Klippremier! Jónás Vera: Cold Fire

2014.04.28. 12:30, rerecorder

_vera.jpg

Fél éve jelent meg Jónás Vera - pontosabban a Vera Jonas Experiment - bemutatkozó lemeze, az év végén a Recorder kedvencei közé is bekerülő Game, amely olyan szépen fogy, hogy már utángyártásra is szükség volt belőle. Miközben a zenekar már új dalokon dolgozik, a lemez címadó száma után a Cold Fire-höz is készült klip, egy vinyllemezes, áttetszésekkel játszó, nagyon is tetszetős videó.

A Vera Jonas Experiment ősszel új kislemezzel fog jelentkezni, de előtte még itt egy újabb videó a tavalyi albumról, igaz Vera körül amúgy is bőven akad történés: május második felében, 20-án a MüPában fog tartani egy önálló, nagy, hanggal és képben is rögzítésre kerülő MR2 Akusztik-koncertet, júniusban kétszer is Londonban fog fellépni, augusztusban pedig egy szociális projektet valósít meg a Snétberger Tehetségközponttal és az amerikai Onebeat tehetségprogrammal (amellyel egy korábbi ösztöndíj során dolgozott együtt az USA-ban) közösen. „Ennek Street Studio Hungary a neve, egy magyarországi városok köztereit végigjáró utcai stúdió a projekt, ahol az utca embere és tehetséges roma fiatalok együtt vesznek fel mindenféle izgi hangokat élőben. Itt lehet többet olvasni, illetve támogatni a projektet!” - mondja az énekesnő a nagyszabású vállalkozásról.


NAGYINTERJÚNK JÓNÁS VERÁVAL, LONDONRÓL, AMERIKAI ÚTJÁRÓL, ELSŐ LEMEZRŐL.

És akkor a Cold Fire című dalról és klipről, először a szerző mesél: „A Cold Fire megírására egyik legjobb barátom inspirált, aki a legnagyobb Beatles-fan akit ismerek, blogol is  A dalt karácsony éjjel írtam otthon a családi banzáj után, másnap reggel fel is hívtam „Robi, asszem írtam egy dalt, amit neked ajánlok.” Számomra ez a szerzemény a lemez egyik legletisztultabb dala, nagyon közel áll hozzám. Bár szerelmes dalnak szokták nézni, számomra a tartalom sokkal inkább a szeretetről szól, bár sose zavart, ha mások beleköltik saját képeiket. Mániákus utazó vagyok, ezért sok emberrel találkozom, sok felszínességet tapasztalok. Elkezdtem nagyon megbecsülni az igazi barátaimat, akik melegséget, figyelmet és akár kontinenseken átívelő tiszta szeretetet adnak, nagyon hálás vagyok értük. A Cold Fire pont erről szól. Türelmet és figyelmet kívánok magamnak és másoknak, ne pazaroljuk az időnket hideg tekintetekre, semmi értelme.” 

A klip ötlete és vizuális koncepciója Szabó Szonja filmrendezőtől származik (ő rendezte a nemrégiben a Recorderen bemutatott első Paraforme-videót is, amelynek szintén Szőke Dani volt az operatőre, akárcsak a friss Jónás-klipnek). Át is adjuk a szót a rendezőnek: „Verát egy forgalmi dugóban hallottam először énekelni. Valami tüntetés miatt torlódott a forgalom, én pedig a rádiót tekergettem. Meghallgattam három dalt és közben meg beszélt a Vera, és akkor kiderült, hogy magyar, és olyan végtelenül szimpatikusan és életszeretettel mesélt, hogy alig vártam, hogy kikeveredjek a dugóból. A zenéjét olyan érzés volt hallgatni, mint amikor valami megcsiklandozza a lelkedet. Hazaértem és egyből rákerestem az interneten, és írtam is neki még aznap, hogy irtóra örülnék, ha csinálnánk együtt valamit. Így kezdődött a Cold Fire. Sok évvel ezelőtt láttam kiállítva a Mai Manóban Rozsda Endre duplaexpós fotóit, tulajdonképpen azóta foglalkoztat a gondolat, hogy ezt mozgóképen is meg lehetne valósítani. Ez a dal sokkal inkább érzések összessége, mint valami kötött tézis, ezért alapvetően nem gondolkodtunk klasszikus képsorban és Verának is tetszett az a gondolat, hogy csináljunk nem szokványosat. Aztán felkértem Szőke Danit, hogy legyen a klip operatőre és neki is tetszett, hogy megpróbálunk valami mást, izgalmasat. Adott volt, hogy a hátsó layert természeti képekből szeretnénk összerakni, de januárban egyáltalán nem könnyű a szabadban színekre lelni. A klipben vannak brightoni és isztambuli sirályok, de egy olyan hegyvonulat is, amiről nem tudom megfejteni, hogy mi lehet, azt egy repülőből fényképeztem. Mivel egyikünk sem csinált még hasonlót, jó időbe telt, mire rájöttünk hogyan kell, hogyan érdemes. Kísérleteztünk és végül született 33 olyan kép, amiből bármelyik kockát kiragadhatnánk, az önmagában is megállná a helyét. A VFX-es Kövér Bandi munkájának pontos meghatározását nem is tudnám leírni, szerintem ő egy varázsló, gondoltam valamit és ő „odavéefikszelte” a monitorra. Nem tudtuk volna megcsinálni a klipet, ha nincs a Studio Lamb és Várfoki Zoltán, aki bevállalta ezt az utómunkát és ezzel nem várt mennyiségű munkát vett a nyakába. Köszönjük szépen a segítséget!”

és akkor a gyönyörűen megvalósított Cold Fire című friss Jónás Vera-klip: 


a Street Studio Hungary projekt ismertető videója: 


és a Game című lemez továbbra is végighallgatható: 


nyitókép: Palkó Eszter

https://recorder.blog.hu/2014/04/28/klippremier_jonas_vera_cold_fire
Klippremier! Jónás Vera: Cold Fire
süti beállítások módosítása