Dalkommentár és -hallgató! Quimby: Senki se menekül

2013.11.23. 11:56, rerecorder

quimby3_0.jpg

A Quimby a szigetes Csodaország-koncertje és nyáron megjelent könyve után befejezte legújabb stúdiólemezét, a december 1-én megjelenő Kaktuszligetet. A Kicsi ország című 2010-es legutóbbi soralbum után ezúttal egy spontánabb, koncentráltabb lemezanyag állt össze, melynek dalait a hivatalos fizikai megjelenésig naponta egyesével, a Deezeren mutatják be. A felvételek a Recorderen is meghallgathatók (csak az adott premiernapon) és akárcsak a Kicsi ország esetében, ezúttal is itt olvashatók Kiss Tibor - és a zenekar más tagjainak - első dalkommentárjai. A már klipes formában is közzétett albumnyitó Kivándorló Blues és Unbekannte Schmerzen után a lemez harmadik számával kapcsolódunk be a premiersorozatba.

A Kaktuszliget digitálisan december 1-én, fizikai formában december 2-án jelenik meg (az iTunes-on már előrendelhető, az elővásárlók egy sehol sem elérhető dalt is kapnak ajándékba). A lemezt december 4-én dedikálja a zenekar a Muzikumban (Facebook-eseményoldal) és bár az ország több nagyvárosában lesznek Quimby-fellépések december végéig, Budapesten legközelebb december 28-án látható a szextett, a Kaktuszliget bemutató koncertje az Indoor Fesztiválon lesz (Facebook-eseményoldal).

A képzeletben sivatagos-kaktuszos tájban született új dalokat jellemzi a filmes látásmód, egyes szerzemények "westernes-countrys keretet, mások fojtott-fülledt hangulatot kaptak. Még a sok munkacím is erre rímelt,
mint egy hangulati layer, amely végigvonult az egész lemezanyagon, amely ehhez a sivatagos miliőhöz hasonlóan mégis sokszínű" - nyilatkozta az albumról a zenekar, de akkor most halljuk a már közzétett dalokat és nézzük, hogy mit fűznek azokhoz a zenekar tagjai.

A lemez első száma a Kivándorló Blues, Kiss Tibor így látja a szerzeményt: „alapvetően egy kétségbeesett szerelmes szám, a tehetetlen düh és az aggodalom feszíti a mondanivalót, melyben Magyarország egy leszedált nő metaforájakánt jelenik meg. Hétköznapi értelemben az elmúlt időben oly nagyfokú társadalmi jelenség, a kivándorlás problematikája keretezi a dalt. Bár vannak, akik félreértik, számomra ez sokkal inkább szól a hazaszeretetről, mint a hurráoptimizmus. Zeneileg egy blues-os ihletettségű, húzós rocknóta, dance-es elemekkel.”

a Kivándorló Blues klipje:


A Kaktuszliget második dala az Unbekannte Schmerzen, erről Tibi ezt mesélte: „Egy perfomanace-jellegű punkrock attak, Dódi személyében egy teljesen megment kikiáltóval az élén. Nekem az ötvenes évek rockköltészetét is eszembe juttatja. Kísérleti, megosztó dal.” A szám társszerző-szövegíró-énekese, Kárpáti Dódi ehhez ezt fűzte hozzá: „egy 55 éves fószer gondolatai, aki már túl van az életközépi fordulaton és a dal egyesíti mindazokat a gondolatokat, amik megfordulnak a fejében. Mi van a midlife crisison túl?”

az Unbekannte Schmerzen videója:


az album harmadik dalával, a Senki se meneküllel jutunk el az aktuális napi deezeres premierekig, ez a szerzemény csak a mai napon hallgatható végig. Tibi ezt mondja a dalról: „pszichedelikus western song, szövegileg az általunk elérhető vagy már meglévő dolgok megbecsüléséről szól. A Quimby-világ egyik archetípusa, kicsit olyan, mintha az Autó a szerpentinen folytatása lenne, pontosabban annak a vadnyugati skizó verziója.”

a Senki se menekül itt hallgatható végig:


a zenekar közzétett egy előzetest is, az albumsampleren a lemez összes dalából hallható részlet:

Címkék: quimby dalkommentár
https://recorder.blog.hu/2013/11/23/dalkommentar_quimby_senki_se_menekul
Dalkommentár és -hallgató! Quimby: Senki se menekül
süti beállítások módosítása