Nincs rasszizmus, csak grúvok – Muscle Shoals dokumentumfilm

2014.05.31. 17:27, rerecorder

Muscle-Shoals.jpg

A stúdiófilmek, mármint a legendás stúdiókat bemutató zenés doksik nagyon divatosak manapság. Itt egy jó példa a jelenségre. Klág Dávid írása.

muscle shoals.jpgMuscle Shoals egy nagyjából tizenkétezres alabamai kisváros, a neve azt jelenti, hogy izomturzások, amiknél vagányabbat keveset tudok elképzelni, a település utcáján pedig nem egy, hanem kettő legendás stúdió is van. Mindkettő egy ember köpönyegéből bújt ki: Rick Hall, a perfekcionista technikus és producer, mint valami konföderációs Joe Meek, az ötvenes években slágereket varázsolt Wilson Pickettnek és Aretha Franklinnek a saját FAME stúdiójában, hogy aztán másfél évtizeddel később a környék iskoláiból összegereblyézett, egyértelműen zseniális sessionzenészek 1969-ben megalapítsák a Muscle Shoals Sound Studiost. Az előbbiben létrejött a hangzás, az utóbbiban pedig már azok mentek, akik ezt a hangzást akarták maguknak. A Rolling Stones ott vette fel a Brown Sugart és a Wild Horsest, Paul Simon itt hitte azt, hogy viccelnek vele, amikor a sokak által feketének hitt, de valójában joviális középosztálybeli fehér emberek mutatkoztak be neki a Muscle Shoals-hangzás alapítóatyjaként. Vagy egy frissebb példa: ide vonult el a Black Keys 2009-ben, hogy rögzítse a Brothers című nagylemezét. Igaz, nekik a MSSS régi, már használaton kívüli épülete is elég volt.


FILMEZGETNÉL MÉG? ÉS ZENÉS DOKSIK LEGYENEK? ITT VAN TÖBB TUCATNYI AJÁNLATUNK.

muscle shoals pos.jpgA Muscle Shoals, mármint a film Arthur Alexandertől egészen a Lynyrd Skynyrdig foglalkozik a két stúdió történetével, és a kiindulópontja sokkal izgalmasabb, mint ahogy aztán véget ér. Muscle Shoals, mármint a város, ahogy minden magát tisztességesnek gondoló település a Mason-Dixon-vonaltól délre, egy emberként lenézte a feketéket, viszont a FAME felvevőszobáiban nem volt sem rasszizmus, sem szegregáció, csak grúvok, meg riffek, amik annyira hihetetlennek tűntek, hogy a film egyik szereplője egy indiánmítosszal, a zenélő folyó hatásával tudja csak megmagyarázni. Ezután azt látni, ahogyan a Sweet Home Alabama előadói a déli államok büszke zászlaja előtt játszanak – kicsit szomorú. Ahogy a Muscle Shoals, mármint a film is az, mert nagyon nagy elánnal mesél egy dicsőséges korszakról, aztán a végére azt is belátja, hogy ennek már bőven vége.

Klág Dávid

Muscle Shoals

(Magnolia Pictures)

rendezte: Greg ’Freddy’ Camalier

111 perc

2013


a Muscle Shoals trailere: 


és egy beszélgetés a rendezővel a filmről: 

 

https://recorder.blog.hu/2014/05/31/nincs_rasszizmus_csak_gruvok_muscle_shoals_dokumentumfilm
Nincs rasszizmus, csak grúvok – Muscle Shoals dokumentumfilm
süti beállítások módosítása