Ti! Magyarok – Külföldi zenészek Magyarországon

2013.12.07. 11:15, rerecorder

sena_3.jpg

Magyarország nem éppen egy popközpont és hiába mennek el sokan külföldre érvényesülni, azért vannak, akik pont itt telepednek le, hogy zenéljenek. Nem Magyarországon született, de végül itt kikötött előadók, akik közül van, akinek bejött a magyar valóság és van, akit végül maga alá gyűrt. Körképünk nem kíván teljes lenni, a sor még folytatható.

sena lots.jpgSena Dagadu énekesnő Ghánában született és rokoni kapcsolódások útján (édesanyja magyar), 18 éves korában költözött Budapestre, hogy itt folytassa tanulmányait. Nem sokra rá megtalálta igazi közegét, dancehall- és hiphop-bulikon kezdett énekelni, ezután 2003-ban szólólemeze jelent meg First One címmel. Tíz évvel később, idén adta ki második, Lots Of Trees című albumát. A számtalan közreműködésen felül az Irie Maffia állandó énekesnője (a még egzotikusabb helyről, Grenadáról származó Kemon Wesley MC-ként szintén sokáig tagja volt a zenekarnak). Senát a hazai zenei színtér gyorsan befogadta, ma pedig már el sem lehetne azt képzelni nélküle. „Anyám, nagyanyám népdalokat tanítottak nekem, anyám meg a Hungaroton széles skálájából gyűjtött lemezeket és ezeket én is hallgattam. Így miután ideköltöztem, nem az volt, hogy egy idegen kultúrát kell megismerni és beférkőzni, hanem inkább arról szólt, hogy magamra találni, az én vágyaimat csiszolni, élesíteni. Persze a műfajban, amiben végül megmártóztam előnynek bizonyult a ghánai nevelésem, az angol nyelvtudásom és a zenei ismeretem. Mázli volt rátalálni arra a kicsi, de erős közegre, ami táplálta bennem is a zene iránti vágyat, amihez én is tudtam hozzáadni, így tudtam nőni, fejlődni. Sok kiváló zenésszel találkoztam és találkozom, és én csak hagyom, hogy sodródjak és próbáljak mindig valami újat csinálni. Nekem nagyon kellemes zenei utam volt eddig Magyarországon, büszke vagyok azokra a dolgokra, amik születtek, mióta itt élek.

alba_1.jpgAlba Hyseni albán származású énekesnő 1997-ben költözött, vagyis inkább menekült Budapestre, miután elege lett a délszláv háborúból. Már gyerekkorától érdeklődött a zene iránt (kórusban énekelt), bár hazai karrierjében ez csak fokozatosan és viszonylag későn jelent meg. 1998-ban adott fel egy hirdetést a Rockinformban, hogy zenészeket keres és a 2008-ban alakult The Absolute nevű zenekarával járta körbe először a nagy klubokat, nívós szólólemeze pedig 2011-ben jelent meg Inner Mission címmel. Idén elkezdett dolgozni második albumán, ami az egyre sikeresebb koncertek alapján komolyabb ismertséget hozhat számára.

Wattican+Punk+Ballet+1.jpgGaya Arutyunyan korábban a Deti Picasso, jelenleg pedig a pszichedelikus táncos punkot játszó Wattican Punk Ballet énekesnője, amiben a másik alaptag a testvére, Karen. Örmény származásúak, de előző zenekaruk miatt 2007-ben Magyarországra költöztek. Gyakran koncerteznek itthon, idén megjelent első albumuk is Playground címmel. „Budapesthez sokkal közelebb van bármilyen európai nagyváros, mint Moszkvához, vagy Jerevánhoz. Jelenleg mi sokkal többet játszunk külföldön, mint Magyarországon, úgyhogy mondhatjuk, hogy Európában élünk és Budapest a bázisunk. Csak az utóbbi két évben, mióta a Watticannal turnézunk, több mint 15 országban játszottunk és van ahova rendszeresen visszatérünk. Már tíz éve ismerjük a magyar zenei színteret és hat éve élünk itt. Sokat változott a helyzet azóta. Szomorú hogy ennyire nincs zenei élet vidéken és minden a fővárosban koncentrálódik. A környező országokban egy picit talán jobb a a helyzet (akár Szlovéniában vagy Csehországban), de általánosan a klubélet komoly változásokon ment át egész Európában. Ez azért is rossz, mert közben Magyarországon rengeteg jó zenekar van, a közönség is nagyon hálás, de korlátozottak az anyagi lehetőségei. Ugyanakkor Moszkvához képest rengeteg előnye van Budapestnek, például egy próbaterem havi bérleti díja annyiba kerül, mint kint egy három órás próba. Ezért sokkal több lehetőségünk és időnk van a zenélésre, a földrajzi elhelyezkedés pedig megadja a kiugrási lehetőséget.”

