Friss és megjelenés előtt álló lemezek (albumhallgató)

2013.06.07. 13:45, rerecorder

these new puritans.jpg

Napjaink bevált gyakorlata szerint a rajongók kedvenceik friss lemezeit már a hivatalos fizikai, vagy digitális megjelenés előtt (egy, de akár több héttel korábban is) hallhatják streaming formájában. Albumhallgatónk új fázisba lépett, összeszedjük a legtöbb újdonságot, a legjobb friss kiadványokat, nektek pedig csak kattintani és fülelni kell! Ezen a héten egy helyen a nyitóképünkön is látható These New Puritans, a Jagwar Ma, Gold Panda, a Surfer Blood, Airhead, a Shining, Femi Kuti, a BEF, a Spectrals, a Frankie And The Heartstrings, a Lust For Youth, a CSS, Zomby, a Ben Folds Five és a Portugal. The Man. Elképesztő mennyiségű jó zene egy kattintásnyira!

A napokban jelent meg a Portlandban működő, de Alaszkából származó Portugal. The Man nevű pszichedelikus indie-rock zenekar hetedik nagylemeze, amit tumblr-oldalukon lehet végighallgatni. A radar alatt szálló és alkotó formáció egészen kiváló, 2011-es legutóbbi albuma már nagykiadónál, az Atlantic-nál jött, ott meg hisznek bennük, hiszen ehhez a friss anyaghoz megkapták Danger Mouse-t producernek, aki a legjobbat hozta ki az alaszkaiakból. Erősen ajánlott hallgatnivaló az Evil Friends.

Jagwar-Ma-Howlin_zps1ea6bfbf-e9d15a775b88e75b5dd24d987a450ae49679c102-s1.jpgEnnél is erősebb azonban a Jagwar Ma jövő hétfőn kijövő bemutatkozó albuma, a Howlin. Az NPR oldalán streamelt lemez könnyedén lesz ott az év végi listákon, 808-as dobgép hajtotta pszichedéliája megidézi a Stone Roses-et, de a duó popos dalai önmaguk jogán is helyt állnak. Nem tudni mi van Ausztráliában, de úgy látszik a Tame Impala után idén is onnan érkezett az év egyik fontos lemeze.

De még mindig tudjuk fokozni! Már tisztán látszik, hogy a brit These New Puritans a 2000-es évek egyik legeredetibb, legjobb zenekara, harmadik albumukkal is sikerül az első kettő (Beat Pyramid - 2007, Hidden - 2010) által nagyon magasra tett léc átugrása. A június 10-én megjelenő Field Of Reeds kötelező minden komoly zenefejnek, a japanes, kései Talk Talk-os, kortárs klaszikus 'kortárs klasszikus' a Guardian oldaláról hallgatható.

Más örömöket kínál az essex-i Gold Panda második albuma. A Four Tettel rokonságba állítható alkotó trippy anyaggal tért vissza a keleti, dél-amerikai, ausztrál hangszerekkel játszó Half Of Where You Live bő háromnegyed órás technós utaztatásában. Meglepetésekkel teli, vibráló lemez, az NPR oldalán csekkolható, ez is jövő hétőn jelenik meg.

Az Airhead néven alkotó Rob McAndrews bemutatkozó lemeze is elektronika, de egy fokkal lassabb, meditatívabb, mint a Gold Panda-lemez, A Rec012 magazinszámban is megkritizált albumot James Blake gyerekkori barátja készítette, a közös élmények és gyökerek hallatszanak is ezen a szép, elmélázó nyári lemezen. A hivatalosan június 24-én megjelenő albumot nagyon helyesen tette közzé alkotója az NPR lejátszóján, ezt már egész júniusban érdemes hallani.

zomby.jpgHa már elektronika, akkor itt kell beszúrni a friss Zomby-lemezt. A dupla, With Love című, június 17-én megjelenő harminchárom számos kiadvány első lemezét a Pitchfork Advance oldaláról lehet hallgatni. Aki bírta eddig Zomby-t, az most sem fog csalódni, kapja a jól megérdemelt '92-es mixtape-et lehagyott számvégekkel, korabeli stílusokkal, de úgy, ahogy akkor semmi se szólt. Fülhallgatós, vagy nagyon jó cuccon hallgatós zene, máskülönben elvesznek a basszusok!

Van új CSS-lemez is, már 0 faszival, azaz négy csajjal, és őszintén szólva ez a bulizós, kelekótya elektro-pop bármennyire is divatjamúlt, tök kellemes zene (a Planta című új anyag mondjuk jobb mint az előző CSS-próbálkozások). Persze akik túl kúlok, azok a kellemes szótól úgyis elmenekülnek. Pichfork Advance ez is.

