A streaming hajtja a zeneipari növekedést - Skandináviában

2013.01.22. 17:14, Frontrecorder

spotifyboss.jpg

A Spotify hazájától tulajdonképpen nem meglepő, de mindenképpen tanulságos adat: jórészt a streamingszolgáltatók eredményeinek köszönhetően a teljes rögzített zenei piac közel 14%-os növekedést produkált Svédországban, az IFPI ottani tagozatának kimutatásai szerint.

Még pontosabban: a 13,8%-kal megnövekedett, 943 millió svéd koronára (közel 32 milliárd forint) rúgó 2012-es svéd lemezipari összbevétel 64%-a származik a digitális szegmensből, 12%-kal több, mint 2011-ben. A digitális zenei piac bevételeinek 90%-a pedig a zene Facebookjának szerepére törekvő Spotify előfizetéseiből eredt, itt 8%-os volt a növekedés az előző évhez képest. Norvégiában is hasonló eredményt mértek, ott a teljes lemezpiac 8%-kal termelt több bevételt. Az előfizetéses streamingszolgáltatók piaci hajtóereje tehát van olyan masszív, hogy bőven ellensúlyozza a CD-eladások csökkenését, amely Svédországban tavaly 15%-os volt.

KÖZBEN MÁR FEJLESZTIK A SPOTIFY ELLENLÁBASÁT AMERIKÁBAN, TRENT REZNOR KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL.

A streamingszolgáltatók prominens szerepe persze nem véletlen, hiszen mind a svéd, mind a norvég zenekedvelők a - nemrég a zeneletöltési lehetőséget a platformján megszüntető - Spotify mellett további féltucat előfizetéses lehetőség (Deezer, WiMP, Rdio, Music Unlimited, Xbox Music, Rara.com) közül választhatnak.

https://recorder.blog.hu/2013/01/22/a_streaming_hajtja_a_zeneipari_novekedest_skandinaviaban
A streaming hajtja a zeneipari növekedést - Skandináviában
süti beállítások módosítása