morningdeer: Salt (klippremier)

2013.06.20. 17:00, rerecorder

morningdeer.jpg

Dányi Krisztina morningdeer néven tűnt fel hálószobapop felvételeivel 2010-ben, és mire színtér lett a dologból - melyről mi is írtunk Magyar hálószobapop címmel és egy válogatáskazettát is összeállítottunk (Recorder Mixtape - Magyar hálószobapop 2011) - addigra egyrészt volt egy másik projektje is artofarto néven, másrészt a morningdeerrel elkészült első lemezanyagával (Days) és koncertezni kezdett. A morningdeer Concert On A Twig című második albuma most először Japánban fog megjelenni a Whereabout Records gondozásában július 10-én és ez a Salt című dalhoz készült kedves éjszakai videó a beharangozója.

morningdeer koncert.jpgA morningdeer remek első albuma után még az évben érkezett egy Lawrence Williams-szel közös EP (I See You), aztán 2012-ben két újabb rövid anyag, a N O R A című ambientből experimentálisba váltó, és a címével is sokat eláruló (The Four Painters), festők, írók által inspirált négydalos kiadvány, de szerepelt a Kispál és a Borz első lemeze előtt tisztelgő Holnaphoz holddal című tribute albumon is. Illetve elkészült egy nagylemez is, de azt a közönség egyelőre nem hallhatta. "Már tavaly júniusra kész lett, de fiókba tettem, mert nem tudtam mit kezdeni vele. Aztán októberben szétküldtem néhány kiadónak, és a japán Whereabouts Records válaszolt." Az új album több külső hatás beérése után készült: "a Days sokkal zártabb volt témáiban és hangzásában is, a Concert On A Twig olyan, mint amikor a madár először repül ki, és körülnéz a világban. Rámragadt ez a szobazenész dolog, de ezzel a lemezzel most kilépek kicsit a szobából. A lofi esztétika persze maradt."

A lemez Salt című akusztikus lüktetésű, megkapó dalához készült egy szépen fotografált videó, melyben a főhőst különleges fények ébresztik fel és aztán vezetik, terelik az éjszakában. "Fekete Xénia és Arányi Vanda Loop című közös filmjéhez írtam zenét és ők cserébe készítették nekem ezt a hangulatvideót. Balzsamos nyári éjszakának tűnik, de majd megfagytam. Hajnalban, 10°C-ban rohangáltam mezítláb, a harmatos fűben. Ez jót tett a vérkeringésemnek." (A klipet Fekete Xénia, Arányi Vanda, Becsey Kristóf és Horváth Velociraptor Tamás készítette.)

A Concert On A Twig Magyaroszágon augusztus végén jelenik meg cd-n, a lemezbemutató koncertre  pedig szeptemberben kerül sor az A38-on (élőben a morningdeer négyfőssé alakul, Krisztina Halmos Andrással (, dob, sample pad), Mészáros Ádámmal (Péterfy Bori & Love Band, gitár) és Bolcsó Bálinttal (Rubik Ernő Quintet, trio:beeper, laptop, Wii controller) zenél).


a Salt című dal videója:


a morningdeer másik idén közzétett dala, a William Flake jóval kísérletibb:


ez pedig a morningdeer első nagylemeze, a 2011-es Days:


morningdeer10.jpg

nyitófotó: Horváth Velociraptor Tamás
koncert- és sajtófotó: Neményi Márton

Címkék: video klip morningdeer
https://recorder.blog.hu/2013/06/20/morningdeer_salt_klippremier
morningdeer: Salt (klippremier)
süti beállítások módosítása