Magyar pop perzsa ecsettel - Lotfi Begi a remixalbumáról

2013.11.18. 19:31, Frontrecorder

begi.jpg

(X) A Compact Disco alapítója, a dj-ként is sikeres, iráni születésű Lotfi Begi fogta magát és saját kezébe vette a hazai popszakmát: a Magneotonnál november 18-án megjelenő szólóalbumára tizenegy hazai előadó – köztük ByeAlex, a Carbonfools, az Irie Maffia, az Ivan & The Parazol és a Skorpió – plusz a saját zenekara egy-egy slágerének klubokban és rádióban egyaránt működő remixét válogatta össze. Megkérdeztük, mit, miért, hogyan.

LotfiBegiRemixek.jpg- Hogyan kaptál rá a magyar slágerek remixelésére?

- Elsőként tavaly Ákos felkérésére készült egy Compact Disco-remix, ami elég sikeres lett, aztán valamivel később jött egy-egy megkeresés Zsédától és Rúzsa Magditól. Talán nem túlzás azt mondani, hogy utóbbi remix a nyár slágere lett, és ezután hirtelen megugrott az érdeklődések száma. Akkor mondok igent, ha van valami a dalban, amivel azonosulni tudok vagy éppen van benne valami újdonság, kihívás. A Karanyi- és a Skorpió-remixeket viszont nem felkérésre, hanem "önszorgalomból” készítettem.

- A Skorpió-remix kilóg a sorból, hiszen nem egy mostani sláger. Miért érezted azt, hogy újra kell értelmezned?

A Dédapám gyerekkori kedvencem! Sokat hallgattam, hipnotikus hatással volt rám a refrénszerű basszusmenet. Aztán húsz évvel később betévedtem Szakos Krisztián barátom stúdiójába, de csak egy kicsit bulizni. Ment a YouTube-diszkó, és amikor bedobtam ezt a tracket, mindkettőnknek beindult a fantáziája és nekiültünk barkácsolni. Az így született demóverzió egy évig pihent a gépen, aztán most, hogy jött a lemez, újra leporoltuk. Úgyhogy tulajdonképpen ez a remix volt meg legelőször.

- És melyik volt az utolsó?

- A Magashegyi Underground Esőnapjának remixe. Ennek az érdekessége, hogy a zenekar stúdióba vonult, hogy felvegyék a dalt újrahangszerelve a remix kedvéért!

- Hogyan állsz neki a remixelésnek, mit akarsz kihozni az átiratokkal az eredetikből?

- Csak akkor kezdek bele egy remixbe, ha rögtön eszembe jut egy ötlet, ha ez nincs meg elsőre, akkor tudok nemet mondani. Ez történt ByeAlex-szel is, akinek elkészítettem a Kedvesem-remixet, ami annyira tetszett neki, hogy megkért egy következő remixre, de arra nem volt semmi építő ötletem, így visszadobtam. Az átiratokkal egy célom van, hogy olyan zenét csináljak, ami élvezhető a klubokban, de ha napközben bármelyik rádió lejátssza, akkor se kapcsoljanak el az emberek.

- Számodra mit jelent a remix, a remixelés, mi benne a kihívás? Milyen a jó remix?

- A remix számomra a műfajok közti határvonalak eltörlése. Teszem azt Rúzsa Magdi Szerelem című dala soha nem került volna be dance rádiókba és a klubokba, mert az egy alternatív rock dal, de a remixemmel sokkal nagyobb réteghez eljutott és nagyon sok olyan kommentet olvastam, hogy ők amúgy sose hallgatták a Magdi dalait, de ezt nagyon szeretik és ezért most majd odafigyelnek a munkásságára. Egy remix akkor jó, ha tereket nyit meg, ha új emberekhez jut el. Ez benne a kihívás is. A jó remix az, ami nem teszi tönkre az eredetit öncélúan, hanem hozzátesz valamit!

- Van olyan egyedi jellemző, ami minden remixedre jellemző?

Nem szeretek keretek között mozogni! Mindenféle stílus megtalálható a remixeim között a downtempótól a deep house-ig, a nu-discótol az elektróig, sőt az Ivan & The Parazolnak egy drum and bass-remixet készítettem.

- Kipróbáltad a remixeket a dj-szettjeidben, hogy teszteld a reakciókat? Volt olyan, amin ezek alapján módosítottál?

- Természetesen szoktam játszani a remixeket a bulikban és figyelem a rekaciókat is. De alapvetően változtatni csak a hangzáson szoktam egy.egy tesztjátszás után. Arra figyelek, hogy ha két külföldi dal között játszom le valamelyik remixemet, akkor a dinamika és a hangzás megüti-e azt a szintet.

- A lemezre került remixek közül melyik a kedvenced?

Mindegyik az, de Ákos dalát azért emelném ki, mert gyerekként nagyon szerettem a Bonanza Banzai-t, Rúzsa Magdiét pedig azért, mert az hozta meg ezen a fronton az igazi áttörést.

Lotfi Beginek minden szerdán 22.00-23.00 között hallható mixműsora a 89.5 Music Fm-en.

Zséda Dance című dalának nu-discós/deep house-os Lotfi Begi-remixe:

Ez pedig a Kedvesem Lotfi Begi downtempós átértelmezésében:

https://recorder.blog.hu/2013/11/18/magyar_pop_perzsa_ecsettel_lotfi_begi_a_remixalbumarol
Magyar pop perzsa ecsettel - Lotfi Begi a remixalbumáról
süti beállítások módosítása