Heti Top 10: tornatermes klipek

2013.03.10. 19:25, Frontrecorder

theknifescreenshot.jpg

A Full Of Fire után a napokban tette közzé új klipjét a svéd The Knife duó. Az április 8-án megjelenő új albumukon szereplő A Tooth For An Eye videója egy tornateremben játszódik - nosza, össze is állítottuk top 10-ünket a szerintünk legemlékezetesebb torna-, illetve edzőtermes klipekből.

A listánk előtt azonban mutatjuk ezt a bizonyos The Knife-klipet, amely két feminista alkotó, a svéd képző- és videóművész Kakan Hermansson, illetve az iráni születésű vizuál- és performanszművész Roxy Farhat közös munkája, amely allegorikus megjelenítése annak, amikor hagyományosan a férfi nemhez kötött attribútumokkal, mint maszkulinitás, hatalombirtoklás, irányítás egy nő rendelkezik.

A gender-kérdéseket boncolgató videó után következzen a Heti Top 10-ünk, torna-, illetve edzőterembe helyezett klipekből.

10. Péterfy Bori & Love Band: Csak egy ugrás

Kezdjük a visszaszámlálást egy kivétellel, ez a klip - amelynek készítéséről a Recorder premierje alkalmából Bori elárult egysmást - ugyanis nem tornateremben játszódik, hanem a benne szereplő, felszabadultan gumiasztalozó gyerektornászokat válogatták az FTC tornatermében. 

9. Kanye West: The New Workout Plan

Ilyen egy fitneszedzőtermi reklámfilm Kanye West-módra. A gunyoros videó a mostanában egyre furábban viselkedő rapper 2004-es The College Dropout című bemutatkozó albumának utolsó kislemezdalához készült.

 8. Eric Prydz: Call On Me

Maradunk még 2004-ben; az év egyik legnagyobb dance-slágere volt a svéd Eric Prydz - egy 1982-es Stevie Winwood-számra épülő - Call On Me-je, amelynek klipje a nyolcvanas évek aerobik videóira hajaz - bár, hogy a férfi nézőknek egészen más típusú tornagyakorlatokat juttat eszébe, az is biztos.

7. Mason vs. Princess Superstar: Perfect Exeeder

A nyolcvanas évek neondivatja köszön vissza ebben a 2007-es klipben is, amelyben a napellenzős lányok egy felfújható kupolasátorban szertornáznak, szintén szexuálisan explicit jelleggel.

6. Olivia Newton-John: Physical

A testedzést az ágytornával párhuzamba állító daloknak viszont ez az 1981-ben született sláger az ultimate klasszikusa, hozzá egy nagyon 80s, nagyon camp, meleg utalásokkal teli klippel amely egy fura, fürdőszoba-műtő-edzőterem hibrid helyiségben játszódik. 

5. The Chemical Brothers: Elektrobank

Nem tornaterem, hanem tornacsarnok a színhelye ennek az 1997-es Chemical Brothers-klipnek, amelyben egy ritmikus sportgimnasztika-versenyt követhetünk figyelemmel, a főszereplő pedig Sofia Coppola, a videót jegyző Spike Jonze későbbi felesége.

4. N.E.R.D.: Rock Star

A hiphop gigaproducer-páros Neptunes, vagyis Pharrell Williams és Chad Hugo funkrock zenekara ebben a 2002-es klipjében szó szerint berobban egy középiskolai tornaterembe, ahol hála nekik pillanatok alatt a feszülő kamasz energiákat szabadjára engedő bulivá fajul a tesióra.

3. Fang Island: Daisy

Tornateremben randalíroznak a Fang Island brooklyni indie-rock trió 2010-es klipjének szereplői is, köztük kifestett arcú és jelmezbe öltözött fiatalok, illetve politikus-álarcokat viselő öltönyös férfiak. Hmmm...

2. Diamond Rings: Show Me Your Stuff

Tornateremben tánckoreográfiát bemutatni szinte önálló klipes zsáner, amelynek ez a legkúlabb darabja. A kanadai John O'Regan egyszemélyes elektropop-zenekarának 2010-es videójában a szintén kanadai Fucked Up énekese, Damian Abraham is feltűnik.

1. Nirvana: Smells Like Teen Spirit

A tornatermes klipek versenyében az első hely nem kérdéses - ugye ide nem szükséges további kommentár? 

https://recorder.blog.hu/2013/03/10/heti_top_10_tornatermes_klipek
Heti Top 10: tornatermes klipek
süti beállítások módosítása