Funk szól a folkban – A Kerekes Bandtől a Folkish-ig

2013.08.20. 16:04, rerecorder

kerekesband_01.jpg

A magyar „városi népzene” a hetvenes évek elejétől nagy utat járt be, akár a világzenei (folkot jazz-zel, kortárs zenével, más népek zenéivel vegyítő), akár a jazz- és folk-rockos leágazásokkal. Íme, négy példa mindezek folyamatos megújulására – friss albumok, friss zenekarok.

Kerekes Band

2013_002_kerekes.jpgA júliusban már hatodik albumával jelentkező egri gyökerű Kerekes Band tulajdonképpen lassan veteránnak számít (a kilencvenes évek közepén alakult), pályája példaértékű, nemzetközi sikerei megsüvegelendők és népszerűsége alapján is a vezető zenekarok között a helye. De vajon melyik mezőnyben? A népzenekarok között ugyanúgy helyt állnak, mint bármelyik népszerű fesztivál nagy tömege előtt és a lényeg valahol itt keresendő, az általuk csak ethno funk-nak elkeresztelt stílusban. Nincsenek korlátok, a népzenéhez meg szabad keresni a passzoló funk, pszichedelikus rock vagy akár elektronikus zenei elemeket – vallják. A hagyományos gyimesi és moldvai furulyás népzenét játszó zenekarból fokozatosan lett lüktetően folk-funkos formáció, melynek a 2006-os Pimasz című albumát a legrangosabb világzenei magazin, a Songlines 2006 őszén a tíz legjobb lemez közé választotta, innentől nincs is megállás az amúgy is sodró lendülettel támadó zenekarnál. A Fehér Zsombor vezette Kerekes Band a 2011-es What The Folk?!-kal lépett még egy szintet népszerűségben, rádiós slágerek tekintetében (a Mégötlövéssel közös Mr. Hungary a Petőfi rádió játszási listáját is vezette), nem csoda, hogy a két évig készült és nemrégiben megjelent Folklore Mant már egy Fábián Julival közös, ethno funkot soullal simogató slágeres dallal (Waiting For The Sunshine) vezették fel.


ILLETVE EGY VICCES, 25 ÉVVEL EZELŐTTI HÍRADÓS TUDÓSÍTÁSSAL A LEMEZ KÉSZÜLÉSÉRŐL.

Tárkány Művek

tarkanymuvek 1.jpgSzintén nemrégiben jelentkezett új lemezzel a Tárkány Művek, mely azonban jóval rövidebb múltra tekint vissza, népszerűsége mégis meredeken ível felfelé. A magyar népzenei hagyományok náluk a jazz-zel és Bartók örökségével keverednek, tradicionális dalokból indulnak ki és azokat öltöztetik fel egyedi hangszereléssel (a zenekart Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos alapította, a brácsa-nagybőgő páros mellett egy szaxofonos-fúvós és Paár Julianna énekes teszi össze a hangképet). 2010-es első albumukkal (Arcomba az arcod vésted) azonnal nagy sikert arattak, a 2013 májusában megjelent második lemezzel (Címesincs) pedig nagyrészt elhagyták a népzenei átdolgozások világát (egy Gershwin- és egy John Coltrane-ballada maradt mutatóban a jazz felől) és saját szerzeményekkel bizonyítják be, hogy a tradíciót megőrizve képes újraszületni egy zenei világ.  

Meszecsinka

130307_meszecsinka01.jpgA Meszecsinka még frissebb zenekar, mely bemutatkozó lemezét tavaly készítette, és a négytagú formáció pár hónapja ért haza egy amerikai koncertkörútról. A Meszecsinka a hagyományosan világzenei zenei világ felé húz, dalaikban sokféle nép muzsikája találkozik. A Korai Örömből ismert Biljarszki Emil billentyűs-gitáros alapította – a Fókatelep érintésével, eleinte Fókaszalon néven – Oláh Annamária énekesnővel. 2011-ben megnyerték a FolkBeats tehetségkutató világzenei kategóriáját, 2012-ben már kint volt a cím nélküli remek nagylemez, melynek európai összkulturális világában a magyar népzene csak egy összetevő, ott van benne a bolgár, a spanyol, az arab zene is. Idén megjelent egy koncertlemez az amerikai-kanadai turnéra, mely szép sikerrel zajlott le, de a lendületben lévő formáció már második stúdiólemezén dolgozik.

Folkish

folkish.jpgA Folkish pedig egy egészen friss együttes (2012 végén alakult Zalaegerszegen, de máris országos visszhangot vált ki) és az előzőekhez hasonlóan szintén nem tradicionálisan játssza a népzenét, de szintén hisz abban, hogy a hagyományok továbbvitelének az általuk játszott módja is életképes. A Kiss Krisztián bőgős vezette formáció tradicionális magyar népdalokból indul ki, de a hangszerelés terén bátran veszi az irányt kortárs zene, jazz és mondjuk poszt-rock felé bőgővel, zongorával, csőharangokkal és Medgyesi Anna énekével. Zenéjükben a népdalok magja változatlan, de az új hangszerelési köntösnek köszönhetően egészen izgalmas végeredményt alakítanak ki – érdemes figyelni rájuk.

Dömötör Endre


a Fábián Julival közös Kerekes Band-dal, a Waiting For The Sunshine:


a Tárkány Művek új lemezéről a klipes dal, a Krumpli Boogie:


az első Meszecsinka-lemezről a Távol:


A Folkish és az El kell menni, ha esik is:

https://recorder.blog.hu/2013/08/20/funk_szol_a_folkban_a_kerekes_bandtol_a_folkish-ig
Funk szól a folkban – A Kerekes Bandtől a Folkish-ig
süti beállítások módosítása