A film, aminek drukkolunk az esti Oscar-on: Searching For Sugar Man

2013.02.24. 11:00, rerecorder

searching.jpg

Az Oscar-díj átadón két kategória van, ami egy zenei oldalnak igazán érdekes lehet: legjobb betétdal és legjobb eredeti filmzene. Előbbit most úgyis Adele nyeri a Skyfall-lal, utóbbiban pedig eléggé érdektelen kísérőzenék versenyeznek. A legjobb dokumentumfilm kategóriában viszont ott van egy remek film egy remek és nagyon kultikus zenészről, Rodriguezről. Mi egyértelműen ennek a Searching For Sugar Man című filmnek szurkolunk.

Searching-for-Sugar-Man-2.pngItt egy dokumentumfilm, aminek a hatását egy egyszerű Google-kereséssel tönkre lehet tenni. A szöveg utolsó mondata spoiler lesz, úgyhogy aki szereti a meglepetéseket és nem annyira jól tájékozott az obskúrus, rég elfeledett amerikai dalszerző-énekesek életútjában, az inkább ne olvassa el. Vagy rögtön nézze meg az Oscarra jelölt Searching For Sugar Mant, amiben az amerikai származású, Rodriguez nevű zenészt próbálják felkutatni. Rodriguez két lemezt jelentetett meg 1970-ben és 1971-ben, ebből az első, a Cold Fact az Egyesült Államokban totális bukta volt, de évekkel később valahogy eljutott a Dél-Afrikai Köztársaságba, ahol az apartheid csúcsán sok fiatal ebben az albumban találta meg az ellenkultúrát.

A dokumentumfilmben megszólaló egyik szakember szerint egy dél-afrikai fehér családnál akkoriban három lemez volt meg minden háztartásban, az Abbey Road, a Bridge Over Troubled Water és a Cold Fact. Az ultrakonzervatív államnak egy idő után elege lett a liberális amerikaiból és a Sugar Man című, drogos utalásokkal telezsúfolt számát például úgy cenzúrázták, hogy összekaristolták a lemezeket ollóval.

rodriguez.jpgMindenki hallgatta, de senki sem tudta, hogy kicsoda valójában Rodriguez. Egyre vadabb pletykák kezdtek el terjengeni: felgyújtotta magát a színpadon, túladagolta magát, egy rosszul sikerült koncerten annyira elkeseredett, hogy a közönség láttára fejbe lőtte magát. Ezek is hozzáadtak az ismeretlen zenész mítoszához, de senki sem tudta, hogy mennyire igazak. Ezért egy helyi zenész és egy Rodriguez-rajongó összefogott, hogy megismerjék Rodriguez sorsát. Erről a keresésről szól a Searching For Sugar Man, egy érdekfeszítő, izgalmas és néha nagyon szép dokumentumfilm, ami többször egészen olyan, mintha egy krimit néznénk, amiben szedett-vedett nyomok alapján próbál eljutni valaki a tettesig.

Szóval, aki kíváncsi arra, hogy mi történt Rodriguezzel, az nézze meg az idei Primavera Sound line-upját.


Klág Dávid

Searching For Sugar Man
(DVD, studiocanal, 86 perc, 2012)


a film trailere:


interjú a főhőssel, Rodriguezzel és a film rendezőjével, Malik Bendjelloullal:


ez pedig Rodriguez legnagyobb slágere, a Sugar Man:

https://recorder.blog.hu/2013/02/24/a_film_aminek_drukkolunk_az_esti_oscaron_searching_for_sugar_man
A film, aminek drukkolunk az esti Oscar-on: Searching For Sugar Man
süti beállítások módosítása