raskolnikovjpgjpg.jpgA Ripoff Raskolnikov művésznevű osztrák blues-zenész/énekes a ’80-as években választotta Magyarországot második hazájának. Angolul énekel, de az évek alatt megtanult magyarul, és turnézó zenekara is kizárólag magyar zenészekből áll. Ugyan nem itt él, de a gyakori koncertek (például a Braindogs-zal) és az országhoz való kötődése miatt ő is beleillik ebbe a felsorolásba.

Düki, vagyis a vietnámi Tran Duc Anh 6 éves korában költözött családjával Magyarországra. 2009-ben, vagyis 19 évesen tűnt fel először a Csillag születik tehetségkutató műsorban a Bad Boyz nevű tánccsapattal. Később elsősorban egyedül próbált érvényesülni, SP és a Megasztár 6. évadának koreográfusa lett. Viszont a táncon kívül hamar elkezdett érdeklődni az elektronikus zene iránt, és 2012-ben megjelent első nagylemeze (Transform 1.0) is. Számos hazai (elektro)popdal klipjének ő a koreográfusa és/vagy táncosa.

jamie-winchester-06.jpgJamie Winchester Észak-Írországban született, 1988 óta élt Budapesten. 1990-től vett részt a hazai zenei életben, producerként, gitárosként, énekesként jó néhány magyar együttesben szerepelt az évek alatt. Legismertebb formációja talán a Hrutka Róberttel közös duó volt. 2009-ben szólólemezt is megjelentetett The Cracks Are Showing címmel, az egyik legsikeresebb koncertező zenésznek számított hazai viszonylatban. Az utóbbi néhány év alatt megtapasztalt magyar körülmények viszont annyira lehangolták, hogy idén visszaköltözött szülőhazájába, bár koncertezni még visszajár.

David Yengibarian örmény tangóharmonikaművész is éppen idén, tizennyolc évnyi magyarországi tartózkodás után hagyta el az országot, ő Olaszországba költözött.

michaelzwecker_1.jpgMichael Zwecker eredetileg nyelvet tanítani érkezett az országba 1992-ben az USA-ból, és egy pár éves megszakítással azóta is itt él. Eleinte Magyarországon lakó külföldiekből álló indierock zenekarokban dobolt (Fabulon, Stig Roar Husky), de aztán felfigyelt tehetségére Dióssy Ákos, így 2002 és 2006 között a Kispál és a Borz dobosa volt, most pedig a Poster Boy szövegíró-ütőse. Magyar felesége van és már nem tartja magát ex-patnek „hiszen egy átlagos amerikaival már nem nagyon tudok miről beszélni. Ugyanakkor a magyarokat sem értem mindig, ezért leginkább olyan angolokkal és amerikaiakkal vagyok együtt, akik hozzám hasonlóan itt élnek már legalább egy évtizede.”

A szintén amerikai Todd Williams több mint tíz éve él Magyarországon, néha megfordul Kaliforniában is, de töltött annyi időt Budapesten, hogy a Trottel környékén feltűnve több formációban is hegedüljön, énekeljen és egy ideje dj-ként is tevékenykedjen, sőt könyvet is írjon rólunk: Ti! Magyarok feketeszemmel címen. Érdemes elolvasni.

Sugó Lilla


Sena és az Extra Large klipje:


Alba Hyseni és a Ain't No Perfect Life:


a Wattican Punk Ballet és a Kodály Method-os Little Girl videó:


Ripoff a Most múlik pontosant játssza:


Winchester és Hrutka közös dala, a Nice Try:


Michael Zwecker dobol a Menjél messzebb (2003) című Kispál-számban:


ez pedig az által írt szöveggel szóló 12:01 című The Poster Boy szám klipje:

https://recorder.blog.hu/2013/12/07/ti_magyarok_kulfoldi_zeneszek_magyarorszagon
Ti! Magyarok – Külföldi zenészek Magyarországon
süti beállítások módosítása