Magyarradar – derTANZ

2014.05.09. 14:06, rerecorder

dertanz.jpg

A freepunkos, balassagyarmati gyökerű derTANZ tavaly robbant be elementáris erejű bemutatkozó albumával, de megállíthatatlan kreativitásuk bizonyítéka, hogy máris kijött a szintén nagyon erős második lemez. Legközelebb egy hét múlva, május 16-án lehet őket látni az A38 Tetőteraszán. Bemutatjuk a zenekart.

Megalakulás éve: 2009.

der tanz t.jpgTagok: Kovács Gábor (ének), Gulyás Árpád (basszusgitár), Tornyos Ákos (dob).

Stílus: Mi free punknak hívjuk, leegyszerűsítendő azt a radikális eklektikát, ami a zenénkre jellemző.

Hatások: Jesus Lizard, Swans, The Birthday Party, Lightning Bolt, Scott Walker, The Thing, Blurt, Can stb…

Kiadó: Nincs.

Történet: A zenekart 2009-ben Kovács Gábor alapította, Tornyos Márton és Tisch Bálint társaságában. Aztán az évek során, a tagcseréknek köszönhetően, a zene is rengeteg változáson ment keresztül. A derTANZ jelenlegi hangzása 2011. környékén kezdett formát ölteni, és azóta is folyamatosan alakul.

dertanz lp.jpgMegjelenések: White Party demo (2012), Kaktusz (nagylemez 2013), VATTA (nagylemez 2014).

Küldetés: Anno egy beszélgetés során azt fogalmaztuk meg célként magunk előtt, hogy a zenénk karakteresen, saját jogán tudjon működni, szcénáktól és stílusoktól függetlenül.

Jövőkép: Szeretnénk minél többet játszani, itthon és külföldön egyaránt. Jelenleg ezen dolgozunk. Aztán a jövőben valamikor jöhetnek az új felvételek.

Mellékprojektek: Gulyás Árpi basszeros Lanuk néven készít elektronikus improvizációkat. Nemrégiban jelent meg egy kazettája a Babavanga kiadó gondozásában. Kovács Gábor énekes is matat néha a szintetizátorok körül. Ilyen jellegű muzsikáit többnyire az Új Bála címke alatt jegyzi. Tornyos Ákos pedig dobol még a Chicago Bullsban, a Drugi Programban és más élőhalott zenekarokban.

Szexepil: Nincs gitáros.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A tavaly megjelent debütalbumunkról sok szépet s jót írtak. Elismerés továbbá minden koncert után elhangzó kedves szó.


A KAKTUSZ CÍMŰ LEMEZ BEKERÜLT A RECORDER KEDVENC 2013-AS ALBUMAI KÖZÉ.


a következő, május 16-i koncert Facebook-eseményoldala


a friss VATTA című album, teljes egészében, a zenekar Bandcamp-oldaláról


a tavaly Kaktusz, teljes egészében: 


a derTANZ a 2012-es Rakéta fesztiválon: 

https://recorder.blog.hu/2014/05/09/magyarradar_dertanz
Magyarradar – derTANZ
süti beállítások módosítása