkolok, Zico, a fehér Pelé volt a nagy példakép. Voltam is Brazíliában, sok meccsen megfordultam, még a Maracanában is, sőt két éve láttam a lebontott Maracanát is, ami elég súlyos látvány volt. Néztem ott élőben Botafogo-, Flamengo-, Vasco da Gama-mérkőzéseket, sőt Carioca-kupa meccsen is jártam. Mondani sem kell, Brazília fantasztikusan erős lesz a vb-n, bár nekem még nem igazán állt össze a válogatott, de abban biztos vagyok, hogy a végén dél-amerikai győztes lesz.

2. Neymar nyilván még nagyobb csillaggá válhat a hazájában, de Brazíliát nem csak a világsztárok viszik majd, akikből szinte túlkínálat van a csapatban. Kevésbé ismert játékosoktól is várok meglepetést.

3. A You’ll Never Walk Alone, ezután mondani sem kell, hogy klubszinten Liverpool-drukker vagyok.

takáts.jpgTakáts Eszter

Hollandia

1. Hollandiának, ’88-ban is meglepetést okoztak Szovjetunió ellen az eb-n, és kemény munkával nyertek, a mostani csapat is remélhetőleg hasonló bravúrt tud véghezvinni, mint annak idején Gulliték.

2. Arjen Robben!

3. Igazából nincs ilyen.

Szabó Benedek (Szabó Benedek és a Galaxisok, Zombie Girlfriend)

Horvátország

szabó.jpg1. 1998 csodálatos nyara, Suker bal lába, a szemét Thuram két gólja – ha muszáj választani, akkor a horvátok. Nekem ott kezdődött a foci, nekik meg pont az volt a legjobb szereplésük, a gyerekkor végének szép emléke így forrt össze a piros-fehér kockás mezekkel. Ehhez kapcsolódó érdekes, de teljességgel haszontalan tény, hogy félig bunyevác vagyok, bár ha valaki azt mondja, hogy ezt ránézésre meg tudja állapítani, az hazudik.  

2. Szerencsére most már elég kevés Dado Pršo szaladgál a csapatban, Modrić például szép csendben Európa egyik legjobb középpályása lett az idei szezonban, ahogy Rakitić is. Ők ketten felfelé lógnak ki a keretből, főleg rajtuk múlik, hogy továbbmennek-e a csoportból, ami egyébként második-harmadik ránézésre egyre keményebbnek tűnik. A nyolcaddöntőben valószínűleg Spanyolország következik, szóval a racionális énem azt mondja, hogy ott a végállomás, de nem bánnám, ha kivernék Xaviékat – az előző Európa-bajnokságon majdnem sikerült.  

3. Jim Noir: Eanie Meany. A 2006-os vébé alatt volt reklámzene, kis túlzással mondhatnám azt is, hogy ez volt a legjobb az egészben. Egyébként vicc nélkül gyönyörű, még akkor is, ha az öcsém egyszer átírta a szövegét magyarra, a fordítás pedig úgy szólt, hogy „ha nem adod vissza a focilabdámat, hívom a sittről az apámat”.  

Szikora Róbert

Németország

szikora.jpg1. Mindig a magyaroknak drukkolok, de mivel nincsenek kint a vb-n, ezért Németországnak. A rokonságomból választok, nagyapám és dédnagyapám is osztrák volt, az meg már majdnem német. A németek azért nyerik meg a vb-t, mert egyrészt mentálisan mindenkinél erősebbek, másrészt a Bundesligát elárasztották dél-amerikai játékosokkal, akiktől eltanulták a szellemességet, lazaságot. Attól persze németek maradnak, akik a 93. percben is elhiszik, hogy megnyerhetik a meccset.

2. A maga posztján Philipp Lahm a legjobb, az egyik legintelligensebb játékos. De azt gondolom, hogy Thomas Müller is nagy gondokat fog okozni elől, fiatal, még nem tartják az ellenfelek olyan sokra, de nagy meglepetést okozhat. Nagyon gólerős, tudja, hogy merre a kapu. Olyan, mint a másik Müller, a Gerd.

3. Volt egy, amit még Latabár énekelt az ötvenes években, de a legjobb focihimnusz az, amit tősgyökeres rákospalotaiként én írtam a REAC-nak, amikor még NB I-esek voltak.

simon bálint.jpgSimon Bálint (Ivan & The Parazol)

Olaszország

1. Világ életemben olasz-fan voltam. Ők nem csak fociznak, de közben stílusikonok is. Azért nyerhetik meg, mert az olasz futballstílust nagyon nehéz kijátszani, kőkemény védekezés és gyors kontrák jellemzik.

2. Gianluigi Buffon.

3. Eagles Of Death Metal: Miss Alissa, a Nike 2014-es futballkampányának zenéje, hiába 2004-es a dal, hatalmas rock’n’roll-sláger.

Bajor Ádám (Terrible Ted, Haunebu, ex-The Moog)

bajor ádám.jpgOroszország

1. Oroszoknak. Végignéztem a csapatfotókat és ők tűntek a legszomorúbbnak, szóval nekik drukkolok. Persze nem fogják megnyerni a vb-t, de ne is nyerjék.

2. Évek óta nem sikerült megbarátkoznom azzal a névvel, hogy Zsirkov, szóval jó lenne, ha még nagyobb sztár lehetne. Mondjuk Rizsikovnak is szurkolok.

3. Cock Sparrer: Trouble On The Terraces. Erre a legjobb öklöt rázni és köpködni.

Prieger Zsolt (Anima Sound System, Sword And Scythe)

Spanyolország

prieger.jpg1. A jó fociért szurkolok elsősorban, hogy izguljak, hogy együtt éljek a játékkal, mint 1974-ben nyolc, vagy 1978-ban tizenkét évesen. Azok annyira meghatározó világversenyek voltak, hogy a foci iránti rajongásom is onnan datálható, amikor is óriás holland-drukker voltam. Később elsősorban klubfoci-rajongó lettem, és ott is leginkább a Barcelonáért és a spanyol fociért lelkesedem, úgyhogy a vb-n is a spanyoloknak szurkolok, de szeretem több dél-amerikai csapat játékát is, a chileiek vagy az argentinok is szimpatikusak. A spanyolok esetleges győzelméről azt gondolom, hogy nagy szimbiózis van a csapaton belül és Del Bosque még mindig a legnagyobb szövetségi kapitány.

2. Bárki, de igazából már mindenki „sztár”. Xavi, Iniesta, Fabregas, Torres lehet ennél nagyobb sztár? Szerintem nem, de nem is ez a fontos, hanem hogy a taktikai fejlődés új szintre lép-e idén nyáron, ez a legizgalmasabb számomra.

3. Ami először eszembe jut, az egy 1982-es kislemez, még a hőskorból, amin nagy kedvenceim, Törőcsik András és Nyilasi Tibor énekelnek és talán az Omega kíséri őket, Hajrá! a címe, sokáig megvolt. A másik egykori kedvenc egy kicsit újabb dal, az a New Order 1990-es vb-dala, a World In Motion. De a legkedvesebb focihimnuszom az FC Barcelona-himnusz: csodás a Camp Nou-ban 100 ezer embertől hallani, spirituális élmény.


összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2014/06/12/ole_ole_a_recorder-valogatott_fociszakerto_zeneszek
Olé, Olé – A Recorder-válogatott: fociszakértő zenészek
süti beállítások módosítása