Seggrázó élmény - kis twerk-történet

2013.09.07. 19:02, Frontrecorder

ladytwerk.jpg

"Előrehajolva, terpeszállásban, a csípő kinyomásával szexuálisan provokatív módon táncolni populáris zenére" – így definiálja az Oxford English Dictionary a twerk szót, amely immár  hivatalosan elismert angol kifejezés. Úgy húsz év kellett hozzá, hogy ez megtörténjen - és Miley Cyrus. Twerkténeti áttekintésünk után minden idők legfélresikerültebb twerk-próbálkozást is megmutatjuk.

A frivol twerking persze lényegében a seggrázás, illetve annak egy spéci módja: szédítően gyors és ezzel a, már elnézést, rázkódó farpofákat tapsoltató (ass clap) risza, alapesetben kitolt fenékkel, terpeszállásban előrehajolva, de lehet hason vagy háton fekve, vagy kézen állva a falnak támaszkodva is művelni. Az explicit táncféleségnek tisztázatlan a pontos eredete, nem tudni, miből és honnan származik, de a ma ismert formája az afro-amerikai kultúrából, szűkebben New Orleansból, az ottani gyors, pattogós bounce hiphop színtérről jön. Ugyanígy az etimológiájára sincs definitív válasz: egyes elmélet szerint a work it! (ebben a kontextusban kb. mozgasd!) elferdülése, a leginkább elfogadott nézet viszont az, hogy a twist azaz csavarás, tekergés vagy a twitch, mint rándulás és a jerk, vagyis rángás, rázkódás szavak összevonásából született.

diplo3.jpg

Valószínű, hogy afrikai vagy karibi behatás is közrejátszhatott a kialakulásában, hiszen ezekben a térségekben a női alfelek kihívó és szexuálisan ingerlő rázásának megannyi fajtája és formája létezik, hogy csak néhányat említsünk: a soca Trinidad és Tobagóban, a Panamából indult, majd Puerto Ricóban és a Dominikán is elterjedt perreo, az afrikai vagy karibi eredetű choque, a zöldfoki-szigeteki funana, az angolai  kuduro (ami ugye kemény segget jelent), az elefántcsontparti bobaraba ("nagy fenék"), a szenegáli leumbeul (amely úgy elfajult, hogy a nők nemcsak kivetkőznek magukból, de le is vetkőznek) vagy az elefántcsontparti mapouka ("fenekek tánca"). A világ fenékcentrikus táncainak sorában a twerk igazából a szolidabbak közé tartozik (főleg ha a brazil fenékkel püföléshez, a surra de bundához vagy a közösülést imitáló jamaicai daggeringhez mérjük), viszont ez per pillanat a legismertebb, amelynek épp hatalmas feneket kerítenek világszerte - és már a fehér hipsztercsajok körében is hódít.

twerkwall.jpg

A vicc az, hogy pont nem egy hatalmas fenék tette közismertté a twerköt (távol áll tőlünk a szexista és megkülönböztető hozzáállás, de ezt a táncformát tekintélyes méretű női hátsókra találták ki), hanem a Hannah Montanából minden módon polgárpukkasztó "pop bitch”-csé felnőtt Miley Cyrus nem éppen kidomborodó tompora (bocs, Miley), amely ugyanakkor profin tette a dolgát az idei MTV Video Music Awardson Robin Thicke ágyékának dörgölőzve. (Az énekesnő állítólag két éve gyakorolja a fenéktapsoltatást, és ebbéli tudását nyilvánosan nem a zenecsatorna díjkiosztóján mutatta meg először, hanem a We Can't Stop című dalának klipjében, majd a rapper Juicy J koncertjén spontán jelleggel).

mileyvma.jpg

Az amerikai szülőket felháborító színpadi akcióig, amely egyúttal a twekölést exponálta a tömegmédiában és így az átlagemberek felé hosszú út vezetett: úgy tartják, a New Orleans-i DJ Jubilee egy 1993-es számában hangzik el először lemezfelvételen a twerk szó, amely számcímben 1995-ben jelent meg először (Cheeky Blakk: Twerk Something), a kétezres évekre pedig már része lett a déli hiphop – főként a crunk – szótárának (egy ékes példa a Ying Yang Twinstől a Whistle While You Twurk), de Timbaland által a beszivárgott a fehér rapbe (Bubba Sparxxx 2002-es albumán a Twerk A Little) és R&B-be ("Let me see what you’re twerkin’ with” – szólítja fel a lányokat a producer-rapper Justin Timberlake Sexybackjében), nemrég pedig az elmackósodott Busta Rhymes szentelte a témának a seggrázást ugyancsak kultiváló jamaicai dancehall inspirálta új dalát Twerk It címmel (a számban közreműködő Nicki Minaj - aki már 2011-ben, Big Sean Dance (A$$)-ének klipjében bemutatta, mire képes a gyors fenékmozgatás terén - az űrben twerköl a Ciarával.közös I’m Out videójában).

ITT ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A TÍZ LEGMEREDEKEBB TWERKÖLŐS KLIPET. 

A sztiptízklubokban és a YouTube-on is hódító twerking (a legnépszerűbb erre szakosodott tánccsapat a 2005-ben alakult, a videomegosztón 2009 óta jelenlévő Twerk Team trió) jelenlegi legnagyobb megszállottja amúgy az underground/mainstream határán sikerrel lavírozó producer Diplo, aki nagy kultúrkeselyű, ezért nem tudni, őszinte lelkes propagálója vagy dörzsölt kihasználója-e a jelenségnek, tavaly a NOLA bounce rapper Nicky Da B-vel felvett Express Yourself című számának klipje mindenesetre az egyik katalizátora volt a twerking-őrületnek (fotópályázatot is hirdetett hozzá), amit zenekara, a Major Lazer Bubble But című számának klipje emelt parodisztikusan abszurd szintre. Izgató vagy ordenáré, nőket lealacsonyító vagy istenítő ezen lehet vitatkozni, de egy biztos: amíg a női fenék kerek, mindig lesznek twerkerek.

Ez pedig a legdurvább epic fail az otthon twerkölés eddigi történetében:

https://recorder.blog.hu/2013/09/07/seggrazo_elmeny_kis_twerk-tortenet
Seggrázó élmény - kis twerk-történet
süti beállítások módosítása