The Knife: Shaking The Habitual (albumhallgató)

2013.04.02. 21:38, Frontrecorder

theknife.jpg

Több mint hét év kihagyás után, április 8-án jelenik meg a svéd Knife negyedik albuma Shaking The Habitual címmel. Karin Dreijer Andersson és Olof Dreijer két klipdallal - Full Of Fire, A Tooth For An Eye - harangozta be az új lemezt, ma pedig a testvérduó a teljes közel 100 perces lemezanyagot publikussá tette, nálunk is meghallgatható.

A 2006 februárjában megjelent legutóbbi albumuk, a Silent Shout óta eltelt időben a Knife tagjai operát írtak Darwin A fajok eredete című művéből (Tomorrow, In a Year címmel, Mt. Sims és Planningtorock közreműködésével), illetve Karin Fever Ray néven adott ki szólólemezt 2009-ben (plusz énekelt a Röyksopp Junior című albumának két dalában). A zenélés mellett mindketten belemélyedtek a társadalomtudományokba, elsősorban a genderrel (társadalmi nemmel) összefüggő, illetve politikai kérdések tanulmányozásába - és ez az elmondásuk szerint nagyban meghatározta az új albumot, mind a mondanivaló, mind a zenei attitűd tekintetében.

KARI DREIJER A FEVER RAY-RŐL ÉS A KNIFE-RÓL IS SOK MINDENT ELÁRULT NEKÜNK A VELE KÉSZÍTETT INTERJÚBAN.

Szabadulj meg a berögződésektől - szólít fel a lemez címe, és a duó ennek eleget is tett. Korábban a zenét kizárólag számítógépen programozták, az új dalok közül viszont nem egy élő improvizációkból született a stúdióban. Ami a jól ismert sötét elektropopos hangzásvilágukat illeti, azzal ha nem is szakítottak teljesen és radikálisan, de bőven szolgálnak tőlük szokatlan pillanatokkal, mint a Stay Out Here indusztriális technója, az egyre hangosabb és fájdalmasabb emberi hangra, illetve az azt kísérő fémes csikordulásokra épülő Fracking Fluid Injection, vagy az album közepén az Old Dreams Waiting To Be Realized 19 percen át tartó ambient drone hömpölygése. A feszült, konfrontatív, valószínűleg a Knife-rajongókat is kisebb próba elé állító album elejétől a végéig meghallgatható alább:

https://recorder.blog.hu/2013/04/02/the_knife_shaking_the_habitual
The Knife: Shaking The Habitual (albumhallgató)
süti beállítások módosítása