Bajdázó lemezbemutató koncert a Trafóban

2014.01.23. 15:00, rerecorder

bajdazo3.jpg

2013 decemberében jelent meg a Bajdázó harmadik lemeze Örökös zene címmel. A zenekar harmadik albuma lényegesen gazdagabb, teltebb és organikusabb hangzású, mint az előző két lemez, főként annak köszönhetően, hogy az eddigi, főleg loopokból építkező ritmusvilágot „igazi” ütőhangszeres váltotta fel. Az Örökös zene– hasonlóan a korábbi lemezekhez – vokális és instrumentális darabokat egyaránt tartalmaz, a finoman csilingelő akusztikus gitár éppúgy része ennek a zenének, mint az egymásra épülő loopokból kibomló hangtájképek, a természetben felvett zajok vagy épp a ceglédi kanna. A lemez bemutatója 2014. január 25., szombaton 20.00-kor lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Nehéz lenne meghatározni, milyen műfajba sorolható a Bajdázó zenéje. Nyilván erős hatás a magyar népzene, az amerikai pszichedelikus folk és az ambient. A zenekar tagjai – saját használatra – kitalálták a „börzsönyizene” kifejezést a zenéjükre, amely minden megfoghatatlansága ellenére talán a legpontosabban fejezi ki azt, hogy milyen is az a zene, amit a Bajdázó játszik. Ez a zene nem jött volna létre, ha nincs a Börzsöny mint fő inspirációs forrás.

A Bajdázó 2009-ben alakult három taggal. Az első egy-két év a klasszikus útkeresés jegyében telt, aztán a 2011-ben megjelent Lekapcsolom a villanyt a fejemben című lemezükön már ott hallható minden, ami ebben a zenében kavarog: a folk, az ambient és a kortárs gitárzenék. Ezt a lemezt a Quart zenei magazin 2011 legjobb magyar lemezének választotta, és számos elismerő kritika született róla. A Quart például így méltatta: „A Bajdázó zenekar Lekapcsolom a villanyt a fejemben című albuma, amit innen lehet letölteni, az év egyik legjobb lemeze (nemcsak az egyik legjobb magyar, bár logikusan az is). Kézenfekvő lenne onnan elindulni, hogy a magyar népzene az amerikai pszichedelikus folkkal találkozik - amire tudtommal nem volt még példa. (...) Csak nehogy azt gondoljuk, hogy valami kisakkozott műfajötvözésről van szó; annyira nem, hogy kis poétikus túlzással majdnem el lehetne hinni azt is, hogy ez a „börzsönyizene” a Börzsönyből sarjadt ki magától. Lágyan lebegő vagy indázó gitárra fekszik fel a zene, a finom ritmusszekció támogatásával vagy anélkül; ez tartja meg a ráérős – néha egyenesen tétovázó – gitár- és egyéb dallamokat, effekteket és madárcsicsergéseket."

A zenekar második lemeze, a nyolcszámos Amerre fut 2012 végén jelent meg, majd 2013-ban egy kissé átkevert formában került fel a zenekar Bandcamp-oldalára ismét. Akárcsak 2013-ban, az év végén kijött harmadik album, melyen már négytagú, ütőssel kiegészült felállásban hallható a Bajdázó, akárcsak a most szombati lemezbemutató koncerten.

Mind a Quart.hu, mind pedig a Recorder.hu 2013-as top magyar zenei összeállításában szerepel a Bajdázó zenekar.

A Recorder válogatásában a legjobb húsz magyar lemez között szerepel a Bajdázó Örökös zene című albuma. 

A Quart pedig a 2013-as év legjobb magyar számai közé sorolja a Bajdázó Vándor/ Óceán című dalát. 

A Bajdázó tagjai: Mile Zsigmond (gitár, ének), Gugyella Zoltán (basszusgitár), Kas Bence (ütőhangszerek), Győrffy Ákos (gitár, looper, effekt).

a Bajdázó Engem úgy veszel körül című dala élőben: 


a zenekar honlapja 
a Bajdázó a Bandcampen

Címkék: trafó bajdázó
https://recorder.blog.hu/2014/01/23/bajdazo_lemezbemutato_koncert_a_trafoban
Bajdázó lemezbemutató koncert a Trafóban
süti beállítások módosítása