Albumpremier! Maszkura és a Tücsökraj: Lady Maga!

2013.11.14. 14:30, rerecorder

maszkura_1.jpg

A Maszkura és a Tücsökraj rádiós slágereivel a kétezres évek vége óta a hazai koncertélet egyik népszerű zenekara, ám az utóbbi egy évben komoly változások történtek a felállásban és a zene is új irányt vett. Aki csárdásdiszkót vár a Lady Maga! című új, negyedik lemeztől, az csalódni fog, hiszen a szintén a Recorderen bemutatott slágeres Diszlájkkal felvezetett nyolcszámos, félórás anyag sokkal inkább egy funk-jazz-rockos, összeszedett, meglepetésszerű produkció lett. Albumpremier.

maszkura lady maga front.jpg

Ez a lemez hatalmas váltás számunkra, illetve az elmúlt év változásainak összefoglalása. Szerintem a többiek is egyetértenek abban, hogy tavaly ilyenkor egy kisebb válságban volt a zenekar és a két tagcsere hatalmas löketet adott az irányváltáshoz. Ez a lemez teljesen más, mint az eddigiek és minden szempontból tükrözi azt, amilyenek most vagyunk. Biztosan meg fogja osztani a közönségünket, mert aki csárdást várt, annak ez - hacsak nem elég nyitott - nem fog tetszeni, de olyan dalokat akartunk felvenni és úgy hangszerelni, ahogy most érezzük és nem úgy, ahogy esetleg elvárják tőlünk” – kezdte Kertész Csaba gitáros az új lemezzel kapcsolatos gondolatait. Maszkura is a változásokat emelte ki, illetve a változás szükségességét: „soha nem fogunk még egy ugyanolyan lemezt készíteni, csak azért mert működött az előző, vagy talán mert félnénk változtatni. Érződik a dalokon, hogy a kezdetek óta eltelt hat év és érettebb lett a produkció. Nagyon szeretem, ahogy most szólunk, karakteres lemez lett. Máshogy írok és kifinomultabbnak érzem az énekem, rapelésem. Amikor a Feri elhagyta a zenekart, kissé elkenődtem, hogy mi lesz így. Gyula (Vadász Gyula, billentyűs hangszerek – szerk.) érkezése mindanyiunkat megnyugtatott, hiszen régóta ismerjük. Hihetetlen jó hangszeres és mindamellett jó társaság is.”

A zenekar dobosa, Földesi Attila is új tag, az ő beilleszkedéséről Boros Gábor bőgős mesélt: „Attilát a néhai Tüchök Electro underground jazz zenekar révén ismertem meg jó pár éve, ahol rövid ideig együtt muzsikáltunk. Már akkor is sokoldalú és elismert dobos volt, hiszen a Sugarloaf mellet színházi és jazz produkcióknak is minőségi ritmusokat biztosított. Gyula hírét először Miskolcról felköltözött zenészkollégáktól hallottam – „micsoda karrier várna rá ha felköltözne”. Egy miskolci Tücsökraj-koncert után összespanoskodtunk és amikor Miskolcra mentünk, mindig kerestük az alkalmat a találkozásra. A barátság miatt nagyon örültem mindkét új zenekari tagnak, a közös munka során az is kiderült, hogy hozzáállásban és zeneileg is korábban nem várt szinten passzol az új ötös.”

A Lady Maga! című lemez készítése során Csaba számára „a legjobb az volt, amilyen sebességgel és könnyedséggel, szinte elsőre felvettünk mindent. Ez volt az első nagy erőpróbája az új felállásnak és kiderült, hogy „egyeznek a gének, gerjed a gang”. Ez persze nem mehetett volna ilyen könnyedén Philipp László és Takács Zoltán ’Jappán’ nélkül, akik nagyon jó szakemberek és nem utolsó sorban igen jó arcok is.” Maszkura számára ez az egyik legjobb elfoglaltság: „a stúdiós időszak tetszik mindig a legjobban, amikor rám kerül a sor és már megvan minden hangszer, csak az ének következik. Szerencsére nyarat fogtunk ki, ilyenkor jó lemezt felvenni és sörrel ünnepelni azt.”

Az új dalok „ugyanúgy megtörtént eseményeket vázolnak, néhol mélyebb hangulatban, de természetesen most sem maradtak el a vidám, vicces őrültködős táncdalok. Mindig az inspirál, ami volt és ami a jelen” – mesélte Maszkura, majd a lemezcím Lady Gaga-áthallásos koncepciójáról is szólt: „a jelenlegi barátnőm különleges rasztájára lettem figyelmes, amikor tavaly Csíkszeredában koncerteztünk. Konkrétan ő ihlette a dalt. A Papaparázik vagy Paparázzik, olyan, mint a Gaga és Maga közti áthallás, de nincs köze az énekesnőhöz. Talán a rapmegőrülésem kellemes átka, hogy bátran játszom a szavakkal. Ez egy szóvicc, aminek rendkívül örülök, ha eszembe jut ilyen, többnyire mindig megkerül a helye valamelyik szerzeményben.”

A szombati, Gödörben sorra kerülő lemezbemutató koncertre sokat készült a zenekar, Csaba beszélt erről: „már gyakorlatilag a próbateremben lakunk hetek óta. Egy nagyon lendületes és sokkal egységesebb műsort raktunk össze, sok régi dal is hallható lesz az újak mellett, de erősen újragondolva, így azokat is ismét nagy izgalommal játsszuk, amiket hat éve folyamatosan műsoron tartottunk. A hangzás is sokat változott, Gyuszi egy eredeti Rhodes-on (elektromos zongora) fog játszani, én is viszek meglepetés hangszert, Attila is mesterkedik valamiben, szóval nagyon izgalmas…”


a lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala

a Lady Maga! című nyolc számos, 30 perces lemez itt hallgatható végig először:


a Lady Maga című dal klipje:


és a lemez hátsó borítója: maszkura lady maga back.jpg

https://recorder.blog.hu/2013/11/14/albumpremier_maszkura_es_a_tucsokraj_lady_maga
Albumpremier! Maszkura és a Tücsökraj: Lady Maga!
süti beállítások módosítása