Dj Q-tól a Cloud Nothingson és Mac DeMarcón át a Wolfmotherig - jóneves albumhallgató

2014.03.26. 10:03, rerecorder

macdemarco_1.jpg

Az eheti albumhallgatóban sok a régről ismert, jó név - persze kérdés, hogy egy Thievery Corporation, vagy egy Kaiser Chiefs a nevén túl mit tud manapság felmutatni. És persze, hogy az tetszik-e az egykori rajongóknak. Kattints, hallgass, aztán kiderül.

mac salad.jpgKezdjük a nyitóképen látható Mac DeMarcóval, akit nagyon bírunk, jó kis Lemeztáska-interjút is készítettünk vele és hát ő meg elkészítette második szólólemezét (vagy inkább a harmadikat, a sokszor EP-nek nevezett Rock And Roll Night Clubot is tekintsük nyugodtan albumnak). A Salad Days című, április 1-én megjelenő anyag az elmúlt másfél év, zenekarral való szakadatlan turnézásának lenyomata, a korábbiaknál egy - természetes - lépéssel közelebb a felnőttséghez. Az NPR oldalán hallgatható.

A Cloud Nothings is növöget fel, a lelkes kritikai fogadtatásban részesült 2012-es Attack On Memory után április 1-én jelenik meg a Here And Nowhere Else című negyedik album. A Dylan Baldi köré épülő zenekar nagyon összeérett, legalábbis ez hallatszik a himnikus dalokban sem szűkölködő kiadványon. Az NPR-en streamelik.

A hágai Legowelt éppen a hétvégén lépett fel Budapesten, éppen tegnap közöltük a vele készült, hatásokat, kedvenceket összegző Lemeztáska-interjút, ő meg éppen a jövő héten adja ki az általunk 2012 legjobb albumai közé választott The Paranormal Soul folytatását. A Crystal Cult 2080 nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az előző abbamaradt, úgyhogy hallgassunk is és hallgassuk. A Pitchfork Advance-on.

Maradunk az elektronikánál, és jön egy debütlemez, de nem zöldfülű kezdőtől, hanem egy zöldfülűként (15 évesen) a UK garage szcénában kezdő DJ-től, aki aztán a bassline leágazásban szerzett magának nagy nevet. DJ Q már a kétezres évek elejétől mixekkel, remixekkel és 12"-ekkel vált menővé, de bemutatkozó nagylemezét csak most adja ki, az Ineffable pedig elég nagyot szól. Itt hallgatható.

Még mindig elektronika, bár a Mica Levi által előadott kicsavart válfaja nem könnyen besorolható, a Micachu & The Shapes élén folktronika beattel vállt ismerté, tavaly a Trafóban a Tirzah & Micachu duóval láthattuk, most pedig filmzenét szerzett, nem is akármilyen alkotáshoz. A kliprendezőként a műfaji királyok közé tartozó Jonathan Glazer már játékfilmekkel (Sexy Beast, Birth) is bizonyított, harmadik jelentkezése egy sci-fi Michel Faber könyvéből (Under The Skin), melynek alkalmazott, de egészen különös zenéjét hallgathatjuk Micától itt.

Az álmodozó chillwave-től a nagyszabású, szintis indiepopig jutó Small Black új EP-vel jelentkezik, a Real People itt, a projekt oldalán hallgatható.

Tavaly kijött egy szólólemez a korábbi Wolfmother-frontembertől, Andrew Stockdale-től. Korábbi, mert akkor azt nyilatkozta, hogy innentől szólóban folytatja. Most pedig a semmiből érkezett egy új Wolfmother-lemez, ki érti ezt? Persze mi igen, hiába ugyanaz a zene, az emberek a Wolfmother néven kajálják a retrós classic rockot, úgyhogy Stockdale így folytatja, a New Crown a Bandcampen hallgatható, meg itt:


Kaiser_Chiefs_-_Education,_Education,_Education_&_War.jpgA Kaiser Cheifs a Wolfmotherrel nagyjából egy időben jelentkezett bemutatkozó lemezzel és lett a korszak egyik sztárzenekara, ám 2005 már nagyon régen volt, azóta sokat esett a formáció ázsiója. Pedig a fineszes, retrós indierockban nyomuló együttes igyekezett megújulni, de ez leginkább promóciós tevékenységében valósult meg, az előző, 2011-es The Future Is Medievalt 23 számos lemezként tették közzé honlapjukon, melyből 10 számot választhattak ki a hallgatók egy albumra, és aztán kereshettek pénzt maguk a rajongók is, ha bárki más ugyanabban a dalsorrendben töltötte le a lemezt mint egyszer már ők. Hát, nem terjedt el ez a módszer. Most Ricky Wilson bevallottan azért vállalt mentori szerepet a brit The Voice tehetségkutatóban, hogy ezzel is promózza Education, Education, Education & War című új lemezüket. Melyet egy megújult, doboscserén (és ezzel együtt fontos dalszerző veszteségen) átesett Kaiser Chiefs rögzített a mostanában nagyon felkapott Ben H. Allen producerrel (Animal Collective, Deerhunter). A Guardian oldalán hallgatható.

Végül még egy veteránzenekar, a washingtoni Thievery Corporation, már ha egy kilencvenes évek közepén indult formációt illik leveteránozni. Nos, a nálunk nagyon egyszerűen csak downtempo-nak nevezett műfaj királyai stabilan és megbízhatóan szállítják a stabil és megbízható műfaji lemzeket, most épp három év után van nekik új, melyen a - náluk amúgy is mindig hangsúlyos - brazil zenén a fő hangsúly. Na igen, a focivébé miatt ez a brazil zene éve is lesz, úgyhogy okos. A Saudade az NPR-en hallgatható.

https://recorder.blog.hu/2014/03/26/dj_q-tol_a_cloud_nothingson_es_mac_demarcon_at_a_wolfmotherig_joneves_albumhallgato
Dj Q-tól a Cloud Nothingson és Mac DeMarcón át a Wolfmotherig - jóneves albumhallgató
süti beállítások módosítása