Globálradar - Clean Bandit

2013.06.20. 12:38, Frontrecorder

cleanbandit.jpg

A Disclosure által megnyitott csapból szakadatlanul folyik az új brit house-generáció előadóinak özöne. Ez a hullám dobta fel a londoni Clean Bandit kollektívát is, amely ugyanakkor egyedülálló színfolt a mezőnyben - ha Mozart élne, ilyen zenét írna. A klasszikus zenét house-osító (vagy fordítva) formáció most tette közzé új klipjét - a legjobb alkalom, hogy Globálradarunkra helyezzük őket.

Megalakulás éve: 2009

Tagok: Az alapfelállást Jack Patterson (dj-nevén Jon Wandeck - basszusgitár, szaxofon, lemezjátszók), Luke Patterson (dobok), Grace Chatto (vonós hangszerek) és Neil Amin-Smith (vonós hangszerek) alkotják, hozzájuk társulnak vendégénekesek, -rapperek.

Honnan: London, Nagy-Britannia

Stílus: barokk bass music / kamara-house

Kiadók: Black Butter / Warner Music Group

Olyan, mint ha Mozart szemplerekre és lemezjátszókra komponálna könnyed, szellemes kamaradarabokat

Történet: Adott egy vonósnégyes, egy több hangszeren is játszó dj-programozó és egy dobos, akik Cambridge-ben az egyetemen összebarátkoznak, majd elhatározzák, hogy eddig nem hallott módon (sic) házasítják össze a friss brit elektronikus tánczenéket a komolyzenével - a Clean Bandit a megalakulásának története alapján lehetne akár a "Hogyan szerettessük meg a klasszikus zenét a mai fiatalokkal?” brit kormányprogram poszteregyüttese is. Szó mi szó, ha van valami, ami picit zavaró ebben a formációban, hogy annyira tökéletes és minden - zenei téren elkövetett - csínytevése ellenére jól nevelt (talán nem véletlen, hogy Rendes Banditák a nevük). De ne legyünk cinikusak, mert ezek a csinos, ügyes, sokoldalú fiatalok (a szellemes klipjeik is saját alkotások) abszolút friss és ötletes zenei produkciót tudhatnak magukénak; az élő dobbal és basszussal megtámogatott house-os, 2steppes elektronikus - és nem is teljesen tisztára polírozott - alapokba remekül illeszkednek a barokkos vonósszólamok, illetve a videojáték-prüntyögések, mindezt kúl hangszerelési ötletekkel (pl. steel drum) dobják fel, a vokalisták váltogatása (eddig fél tucat énekessel és mc-vel dolgoztak) pedig ráérősít a számok karakterességére. Eddigi legnagyobb slágerük, az ars poeticájukat megfogalmazó Mozart’s House (amelyben tényleg van Mozart, a 21., D-dúr vonósnégyese egy részletét dolgozták bele saját előadásban) még egy szállóige-gyanús, dacos replika sort is tud: I don’t know, skip a beat!

cleanbanditlive.jpg

Megjelenések: The UK Shanty EP (2012 február), A+E EP (2012 december), Mozart's House EP (2013 március), egy közös garege-house partitrekk a Gorgon City-vel (Intentions) és néhány remix. Pár kiadatlan számuk meghallgatható a soundcloudjukon.

Mellékprojektek: Ez a bizonyos Chatto Quartet, amelynek repertoárját Sosztakovics és Tanejev művei dominálják. A National Rail Disco elnevezésű elektronikuszenei estjük Cambridge-ben, amelyre olyanokat bookoltak eddig, mint James Blake, Pariah és Submerse.

Szexepil: A buzgó kreativitásuk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A Mozart's House megjelenésekor a brit kislemezlista 17. helyén nyitott. Idén tavasszal a Disclosure előtt léptek fel annak angliai turnéján.

Radarjel-erősség: Az alaprecept még jócskán bővíthető, variálható és ambícióból, tehetségből sincs hiány, így benne van a kollektívában a hosszú távú potenciál - kérdés, hogy a novelty-faktort mindez felülírja-e.


A Clean Bandit új EP-je július 21-én jelenik meg, erről a Dust Clears kapott klipet:

Eddigi legnagyobb slágerük, a Mozart's House élő verziója:

https://recorder.blog.hu/2013/06/20/globalradar_clean_bandit
Globálradar - Clean Bandit
süti beállítások módosítása