Klasszikus szektatörténet pszichedélia-fetistisztáknak – The Source Family

2014.06.06. 10:29, rerecorder

26SOURCE_SPAN-superJumbo-v2.jpg

A National-filmhez hasonlóan szintén a Titanicon láthatta a magyar közönség ezt a tavaly már dvd-n is megjelent klasszikus zenekaros-szektatörténetet, nagyon furcsa dalokkal. Klág Dávid írása.

Jim Baker étteremtulajdonosnak alapból annyira kalandos volt az élete, mint egy Hemingway-novella főhősének. Kitüntették a második világháborúban, profi volt a jiu jitsuban, kaszkadőrként dolgozott Hollywoodban és állítása szerint öt-tíz bankot kirabolt. Aztán egyszer összejött egy nála majdnem harminc évvel fiatalabb hippilánnyal, elkezdett spurizni és trinyózni, megnyitotta Los Angeles első vega éttermét, ahova olyan arcok jártak, mint John Lennon és Goldie Hawn, aztán megalapította a saját vallását és kiköltözött egy kommunával egy elhagyatott kastélyba. A sikeres étterme után Source Familynek hívott közösség az organikus táplálkozás, a természet fontosságát és a mágikus növény fontosságát hirdette. Remélem egyértelmű, hogy a mágikus növény micsoda. Aztán Baker, azaz ekkor már Father Yod úgy döntött, hogy a monogámia béna és hirtelen megengedte magának, hogy 13, főleg fiatal lányokból álló felesége legyen.


VIDEORECORDER ROVATUNK TOVÁBBI AJÁNLATAI.

SourceFamily.jpgErről a közösségről és a közösségnek a vezetőjéről szól a Source Family. De miért kell ezzel foglalkozni egy zenei újságban? Azért, mert a kommuna, Father Yod vezetésével és különböző zenekarnevek alatt (YaHoWha 13, Father Yod and the Spirit of ‘76) zenét is készített, méghozzá olyan pszichedelikus rockzenét, amitől a mai napig megőrülnek a zenegyűjtők. Nem azért, mert annyira hihetetlenül jók a dalok, hanem mert elképesztően furák. A banda mindig a mágikus növény reggeli fogyasztása után indult a stúdióba, ahol az egyik állandó tag bevallása szerint a ritmusszekció játszott egy szokványos beatet, majd a semmiből megjelent a kajabáló Father Yod, aki elkezdte ritmustalanul ütni a dobokat és inkoherensen kántálni. A vega étterem annyira sikeres volt, hogy stúdióba se kellett vonulni, mindent fel tudtak venni otthon. És a lemezeket hallva tényleg mindent fel is vettek, amit valaha ott műveltek. Csak kőkemény gyűjtők és pszichedélia-fetistiszták keressenek rá manapság a Source Family zenekaraira, de ha valakit érdekel egy klasszikus szektatörténet a hetvenes évek spiritualista Amerikájából, akkor a dokumentumfilmet mindenképpen érdemes megnézni.

The Source Family

(Drag City)

rendezte: Jodi Wille & Maria Demopoulos

98 perc

2012 (DVD-n: 2013)


a film előzetese: 


és egy dal, ami ártatlannak tűnik, de a címe mégis sokat elárul: 


a beetető megvolt, jöhet egy teljes album? 

https://recorder.blog.hu/2014/06/06/klasszikus_szektatortenet_pszichedelia-fetistisztaknak_the_source_family
Klasszikus szektatörténet pszichedélia-fetistisztáknak – The Source Family
süti beállítások módosítása