1993 legmenőbb slágerei

2013.10.24. 21:19, rerecorder

psb_3.jpg

Ahogy két éve 1991-be, tavaly pedig 1992-be utaztunk vissza és tekintettünk át az adott évek popzenei történéseit, legjobb albumait, úgy most is húsz évet ugrunk az időben: ilyen volt 1993! A Recorder magazin tizenhatodik számának fókusztémáját több cikken át tárgyaljuk, árnyaljuk. 1993 nem volt a popzene legkiemelkedőbb éve, de így is van mire emlékezni; a legfontosabb történések kronologikus idővonala után összefoglaltuk, mik történtek húsz éve a pop- és a rockzenében, a hiphopban és az elektronikában, aztán bemutattuk a legnagyobb és legcikibb slágereket, most pedig a legmenőbbeken a sor.

bjork-1.jpgMenő és sláger, ez ugye két halmaz összeeresztése és még csak véletlenül sem jelenti azt, hogy kizárólagosan az 1993-as év legjobb dalait gyűjtöttük volna, azok között bizony rengeteg olyan van, ami soha nem lett sláger. Itt - akárcsak az előző kör legnagyobb, valamint cikis slágereinek bemutatásakor - az azért szempont volt, hogyha nem is a legszélesebb értelemben vett mainstream sikerdalok, de legalább szubzsánerek slágerei kerüljenek össze. A sor szerencsére hosszú, ugye már akkor is széles vigyorral bootol be a memória, ha csak azokat soroljuk, amik bekerülhettek volna? Mert menő slágert találunk az eurodance-től (Haddaway: What Is Love, Usura: Open Your Mind, Urban Cookie Collective: The Key, The Secret - a műfajból top 10 is állítottunk már össze) a mainstream popon át (Gabrielle: Dreams), a csajos R&B-ig (Jade - Don't Walk Away). Vagy épp a hiphop számos árnyalatában: a New jack swingesben (Wreckx-N-Effect: Rump Shaker), a jazzy hiphopban (Digable Planets: Rebirth Of Slick (Cool Like Dat)), a West Coastban (Ice Cube: It Was A Good Day). Föld alól kitörő brit technóban (Orbital: Lush 3), manchesteri house-ban (Sub Sub: Ain’t No Love - belőlük a pszichedelikus popos Doves trió a 2000-es évekre). Lenny Kravitz-nak a groove-os rockdala még igenis menő volt (Are You Gonna Go My Way - hogy gigasláger, arra mindenki emlékszik, aki már élt ekkor), aztán az öregek között is volt, aki villant még (Duran Duran: Come Undone és New Order: Regret), a kölykök meg persze, hogy nyomakodtak (Suede: Animal Nitrate, Radiohead: Creep). A Radiohead-sláger mellett különben a Smashing Pumpkins-féle Today volt az év másik gitáros himnusza. És persze már Björk is bőven törte az utat (Human Behaviour) és még oly sokan mások, sőt 1993-ban is volt pár szám, amely sok éves késéssel, reklámoknak, filmeknek köszönhetően futott be jóval nagyobb karriert, mint eredeti megjelenésekor (a Proclaimers 1988-as I'm Gonna Be (500 Miles)-a vagy épp a Bluebells 1984-es Young At Heart-ja).

Na, de most már tényleg jöjjön tíz igazán jelentős, egyszersmint máig menő sláger 1993-ból!


Mindjárt egy kis kanyar, hiszen bár Beck zseniális dala, a Loser 1993 márciusában jelent meg, igazán nagy sláger úgy egy évvel később lett, de mégiscsak bőszen játszották már abban az évben is az amerikai mainstream rádiók, annyira, hogy a gyógyegér komoly lemezszerződést kapott és beindulhatott karrierje:


Elkezdődik a szám és leesik a nyakadról a fejed, a Cypress Hill Insane In The Brainje ezt húsz év múltán is, ööö csípőből tudja:


Az 1993 végén megjelent első Elastica-kislemez ugyan egyetlen nap alatt elfogyott, de ez persze csak underground slágert jelent, viszont a Stutterrel végleg berúgta az ajtót a britpop:


A Flaming Lips máig legnagyobb rádiós slágere, a  She Don't Use Jelly már csak ennyi alapján is helyet érdemelne, de ez a rendkívül menő szám 1993-ban valóban kisebb rocksláger volt és felettébb vicces is. Vajon mire használja a vazelint az egyik főszereplő benne? Hát persze, hogy a reggelihez...


1993 talán legvalószínűtlenebb slágere Angliában, ami ráadásul igen progresszív felvétel is. A Leftfield és a Sex Pistols-énekes John Lydon találkozása az Open Upban:


Amikor a pop királyai megkoronázzák magukat - a Pet Shop Boys és a Go West:


Erről a dalról tán annyi is elég lenne, hogy Pictureplane, mint a világ legmenőbb számát, feltetováltatta az előadót, Robin S-t, és a dalcímet, a Show Me Love-ot a karjára, de hallgassuk csak, ez a dance-bomba ma is hihetetlenül friss:


Ó, a jó öreg kutya. Snoop Doggy Dogg és a Who Am I (What's My Name?), pajti, erre a kérdésre már akkoriban mindenki tudta a választ, de oké: te vagy a nagykutya!


1993 legszerethetőbb slágere, kezeket le! The Beloved és a Sweet Harmony:


Végezetül ez pedig 1993 legnagyobb és legfontosabb indie-slágere, szintén kár más jelentkezőket keresni. The Breeders és a Cannonball:

Címkék: 1993
https://recorder.blog.hu/2013/10/24/1993_legmenobb_slagerei
1993 legmenőbb slágerei
süti beállítások módosítása