Jim Morrison, az ember nyomában

2013.07.08. 13:20, Frontrecorder

morrison.jpg

Jim Morrison nyilvános arcait, az önpusztító életmódú, lázadó szellemű, (fénykorában) adoniszi külsejű Rocksztárt, a misztikus (lila) ködbe burkolózó Költőt és az önjelölt sámán Gyíkkirályt mindannyian ismerjük, hiszen így jelent meg a médiában. De vajon mindezen szerepek mögött ki volt ő valójában, mit lehet tudni James Douglas Morrisonról, a magánemberről? Egy most készülő dokumentumfilm erre keresi a választ, és arra tesz kísérletet, hogy megrajzolja a 42 éve halott ikonikus és ellentmondásos énekes privát portréját. Közben már folyamatban van a Doors felélesztése, egy koncert erejéig biztosan.

A Los Angeles-i alkotóházaspár, Jeff és Jess Finn nem a Doors-frontember Jim Morrisonról és nem is a Doorsról forgat filmet, mert, mint ők is írják, ezt a sztorit előttük már számtalanszor elmesélték (legutóbb, idén áprilisban épp a zenekar dobosának, John Densmore-nak jelent meg könyve, amelyben a Doors és Jim Morrison örökségének kiárusításával vádolja egykori zenésztársait). Ők az énekes-szövegíró életének rocksztárrá válása előtti időszakát próbálják a lehető leghitelesebben dokumentálni. A Before The End címen készülő filmben olyanok nyilatkoznak, sokan kamera előtt most először, akik személyes közelségből ismerték Morrisont; öccse, Andy Morrison, húga, és hagyatékának kezelője, Anne Morrison-Chewning, gyerekkori barátja és középiskolai osztálytársa, Jeff Morehouse, első barátnői, Tandy Martin és Mary Werbelow, továbbá középiskolai úszásoktatója, egyetemi tanárai és barátai (köztük Alain Ronay, aki néhány nappal a halála előtt látogatta meg Párizsban), a Doors roadie-ja és sokan mások. Néhányan megszólalnak a film előzetesében, amelyben Morrison gyerekkorában készült privát fotók és filmfelvételek is felvillannak:  :

A portré-doku készítői szeretnék a lehető legritkább és legjobb archív képanyag felhasználásával bemutatni Morrison Doors-előtti életét, ez azonban tetemes licencdíj-költséggel jár, melynek egy részét Kickstarter-kampány révén próbálják előteremteni. Alább a rendező-házaspár kampányvideója:

Eközben a Doors körül is újra mozgás van. A billentyűs Ray Manzarek májusban bekövetkezett halála után a zenekarból még megmaradt két tag, Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos úgy tűnik, a bő egy évtizedes rossz viszony után tényleg kibékültek (utóbbi nehezményezte a Doors újraélesztési kísérleteit, nem is vett részt ezekben az inkarnációkban, aztán tavaly a Skrillex-szel közös Breakn' A Sweat című számba már beszállt ő is), és pár napja bejelentették, hogy még idén lesz egy Manzareket búcsúztató Doors-koncert, és a folytatást sem zárják ki. Július 30-án pedig megjelenik a Strange Days című 1967-es Doors-dal hiphop-feldolgozása, amit a Tech N9ne nevű fekete rapper rögzített tavaly tavasszal - a zenekar akkor még három élő tagjával. A közös stúdiózásról készült ez a rövid doku videó:

https://recorder.blog.hu/2013/07/08/jim_morrison_az_ember_nyomaban
Jim Morrison, az ember nyomában
süti beállítások módosítása