Divat&magyar: Petra Földi

2013.10.10. 18:47, Frontrecorder

petrafoldiindex.jpg

Ilyenkor ősszel a ruhatár egyik legfontosabb darabja az esőkabát, amelynél az elsődleges szempont, hogy megvédjen az elázástól, de miért ne lehetne e fontos funkciója mellett egyedien dizájnos? Ezt vallja a budapesti Földi Petra is, aki azzal a céllal tervez stílusos esőkabátokat, hogy azok méltóbb szerepet kapjanak a ruházkodásunkban. A fiatal tervezőnő a szakmát már meggyőzte: nemrég első vízlepergető esőkabát-kollekciójával termék kategóriában elnyerte a 2013-as Magyar Formatervezési Díjat. Ennek apropóján kértük meg, mutassa be a külföldön - többek közt Angliában és Svájcban - kapós saját márkáját Divat&magyar rovatunkban.

Magunkról: A MOME-n egy egyetemi feladat keretein belül kellett először esőkabátot tervezni, és ott elkezdett foglalkoztatni, hogy egy olyan ruhadarabban kell gondolkodni, ahol a funkció, az anyagválasztás és a külső forma egyaránt fontos szerepet kap. Kihívás volt, hiszen más a technológia, máshogyan kell gondolkodni a tervezés közben. Minta nem volt, ennél a feladatnál elindult bennem ez a kíváncsiság, amiből aztán megszületett a márkaA minikollekciót viharkabátok, bőrdzsekik, blézerek/zakók, sportos kabátok alkotják, 5 női és 5 férfi. Persze alsó öltözékeket is tervezek, hiszen fontos, hogy ajánljak hozzájuk alapdarabokat, de ezek nem nyomhatják el a kabátokat: ezeket az alapdarabokat egyelőre csak fotózásra és divatbemutatóra gyártjuk le, kereskedelmi forgalomban csak a kabátok kaphatók. Kisszériás dizájner darabok, ezért, illetve a technológia és az anyaghasználat miatt is itthoni mércével elég magas az áruk. Elsősorban külföldre készülnek, de itthonról is vannak vásárlók.

petrafoldi2.jpg

Mióta: 2012

Kik: Földi Petra 

Kiknek: Minden korosztálynak, nőknek, férfiaknak.

Mottó: -   

Inspirációk: természet, az ember, zene.

Anyagok: jó minőségű, texturált vízlepergető anyagok.

petrafoldi1.jpg

Színvilág: Az első kollekcióban a föld- és fémszínek domináltak, kiegészülve egy napsárga árnyalattal. A következő kollekcióban is lesznek mélyebb és világosabb tónusú színek egyaránt.

Egyedi jegyek: Minden kabát levehető, simléderes kapucnival ellátott. Illetve gravírozott japán zipeket használok.

Stílus / koncepció: Számomra fontos dolog a tervezésben, hogy a tartalom megtalálja a formáját, vagyis az elsődleges szempont, hogy védjen a kabát. Visszafogott, mégis karakteres stílusban tervezek, ezen belül törekedve arra, hogy elegánsabb, sportosabb darabok közül is lehessen választani. Minden fazonban megtalálhatóak a női és férfi karakterű részletek kombinációi, attól függően, hogy melyik fazon mit szeretne hangsúlyozni. 

Következő kollekció: a víz és a levegő inspirálja.

Vízió: A márka saját stratégiájának teljes körű kiépítése, csúcstechnológiák és minél természetesebb anyaghasználat. Utóbbi elég nehézkes, hiszen esőkabátokról lévén szó kizárólag valamilyen módon impregnált anyagok közül választhatok, de léteznek azért már olyan anyagok, amelyek felválthatják a szintetikus összetevőket is. (Már az első kollekcióban is vannak olyan anyagok, amelyeknek minimum 50% pamut.) Ez egyelőre meghaladja a márka kapacitását, de amint lehetőség lesz rá, ebbe az irányba haladok tovább.

petrafoldi3.jpg

Kedvenc / a márkához passzoló zene: A Farbwechsel kiadó előadói, mint S Olbricht és Imre Kiss.

Legnagyobb eredmény: Magyar Formatervezési Díj - Termék kategória 2013

Legismertebb viselő: Dj Bootsie, a Žagar

Árak: 60-100 000 Ft

Üzlet / showroom: Elsősorban a webshopon keresztül értékesítünk, ezen kívül a Metropolitan Budapest butikjában is beszerezhetők egyes darabok.


Fotók: Zana Krisztián


Imre Kiss esőkabátos időjáráshoz passzoló remek első albuma meghallgatható alább:

https://recorder.blog.hu/2013/10/10/divat_magyar_petra_foldi
Divat&magyar: Petra Földi
süti beállítások módosítása