Csing-ling-ling rave-csengő az Orbitaltól

2013.12.04. 16:33, Frontrecorder

orbitalxchime.jpg

Tegnap megnyitottuk az idei karácsonyi dalok csapját a Last Christmas indierock-feldolgozásával, ma egy ünnepekre szánt tánczenei számmal folytatjuk, nem is akármilyennel: az egyik legjelentősebb brit elektronikus zenei formáció, az Orbital karácsonyosította saját klasszikusát, az 1989-ben megjelent Chime-ot. És ha ez még nem lenne elég, egy vigyorgásra késztető animációs klip is készült hozzá, amiben a duó tagjai karácsonyi manókként csintalankodnak.

xmaschime.jpgA Hartnoll-fivérek, Phil és Paul 1989-ben, az akkor éppen tetőfokára hágó Szeretet Nyara rave-korszak idején robbantak be a brit zenei életbe az első, otthon, kezdetleges módszerekkel összerakott számukkal, a haranghangos Chime-mal, ami (1990 tavaszán) bejutott a slágerlistán a top 20-ba. A következő 15 év során az Orbital az elektronikus tánczene egyik legelismertebb, legnagyobb hatású zenekaraként működött, majd 2004-ben - az előző évek érezhető elfáradása után - egy időre leállt. 2009-ben aztán újra koncertezni kezdett, és tavaly áprilisban egy új albummal is visszatért a duó (a Wonky című lemezen közreműködik Zola Jesus is), illetve a Pusher című brit bűnügyi thrillerhez írtak kísérőzenét.

AZ ORBITAL NATHAN FAKE SZÁMÁRA IS MEGHATÁROZÓ VOLT, MINT ITT ELÁRULTA NEKÜNK.

A Facebook oldalukon azt írják, hogy a Chime karácsonyi verzióját jó néhány éve szerették volna már megcsinálni, de most végre, egy barátjuk határozott noszogatásának köszönhetően el is készültek vele. Sok díszítést nem igényelt az eredeti, mert eleve sugároz egyfajta emelkedettséget, csak a karácsonyi (giccs)faktorra segítettek rá pont a kellő mértékben száncsengővel és angyalkórussal - az egész annyira adja magát, hogy tényleg érthetetlen, eddig miért hagyták ki ezt a ziccert. A mi meglátásunk, hogy ennél tökéletesebb már csak akkor lenne, ha valaki csinálna belőle egy mashupot Weöres Sándor Száncsengő című versével, ami tökéletesen megy rá. Hogy a december 16-án megjelenő Christmas Chime-ot alapvetően azért poénnak szánta az Orbital, egyértelműen jelzi a hozzá készült dilis animációs videoklip, amiben (Aphex Twin-klipek módjára) a duó arcképét viselő karácsonyi manók (illetve rén, khm, rave-szarvasok) rosszalkodnak, bohóckodnak és buliznak a számra. A videó viccesen adja vissza a karácsonyi eufóriát, és finomoan, de egyértelműen az ecstasy hatásán is ironizál. Maximális karácsonyi extázis!

A Chime eredetijét ebben a bő negyedórás dokuban vesézi ki a két Hartnoll:

itt pedig "élőben" adják elő a Top Of The Pops műsorában, 1990 márciusában:

Címkék: rave orbital
https://recorder.blog.hu/2013/12/04/csing-ling-ling_rave-csengo_az_orbitaltol
Csing-ling-ling rave-csengő az Orbitaltól
süti beállítások módosítása