Lemez gyorstár – 2013. 46. hét

2013.11.16. 11:00, rerecorder

Sky-Ferreira-by-Hedi-Slimane01.jpg

Akkor a hétvége filmzenéje eheti Lemez gyorstárunkban: A Shine 2009 nosztalgikus popja szombat délutáni ez+azhoz, Daniel Avery a ház körüli teendőkhöz, de olvasáshoz a háttérbe is remekül működik, sőt majd hajnalban is ezt kell betenni a szobadiszkóban, aztán Sky Ferreira a baráti beszélgetések mellé, esetleg esti hangoláshoz és persze, a friss klipes M.I.A.: buli!

Shine 2009: Our Nation

shine 2009_OurNation_hi2.jpgKiadó: Modular

Megjelenés: 2013. október 14.

Stílus: retro-futuro-pop

Kulcsdal: Older

A finn Sami Suova és Mikko Pykäri előző, 2011-es albumán volt egy közös számuk Paula Abdullal, ha valaki szeret ilyesmiből messzemenő következtetéseket levonni, akkor pontosan tudhatja, hogy milyen zenét rak össze a Shine 2009. Nem, nem ezredfordulós toplista-zenét, hanem a korai kilencvenes évek levegős, táncos dobokkal és csilingelő gitárokkal alapozott szofisztikált popját. Persze, az egész egy nagy dézsa nosztalgia, de a Saint Etienne is a hatvanas éveket sírta vissza house-ütemekre.

9/10

Klág Dávid

Daniel Avery: Drone Logic

daniel avery.jpgKiadó: Phantasy Sound

Megjelenés: 2013. október 21.

Stílus: acidronetechno

Kulcsdal: All I Need

A fiatal producer Erol Alkan labelén kijött első albuma le sem tagadhatná – nem is akarja – az Underworld, az Orbital, a Chemical Brothers, a Death In Vegas, na meg a krautrock és a shoegaze hatását. Szikár, kalapálós techno dobalap, acides tyuttyogás-puttyogás, valami dallam és egy-egy mondatnyi női ének, időnként némi torzított hangörvény vagy drone-os úsztatás – ebből a minimál készletből épülnek fel a számok. Ez egy albumon át unalmas is lehetne, de nem az: olyan hipnotikus trip, ami azonnal beránt és a lemez végéig rajta maradsz.

9/10

Forrai Krisztián

Sky Ferreira: Night Time, My Time

sky ferreira.jpgKiadó: Capitol / Universal

Megjelenés: 2013. október 29.

Stílus: artpop

Kulcsdal: You’re Not The One

A fiatal előadók kezében a hatalom, ha akarják, lehagyják nagy slágerüket bemutatkozó lemezükről és megmutatják a cicijüket a borítón (és kritizálják cégüket, hogy az albumot miért nem adták ki vinylen – eddig már nem ér el a power). Sky Ferreira és legfőbb szerzőtársa, az év producere cím biztos várományosa, Ariel Rechtshaid (Vampire Weekend, Haim, Charli XCX) kitaláltak egy hatásos megszólalást a Night Time, My Time-ra, ami majdnem olyan, mintha a hagyományos – most éppen elektropopos – mainstream-hangzás elcsúfított, eltörzsiesített, goth-osra sötétített változata lenne, sok nyolcvanas évekbeli hatással (heló, Kim Wilde!) érzelmes szövegekkel és énekléssel. Izgalmas.

8/10

Dömötör Endre

M.I.A.: Matangi

M.I.A.-Matangi-2013-1500x1500.jpgKiadó: N.E.E.T. / Interscope / Universal

Megjelenés: 2013. november 1.

Stílus: worldbeat, dance

Kulcsdal: Bad Girls

Három dolgot fog minden kritika megemlíteni a Matangiról: az Interscope először visszadobta, mert túl pozitívnak találták, Julian Assange beszállt az egyik szám írásába és hogy sokkal jobb, mint az előző, /\/\ /\ Y /\ című albuma. Ebből két dolog teljesen lényegtelen, a harmadik viszont nagyon fontos. M.I.A.-t még mindig nagyon lefoglalja a technológia, meg a politika, meg a globalizáció, meg a többi Nagy Ügy, viszont most sikerült megint olyan mutáns-Timbaland zenét csinálnia hozzá, amitől az ember nem a falra mászik, hanem a talpára ugrik.

8/10

Klág Dávid

https://recorder.blog.hu/2013/11/16/lemez_gyorstar_2013_46_het
Lemez gyorstár – 2013. 46. hét
süti beállítások módosítása