Maszkura és a Tücsökraj: Diszlájk (dalpremier)

2013.05.31. 10:00, Frontrecorder

Maszkura_es_a_Tucsokraj.jpg

Az énekes-harmonikás-dalszerző Maszkura és tücsökraja a 2011-es Pesti Nők után ősszel jelentkezik új albummal. A zenekar negyedik nagylemezének előhírnöke a Diszlájk című slágeres, lendületes dal, amely itt nálunk hallható először.

maszkura.jpgMint a címéből sejthető, a dalt a Facebookozás ihlette, konkrétabban annak a szabados zenészlétre gyakorolt hatása. "Amikor a legkisebb, világvégi klubban is mindenki fényképezőgépes, videokamerás telefonnal van felfegyverkezve, szélessávú internetkapcsolattal, amiről még a koncert alatt lehet posztolni az adott személy (ezek mi vagyunk) megjelölésével, akkor bizony rá kell jönnünk, hogy a régi jó 'muzsikus szabadság' igencsak végveszélyben van és tartanunk kell tőle, hogy a turnébuszból kilépve, otthon röpülő fakanalak várnak ránk. Nagyon sok ilyen történetet hallottunk kollégáktól, barátainktól és már a zenekaron belül is többször előfordult hasonló (a hatéves fennállásunk során először mindenki komoly, többnyire együtt élős kapcsolatban van). Éppen egy ilyen alkalom után a buszban beszélgettünk a zenészek rettenetes sorsáról és egyszer csak elhangzott, hogy: 'légyszi, légyszi, ne lájkolgassál...', amire mindannyian a hasunkat fogva röhögni kezdtünk - és ez a dal lett belőle"- fejti vissza a dal születését Kertész Csaba gitáros, hozzátéve, hogy "a zenészek koncert utáni viselkedéséről kialakult sztereotípiák alól mi sem vagyunk éppen kivételek, magyarul: minden zenész tróger és mi is azok vagyunk, de ezt a nyavalyás világháló rendesen megnehezíti..."

Így készült a dal:

maszkurastudio.jpg

A Diszlájk Kertész Csaba szerint az előző lemez Zsír a track című dalához hasonlóan olyan, ami "nem akarja megfejteni a világ dolgait, de jót lehet rá nevetni, mulatni. Ez a dal az első az ősszel megjelenő lemezünkről és - mivel többé-kevésbé összeállt az anyag - mondhatom, hogy ez a legbolondabb közülük. A többi dal lényegesen komolyabb." A zenekar tavaly november óta gyúrja azt az új hangzást, amely a korábbiaknál egységesebb, jóval kevesebb összetevőből áll össze. "Ebben nagy szerepe van annak, hogy új dobosunk van, akinek más - hozzánk nagyon közel álló - világa van és el tudtunk indulni egy olyan irányba, amilyenbe már rég szerettünk volna. Ugyan kicsit védjegyünkké vált, de nem akartunk megint 20 stílusból összerakni egy anyagot, mint az előző lemezeinken. Erős hiphop, soul és rock hatás fog érződni az új anyagon, amelyek úgy érezzük, jól megférnek egymás mellett és nagyon magunk vagyunk bennük."

És ha már ez az új daluk címe, íme öt dolog, amit a Maszkura és Tücsökraj dislike-ol:

1. 13 fok (alkohol) alatti bor

2. 15 fok (celsius) fölötti sör

3. csámcsogás/szürcsölés

4. magozott olivabogyó

5. hosszú buszút és várakozás koncert előtt.


Ezek után pedig következzen maga a dal, amelyet lájkolni ér:

https://recorder.blog.hu/2013/05/31/maszkura_es_a_tucsokraj_diszlajk_dalpremier
Maszkura és a Tücsökraj: Diszlájk (dalpremier)
süti beállítások módosítása