Lépkedjünk tovább az indie-electronica felségterületén. A svéd minimál/szintipop Lust For Youth a szokásos magas színvonalú elvágyódós balti-beat képviselője, de kortársainál némileg keményebben pattogó basszusokkal, több dark- és indusztri-befolyással, de aggódni nem kell a szépre érzékenyeknek sem, a formáció - ha jól számoljuk - harmadik lemeze (Perfect View) szép szintizene is. Pitchfork Advance.

Ugorjunk. A kilencvenes évek egyik kedves zongorás popzenekara volt a Ben Folds Five, ami 2012-ben új lemezzel tért vissza, most pedig egy nagyon pöpec koncertlemezzel, itt a helye.

surfer blood.jpgA 2010-es év egyik szuper power-popba csomagolt beach-pop lemeze a Surfer Bloodé volt, aztán a kvartett a korrekt sikerek ellenére eltűnt. Mindenféle félresiklások után azonban még egyszer támad a floridai zenekar, és Gil Norton producer (Pixies, ugye) által felügyelt Pythons még hangsúlyosabban Pixies-t, Weezert idéző napfényes, vigyori-pop - elvileg tökéletes hallgatnivaló júniushoz, jövő héten jelenik meg. Heló? Június? Az NPR oldaláról hallható ez is.

Na, de van ám ennél is jobb indie-poplemez betárazva! A Spectrals egy Louis Oliver Jones nevű félszeg kisvárosi srác zenekara (benne van még dobon a tesója is), első, Bad Penny című 2011-es albuma ügyes anyag volt, élőben a Prefab Sproutot is megidézte. A Girls előzenekarként láttuk, meg is írtuk lelkesedésünket, amit ez a második album tökéletesen igazol is. És tudjátok ki volt a lemez producere? Az időközben feloszlott Girls basszusgitáros-producere, JR White. A Sob Story tényleg kurva jó album, a 3voor12 oldalán keresztül csekkolható.

A Frankie And The Heartstings-t még a kétezres évek második felének brit indie-pop hulláma dobta partra, könnyed, felejthető, ugyanakkor egy háromnegyed órára egyáltalán nem rossz hátteret biztosító jam-es, Arctic Monkeys-os, kicsit modos második lemez a 3voor12-en keresztül hallható.

bef.jpgÉs akkor valami teljesen más, ahogy egy random rádiós műsorvezető, vagy a zenebutikos Juhász Előd mondaná. A hetvenes-nyolcvanas évek szinti-pop úttörőinek kitartásáról épp nemrégiben emlékeztünk meg, erre tessék visszatért még egy alapzenekar, a B.E.F.. A British Electric Foundationt a Human League-ből kitért Martyn Ware és Ian Craig Marsh alapította, limitált vinyl és kazettakiadványaikkal épp csak elkezdtek építeni valami markánsat, amikor bevettek egy énekest és Heaven 17 néven váltak sikeres korai nyolcvanas évek eleji formációvá. Na, most 1991 óta először megint a régi köztes néven alkotnak és mindenféle nyolcvanas évekbeli sztárénekesekkel (Kim Wilde, Boy George, az erasure-ös Andy Bell, a Scritti Politti-s Green Gartside) közreműködve adtak ki egy nagyon hatásos, eklektikus alapanyagokból, egységes feldolgozáslemezt soul, r&b és pop, Iggy Pop, szintipop-számokból. Kifejezetten érdemes hallani, az utóbbi évek egyik legjobb coverlemeze a 3voor12-en keresztül.

Most már maradunk a 'valami teljesen más' hasonlatnál. A norvég blackjazz-metál nem is állhatna távolabb az előző lemeztől, de a Shining korábbi albumai is mérföldkőnek számítanak a stílusban, úgyhogy a friss anyagnak is itt a helye.

És akkor a végére valami egészen más, hah. Femi Kuti, ugyebár az afrobeat-atya Fela Kuti egyik gyermeke a ki tudja hányból. De az a gyermek, aki méltón őrzi apja örökségét. No Place For My Dream című friss albuma jó lesz ide oldásnak és nyárvárásnak. Addig írjuk, hogy nyárvárás, ameddig el nem jön. Nyárvárás. Hopp, itt kisütött egy kicsit.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2013/06/07/friss_es_megjelenes_elott_allo_lemezek_albumhallgato
Friss és megjelenés előtt álló lemezek (albumhallgató)
süti beállítások módosítása