Lemeztáska – drMáriás, Tudósok

2013.12.02. 21:23, rerecorder

marias portré.jpg

Amikor zene és képzőművészet kapcsolata a fókusztémánk, akkor naná, hogy megkérdeztük drMáriás képzőművész-zenész-előadót a kedvenc lemezeiről, annál is inkább, mert szabad zenét játszó zenekarának, a Tudósoknak a legújabb albuma, a tavaszi A legszebb szerelmes dalok egy dance-punk csoda lett, az év egyik legjobb hazai hallgatnivalója.

Első zenei emléked

Kábé három éves vagyok, focizunk az újvidéki grundon, amikor egyszer csak körülvesz bennünket egy hatalmas lakodalmas tömeg harmonikákkal, trombitákkal, üvöltöző emberekkel, majd közepére áll egy géppisztolyos figura és jó néhány tárat az égbe szólózik fülsiketítő hangerővel.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Never-Mind-The-Bollocks-Heres-The-Sex-Pistols1.jpgApám külföldi útjairól jazz és funk lemezeket hozott, anyám komolyzenét gyűjtött, bátyám rockot, diszkót, new wave-t, így sürgősen meg kellett rendelnem a Never Mind The Bollocks című első Sex Pistols-lemezt.

Zene, ami inspirál

Nincs stilisztikai, földrajzi, korszakos, bármilyen határ. Bármi inspirál, ami különös, izgalmas, meggyőző, erős, vagyis akár pimasz, akár megrendítő, akár kifinomult, akár őrült, csak eredeti legyen. 

Kedvenc zenék alkotáshoz

Írás közben nem hallgatok zenét, mert elvonja a figyelmemet. Festés közben viszont jó, ha van valami, amitől a szöszmötölés, a cinizmus, vagy éppen a tombolás jobban megy, úgy, mint mondjuk egy cipészműhelyben. Ha rádió, akkor BBC3, ha zene, akkor jazz, funk, new wave, punk, elektronika.

Kedvenc zenész-festő

A nagy Captain Beefheart, vagyis a zseniális Don Van Vliet.

Meghatározó koncertélmény

Archie Shepp Quartet, 1984. A mesternek ajakrákja volt, de nem zavarta. Belőtte magát, s körlégzést tolva szempillantásnyi szünet nélkül két órán át szólózott. Amikor abbahagyta és levonultak a színpadról egy jókora vártócsa jelezte a mikrofonállvány előtt, hogy ez az ember nem viccel.  

Minden idők legjobb lemeze

james chance.jpgJames Chance & The Contortions: Buy The Contortions.

Kedvenc lemezborító

Blurt: Smoke Time.

Kedvenc magyar lemez

A.E Bizottság: Kalandra fel!!

Kedvenc magyar underground dal

A. E. Bizottság: Baad Schandau. Talán azért, mert zseniálisan megénekelte azt a hangulatot, amelyben hajnali fél négykor a címben szereplő városba érve 1986-ban az endékás határőrök leszállítottak a vonatról, s elvették jegyemet, útlevelemet. 

Kedvenc jugoszláv lemez

buldozer.jpgBuldozer: Pljuni istini u oci. (Köpj az igazság szemébe). Ez volt az első egyszerre igazán formabontó és népszerű zenekar az egykori Jugoszlávia területén, melynek ez az első lemeze 1975-ben teljes fordulatot hozott az ottani rockezenei életben. A szlovén zenekar egykori énekese-frontembere Marko Brecelj ma is aktív, jó barát, több európai turnét csináltunk végig együtt.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Urban Sax: Fraction Sur Le Temps. Egy ötven szaxofonból álló formáció furcsa légző-gyakorlata.

Zene, amitől boldog leszel

Courtney Pine. Vidám dzsessz-hiphop, amelyet egy szédületes szaxofonista csinál viccből.

Zene, amit beteszel, ha stresszes vagy

Mozart-zongoraversenyek (Neville Merriner, Alfred Brendel), Bach Goldberg-variációk, Jól temperált zongora (Glenn Gould), Ravel Pavane pour une infant defunté.

Bűnös zenei örömöd

Peter Brötzmann, Alexander Scraibin.

Zene szexhez

Wagner-nyitányok, Cafe del Mar 8, Corelli, Lydia Lunch.

Kedvenc szombat esti zene

mel t.jpgThad JonesMel Lewis: Central Park North, Roy Paci & Aretuska, Stock, Hausen & Walkman, szumátrai tradicionális zene.

Kedvenc vasárnap reggeli zene

Magazine, Gang Of Four, Morphine, Lester Bowie, Tilos Rádió.

Kedvenc zene utazáshoz

Maceo Parker, Jimi Hendix, Disciplin A Kitchme, James Brown: Hell, Gand Funk Railroad, Laibach, Kraftwerk.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben

Boris Kovac & LaDaaBa Orchestra, Joy Division, De Kift, Mahler, Sonny Rollins.

Kedvenc új előadó, friss zenék

Art Brut, The Thing, The Subways, dj Spooky, The Inspector Cluzo, Dirty Beaches, Brandt Brauer Frick, Pándi Balázs őrült kollaborációi, Brains.

Kedvenc zene esős őszhöz

Lounge Lizards, Erik Sumo mixei, Lajkó Félix citerás lemeze, Tom Waits: Big Time, Sun Ra, Tied and Tickled Trio, UK Subs: Another Kind Of Blues, Tuxedomoon, John Lurie.

lejegyezte: Dömötör Endre
nyitófotó: Somay Márk


drMáriás kedvenc lemezborítója, a Blurt-féle Smoke Time:
blurt.jpg

az említett Contortions-lemez teljes egészében:


az említett Buldozer-album elejétől végig:


részlet drMáriás egyik kedvenc szombat esti zenéjéből:

https://recorder.blog.hu/2013/12/02/lemeztaska_drmarias_tudosok
Lemeztáska – drMáriás, Tudósok
süti beállítások módosítása