Meghalt Bob Casale, a Devo gitárosa

2014.02.19. 11:27, Frontrecorder

bobcasale.jpg

Február 17-én, szívelégtelenségben elhunyt a nyolcvanas évek nagy hatású new wave zenekar, a Devo gitáros-billentyűse, Bob Casale. Hatvanegy éves volt.

Bob Casale halálával - a tavaly júniusban gyomorrákban meghalt dobos Alan Myers után - a Devo klasszikus felállásának egy újabb tagja távozott az élők sorából. A Bob 2 néven emlegetett zenész (Bob 1 az énekes Mark Mothersbaugh öccse, a gitáros Robert) ugyan nem volt a Devo alapítói között, mint bátyja, a basszusgitáros-billentyűs-énekes Jerry Casale, de már egy korai inkarnációjában benne volt, és onnantól haláláig az együttes tagja maradt, játszott minden sorlemezükön, a Brian Eno produceri felügyeletével készült 1978-as Q: Are We Not Men? A: We Are Devo!-tól az eddigi utolsóig, a 2010-ben megjelent Something For Everybody-ig. Emellett az 1984-es Shout albumtól kezdve (amely a zenekar előző öt lemezével fémjelzett csúcskorszaka után a leszállóág kezdetét jelentette) ő volt a Devo-lemezek hangmérnöke, de ugyancsak hangmérnökként dolgozott az egykori Police-gitáros Andy Summers 1987-es első stúdiólemezén. Bob Casale később Mothersbaugh alkalmazott zenékre szakosodott cégénél (Mutato Muzica) is dolgozott. Egy 2012-es interjúban úgy fogalmazta meg a Devo küldetését, hogy megpróbálják kiragadni az embereket a hétköznapi lét nyűgjeiből és egy olyan alternatívát nyújtani, ami elfeledteti a sok alantas és pitiáner dolgot, ami megkeseríti az életünket.

A Devo Facebook-oldalára kitett rövid üzenetben Jerry Casale azt írja, testvére hirtelen halála sokként érte mindannyiukat. "Kezdettől ott volt velem a lövészárokban. Ő volt az én megfontolt öcsém, egy roppant megbízható zenész és tehetséges hangmérnök, aki mindig többet adott annál, mint amit kért"  - emlékezett meg róla. Mi pedig az 1981-es, szintetizátorok által dominált New Traditionalist albumról a Through Being Cool című dallal emlékezünk Bob Casale-ra.

 

Címkék: gyász devo bob casale
https://recorder.blog.hu/2014/02/19/meghalt_bob_casale_a_devo_gitarosa
Meghalt Bob Casale, a Devo gitárosa
süti beállítások módosítása