Dokumentumfilm a folkmozgalom nemrégiben elhunyt forradalmáráról

2014.03.15. 15:10, rerecorder

Pete_Seeger.jpg

Az amerikai folkmozgalom nemrégiben elhunyt egyik kulcsfigurájáról, Pete Seegerről érdemes elővenni ezt a klassz, Pete Seeger: The Power Of Song című dokumentumfilmet, mondjuk éppen ma is - cikkünkben végignézhető! Klág Dávid írása.

pete seeger poster.jpgPete Seeger rengeteg minden volt élete során: volt népzenekutató, folkénekes, kommunista, a nemzet ellensége, a toplisták első helyezettje, Amerika-ellenes, családapa, remete, cenzúrázott fellépő a tévében, politikai aktivista, patrióta, környezetvédelmi aktivista, elnöki kitüntetett, nemzeti kincs. 2014. januárja óta Pete Seeger halott, de ha az életben nem tudta eltiporni őt senki, akkor halálában is örökké élni fog. Lehet, hogy nem Magyarországon, ahol van egy tippem, hogy a legtöbben csak akkor hallottak róla, amikor Bruce Springsteen 2006-ban kiadott egy remek feldolgozáslemezt a tiszteletére. Nem, Seeger örökké fog élni Amerikában, ahol az ő előadásában lettek klasszikusok az olyan folkdalok, mint a We Shall Overcome, az If I Had a Hammer vagy a Byrds által feldolgozott Turn! Turn! Turn!.

Nem tudom, hogy mi volt Seeger titka, mert minden alapján, amit előre tudtam róla egy elviselhetetlen emberi lénynek kellett volna lennie, és most tényleg nem azért, mert nem értek egyet a politikai nézeteivel (nagyrészt egyetértek), hanem mert egyszerűen ennyire feddhetetlen és tökéletes ember nem létezik. Pete Seeger maga volt az egyenes tartás, aki nem roppan össze akkor sem, ha éppen egy bizottság kérdezgeti arról, hogy mégis mennyire volt kommunista, vagy akkor sem, amikor nem léphet fel sem tévében, sem rádióban. Az énekes nem tört meg, hanem mindig kereste a kiskaput, ahol visszabújhat a köztudatba. Pete Seeger mindig megtalálta azt a kiskaput, akkor is, amikor látszólag beszögelték, befalazták és bebetonozták az összes ajtót előtte.


VIDEORECORDER ROVATUNK ZENÉS FILMAJÁNLATAI, NÉZZ KÖRÜL!

A Pete Seeger: The Power Of Song pedig jól végigköveti az életét a kezdetektől egészen az öregkoráig, hűen visszamondja archív felvételekkel és beszélő fejekkel karrierje történelmi tényeit, közben pedig megszólaltat olyanokat is, akik Seegert a mindennapi életben látták. A gyerekei például ma már jobban megértik, hogy miért tűnt el apjuk hosszú hetekre és hónapokban és miért hagyta őket egy faházban egyedül az anyjukkal, de finoman utalnak arra, hogy kisgyerekként ez azért nem volt papsajt. Lehet, hogy akkor szomorúak voltak, de mostanra rájöttek, hogy apjuk akkor éppen egy jobb világért küzdött.

Klág Dávid

Pete Seeger: The Power Of Song
(Shangri-La Entertainment)
rendezte: Jim Brown
93 perc
2007


és a Pete Seeger: The Power Of Song teljes egészében:


a film trailere:


Pete Seeger klasszikusait játssza:


és Bruce Springsteennel közösen adják elő a This Land Is Your Landet Barack Obama beiktatásán:

https://recorder.blog.hu/2014/03/15/dokumentumfilm_a_folkmozgalom_nemregiben_elhunyt_forradalmararol
Dokumentumfilm a folkmozgalom nemrégiben elhunyt forradalmáráról
süti beállítások módosítása