Globálradar – Chvrches

2013.05.27. 11:15, rerecorder

chvrches970600.jpg

Ma kezdi nyári saját-, előzenekari- és fesztiválturnéját a skót Chvrches, mégpedig az amerikai Sasquatch! Music Festivalon, hozzánk legközelebb Prágában lehet majd elcsípni a triót július 23-án a Depeche Mode előzenekaraként. A nemrégiben egy újabb EP-vel tétet emelő formáció már nagyon ott bippeg Globálradarunkon - az öreg rókák és fiatal nyuszi esete, csak itt senki se esik áldozatul, vagy szalad el, hanem átkozottul fülbemászó elektro-pop zene kerül az asztalra.

Megalakulás éve: 2011

Chvrches-1.jpegTagok: Lauren Mayberry (ének) Iain Cook (szintetizátorok, vokál, programozás) Martin Doherty (szintetizátorok, vokál)

Honnan: Glasgow, Skócia

Stílus: elektronikus pop, szintipop

Kiadók: Goodbye / Virgin

Olyan, mint: az M83, az Ultravox, Robyn és a southern hiphop áhítatos uniója.    

Történet: A trió tagjainak neve a skót zenei színéren már jó ideje ismerősen cseng: Cook az Aereogramme, majd az Unwinding Hours poszt-rock zenekarokban játszott, míg Doherty a nemzetközileg is, khm, radaron lévő Twilight Sad koncertfelállásának volt tagja 2012-ig, és Mayberry is (aki amúgy képzett dobos, mellékesen pedig szabadúszó zenei újságíró, ajjajj) megfordult pár lokális sikert elért formációban. A két szakállas gépkezelő-zeneszerző régóta haverok voltak és többször felmerült, hogy csinálnak egy közös projektet, amibe 2011 októberében bele is fogtak. Amikor felmerült az énekhang-kérdés, Cooknak eszébe jutott Mayberry, akivel korábban együtt dolgozott, elhívták a pincében berendezett házi stúdióba (ahol azóta is felveszik a dalaikat), a dolog klappolt, így megalakították a Chvrches-t. Az első számukat, a Lies-t tavaly májusban tették közzé a neten, és a dal hamar híveket szerzett nekik világszerte. 2012 szeptemberében jött a még címében is Knife-os áthallású The Mother We Share, idén március végén pedig az első hivatalos kiadványukkal már végképp felvételt nyertek az akikre figyelni kell-listára. Hogy milyen rövid idő alatt mekkora szintet léptek, azt jól mutatja, hogy tavaly a Passion Pit előzenekaraként turnéztak, idén nyáron viszont már a Depeche Mode-nak melegítenek elő (például Prágában és Varsóban).

Recover.jpegMegjelenések: Két interneten megjelentetett dal (Lies, The Mother We Share) és a Recover EP. Jelenleg dolgoznak a bemutatkozó albumukon, amelyet az év második felére ígérnek.

Mellékprojektek: Azok egyelőre nincsenek, készítettek viszont két remixet (Ultraísta, St. Lucia), és élőben előadták egyik nagy idoljuk, Prince I Would Die 4 U című klasszikusát.

Szexepil: Az ilyen két gombnyomogató pasas a háttérben, egy énekes lány elől típusú formációnál ez ugye nem kérdés, és – a picit Hodosi Enikőre emlékeztető – Mayberry a nagy mandula szemeivel maga a kislányos báj. És hozzá az a vékony gyerekhang!

Legnagyobb eredmény, elismerés: A South by Southwest fesztivál idén első ízben odaítélt, a legjobb USA-n kívüli feltörekvő zenekarnak járó díja, ötödik hely a BBC Sound Of 2013 listán.

Radarjel-erősség: Az elkövetkező pár évben még biztosan radaron lesznek.


a Recover klipje:


a másodikként közzétett dal, The Mother We Share videója:


a Lies élőben:

https://recorder.blog.hu/2013/05/27/globalradar_chvrches
Globálradar – Chvrches
süti beállítások módosítása