Poliça, Ryan Hemsworth, Omar Souleyman és Best Coast a szombat délutáni albumhallgatóban

2013.10.19. 16:00, rerecorder

policia-sxsw-2012-billboard-2-617-409_1.jpg

Kéne egy kis jó zene erre a szürke szombat délutánra? Van! A Poliça nagyon nagy második dobása, Ryan Hemsworth remek első eresztése, Omar Souleyman ki tudja hányadik vicces-bulis albuma. És még sok más az albumhallgatóban (nyitóképen a Poliça énekesnője, Channy Leaneagh).

Polica-shulamith.jpgKezdjük a legjobb, megjelenés előtt álló, de már teljes egészében végighallgatható albummal, a szintis R&B-t játszó minneapolisi Poliça zenekar második lemezével, a Shulamith-szal. A Poliça-t Channy Leaneagh-val Ryan Olson alapította, ugyanaz az ember, aki az egylemezes Gayngs nevű szuper szupergrup fő figurája volt 2010-ben. A Gayngs-ben szerepeltek Bon Iver-tagok, így az alapító Justin Vernon is, a Poliça tavalyi első lemezén (Give You The Ghost) szintén szerepelt Bon Iver-tag (Mike Noyce), akárcsak a mostani másodikon, de itt már maga Vernon az énekhang a Tiff című kislemezes (és brutálklipes) szerzeményben. Ne de. Ez az egész nem is érdekes magához a lemezhez képest, mely a remek debütálásnál is sokkal jobb és amely a Rhye év eleji albuma mellett az év legjobb szintis-R&B-s poplemeze. Itt hallgatható.

Ryan Hemsworth-t nemrégiben mutattuk be Globálradar rovatunkban, a kanadai producer-előadó pedig elérkezett első nagylemezéhez, amely változatos, végig izgalmas lett. A Guilt Trips című lemez R&B/hiphop alapú, jövőbe mutató tánczene, tökéletes hibrid, amit így hirtelen nem is tudjuk, hogy milyen alkalommal ne lehetne bevetni. Itt hallgatható.

Omar-Souleyman-Announcement-Photo-7.18.2013.jpgOmar Souleyman szíriai zenészt néhány éve kapta fel a hipszter sajtó, a menő fesztiválok (mi is láttuk az OFF-on) és persze, hogy a popzenészek is (Björk és Damon Albarn, például), tradicionális arab zenéjét technóval pörgeti fel, ezúttal Kieran Hebden, azaz Four Tet produceri felügyeletével. Na most a Wenu Wenu című lemez bőven az a tartomány, amiről felesleges többet írni annál, hogy hallani kell! Na, jó még annyit, hogy néha elképesztően vicces, de nem őt nevetjük, hanem vele örülünk. Itt örülhetünk.

A Best Coast hétszámos, 28 perces minialbummal (Fade Away) jelentkezik, melyet Mazzy Star és My Bloody Valentine-dalok inspiráltak, és valóban, talán soha nem volt még nyilvánvalóbb zenéjükben a kilencvenes évek közepi zajos-gitáros-csajos pop hatása. SoundCloudjukon osztják.

Hogy ki volt Patrick Cowley? Ó, fiam. A szintetizátor Jimi Hendrix-e. Ő is karrierje csúcsán (1982-ben) halt meg, ráadásul. A diszkó (és Hi-NRG) egyik kulcsfigurája számos egyéb jellegű zenét is írt, legkorábbi darabjaiból, kozmikus zenéiből, erotikus és pornófilmekhez írt szerzeményeiből jelenik meg egy válogatás School Daze címmel. Itt érdemes végighallgatni.

MO-BIKINI-DAZE.jpgAzt már tegnapi nagy újcsajos újelektrós összeállításunkban mondtuk, hogy , például Diplóval készült EP-jét ajánlott lefülelni, mondjuk még egyszer. Itt.

Egy másik EP. mégpedig az év elején már albumot is kiadott Ducktails-től. A Wish Hotel című anyag meglepően telten szól, újra éteribb, szintisebb és tökjó is! Hallgasd csak!

A brit kalózrádiók hangja, azaz UK garage, bass music, nyers energiák, kövér ütemek jellemzik a Soul Music című Special Request-kiadványt, ami lényegében Paul Woolford producer munkája. Itt bólogathatsz rá.

Aki pedig a kísérleti elektronika jelen állására kíváncsi, annak James Ferraro idei második kiadványa a befutó. Már a cím is beszédes: NYC, HELL, 3:00 AM. Itt merülhetünk bele.

És végül a finnek. A Paavoharju neve talán nem cseng túl ismerősen, de bármilyen meglepő, előző albuma, a 2008-as - természetesen magyarul vicces című - Laulu laakson kukista egészen kiváló pszichedelikus-exprimentális zene. Na most öt év szünet utáni harmadik sorlemezükkel ismét nehéz hallgatnivalót, de remeket alkottak, a Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne hiphop hatású pszichedélia. Ennyi elég? Itt szól.

https://recorder.blog.hu/2013/10/19/poli_a_ryam_hemsworth_omar_souleyman_a_szombat_delutani_albumhallgatoban
Poliça, Ryan Hemsworth, Omar Souleyman és Best Coast a szombat délutáni albumhallgatóban
süti beállítások módosítása