Bárkiből lehet Pussy Riot

2014.04.16. 20:58, Frontrecorder

pussyriotindex2.jpg

Idén március 27-29. között rendezték meg az észt fővárosban a Tallinn Music Weeket, a Baltikum legfőbb zenei konferenciáját és showcase fesztiválját. Az eseményen egy beszélgetés erejéig részt vett a Pussy Riot két legismertebb tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Maria Aljohina is. Ott voltunk a beszélgetésen, sőt, a Pussy Riot-tagok nyilatkoztak is nekünk.

A Tallinn Music Weeket Toomas Hendrik Ilves észt elnök nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a rock and roll és a művészetek mekkora szerepet játszhatnak a társadalmi változásokban. Ha pedig a művészek nem beszélhetnek, ha az állam megbünteti őket, azzal megölik a társadalmat és a zenét is. Észtország is az Éneklő forradalommal vívta ki függetlenségét, így tudják, mekkora szerepe van a zenének a szabadságért vívott harcban.  "A szabadság nem kiváltság, hanem az életünk alapja” – zárta beszédét.

pussyriottallinn.jpgLelkesítő szavai után a Pussy Riot két szócsövével Artemij Trojtszki orosz zenei újságíró beszélgetett. Nagyezsda és Maria a börtönből szabadulva pedig eldöntötték, hogy az oroszországi foglyok jogaiért fognak harcolni, jelenleg emberjogi aktivistaként női börtönöket is látogatnak, de régi ügyükről, a feminizmusról sem feledkeztek meg teljesen. Az orosz kisebbség egy része oroszellenes lépésnek tekintette, hogy a TMW a Pussy Riotot meghívta Tallinnba, de a lányok nem Oroszországgal, hanem Putyinnal állnak szemben és nem szeretnék, ha vele azonosítanák az egész országot. Legutóbbi "fellépésük” a Szocsi Téli Olimpián szintén a Putyin-rezsim ellen irányult: "A szocsi performansz ötlete teljesen váratlanul jött, nem terveztük előre. Az olimpia első napján néhány ember a meleg mozgalomból összegyűlt a Vörös Téren tiltakozni, a himnuszt énekelték és zászlókat lengettek. Azonnal őrizetbe vették őket. Moszkva egy másik részén egy tévé csatorna bezárása ellen tiltakoztak, csak az esernyőiket nyitották ki, de őket is őrizetbe vették. Nagyon dühösek lettünk emiatt és eldöntöttük, hogy valamilyen módon mi is szembeszállunk a hatalommal. Még aznap éjjel felvettük a Putyin megtanít téged, hogyan szeresd a szülőfölded című dalt és a következő reggel el is indultunk Szocsiba” – mesélték.  Itt az első három nap alatt mindig akadt a rendőröknek ürügye arra, hogy bevigyék őket, de miután elhagyták az őrsöt, a rend őrei szelfiket készítettek velük.

MIBEN ÁLL A PUSSY RIOT PUNKSÁGA? ITT KIFEJTJÜK.

pussyriottallinn2.jpgA Pussy Riot ugyan egy punkzenekar, de nem adnak ki lemezt és nincsenek hagyományos koncertjeik sem. Ahogy a beszélgetést vezető Trojtszki fogalmazott, a Pussy Riot egy nagyon összetett dolog: politikai aktivizmus, feminizmus, punkrock, videoművészet. De mégis, milyen szerepe van náluk a zenének? "Igazán nagy rajongói vagyunk annak a zenének, amiben érezni lehet a konfliktust, a tiltakozást. A Pussy Riot titka, hogy a zene talán nem túl jó, de ez egy koncepció volt, sosem volt célunk, hogy jó zenét készítsünk. Mindig is rajongói voltunk a rossz ritmusnak, rossz zenének és a csúnya szavaknak. Ezt bárki meg tudja csinálni, ez a Pussy Riot alapelve is, hiszen bárki be tudja szerezni ezeket a kellékeket, tehát bárkiből lehet Pussy Riot” – válaszolt Nagyezsda. Bár a lányoknak a zene és a performanszok elsősorban a "harc” eszközei, rendre kapnak koncertfelkéréseket is. A TMW első estéjén egy ismert nemzetközi koncertpromóter például azt vetette fel, mi lenne, ha a Pussy Riotból felépítenének egy "igazi” zenekart és turnézni mennének. Az ötletet Maria és Nagyezsda határozottan elvetette: "A kezdetekkor illegális performanszokat tartottunk, váratlan helyszíneken. Most is ezen az úton kell tovább haladnunk. Az emberek fejében van egy nagyon fix, kialakult kép arról, hogy milyennek kell lennie egy zenekarnak és nem értik, hogy miért vagyunk ez ellen, de az a fajta show teljesen ellentétes lenne azzal, ami a Pussy Riot alapkoncepciója.”

A Pussy Riot valószínűleg sosem fog fesztiválokon vagy nagy koncertszínpadokon zenélni, üzenetükhöz azonban a lehető legjobb fegyvert választották: a punkzenét, ami mindig is a tiltakozásról és a rendszernek való bemutatásról szólt, hiszen céljuk a figyelemfelhívás, hogy az emberek ki merjenek menni az utcára és tiltakozzanak. Ahogy Artemij Trojtszki a beszélgetés lezárásaként találóan kijelentette: "Marina Abramović talán fontosabb személy a művészettörténetben, de a Pussy Riot értékesebb lesz a világtörténelemben.”

Pussy Riot a Recordernek

A beszélgetés után sajtótájékoztatót is tartottak a Pussy Riot-tagok, itt arról kérdeztük őket, hogyan látják az orosz női börtönöket. "A női börtönt olyan modellnek tekintjük, amit Oroszország többi intézményére is ki lehet vetíteni. A nők sorsa a börtönökben ugyanaz, mint az élet más területein: elvárják tőlük, hogy szerények, csendesek, alázatosak legyenek és elfogadják az összes szabályt. Csakhogy ezek a szabályok nem egyeznek meg a törvénnyel” – mondta el Maria Aljohina a Recordernek.


Lejegyezte: Nagy Kátya

Fotó: Saly Eszter

https://recorder.blog.hu/2014/04/16/barkibol_lehet_pussy_riot
Bárkiből lehet Pussy Riot
süti beállítások módosítása