Egy karácsonyi lemez epikus bukása - A Christmas Gift For You From Phil Spector

2012.12.15. 22:51, rerecorder

spector christmas.jpg

Phil Spector 1963-ban megcsinálta minden idők legjobb karácsonyi albumát. A lemez megjelenése napján lelőtték Kennedyt. A karácsony abban az évben elmaradt. Összefoglaltuk a lemez készítésének és utóéletének főbb stációit, plusz maga az album is meghallgatható.

A lemez YouTube-ra feltett részeit összefűztük, így egyben meghallgatható, akár a cikk olvasása alatt is.

Phil Spector, a kora hatvanas évek legnagyobb producere, a Wall Of Sound-hangzás megteremtője 1963 körül a csúcson volt. Olyan slágerekkel uralta az amerikai listát, mint a Ronettes-féle Be My Baby vagy a Then He Kissed Me és a Da Doo Ron Ron a Crystals-tól, de nem bírt a babérjain ülni. Elhatározta, megvalósítja addigi leggrandiózusabb tervét, egy olyan rock and roll karácsonyi albumot készít, amely a legmenőbb poplemezek között is megállja a helyét.

spectorpénz.jpgKarácsonyi lemezek készültek már korábban is, Elvis és a Four Seasons is adott már ki ilyet, Spector azonban olyat akart, amilyen még nem volt. Egy igazi mesterművet, ami jobban fog szólni, mint bármi a földön és még táncolni is lehet rá. Istállója összes sztárját, valamennyi produkciós trükkjét felvonultatja, a sztenderdeket áthangszereli, a karácsonyi hangulatot ötvözi a rock and roll szellemmel, és a lemez egyszerre lesz versenyben a karácsonyi- és a poppiacon.

AZ IDEI POPPIACRÓL MI HÁROM KARÁCSONYI LEMEZT TARTUNK ÉRTÉKESNEK.

Már júliusban elkezdődtek a felvételek Spector kedvenc boszorkánykonyháján, a Los Angeles-i Gold Star stúdióban, ahol legelső No. 1 slágere is készült, még 1958-ban (Teddy Bears: To Know Him Is To Love Him). Berendelte sztárjait (a Ronettes- és Crystals-lányokat, Darlene Love-ot, a Bob B. Soxx & The Blue Jeans együttest), meg vagy 30 session zenészt, (5 perkást, 6 ritmus gitárost, 3 basszusgitárost, komplett fúvós szekciót), ott lógott a stúdióban az akkor még nem túl ismert Sonny Bono, és vokalistaként Sonny akkori csaja, a 16 éves Cher is. Spector tizenkét karácsonyi klasszikust választott ki (Fehér Karácsony, Csendes Éj, Rudolf, a rénszarvas, stb.) és Christmas (Baby Please Come Home) címmel hozott egy saját dalt is, amit kifejezetten erre az albumra íratott kedvenc szerzőivel, a Barry-Greenwich párossal.

spector studio.jpgKint tombolt a Los Angeles-i nyár és narancsba borultak a pálmafák, a stúdióban is vagy negyvenen izzadták le magukról a ruhát, miközben fehér karácsonyról, hóemberekről és rénszarvasokról énekeltek. Persze nem csak a hőség miatt folyt a víz mindenkiről, hanem Phil Spector munkamódszerei miatt is. A maximalista producer sosem végzett félmunkát. Napokon át vett fel újra és újra egy-egy dalt, amíg nem érezte tökéletesnek. A session-zenészeket előszeretettel rendelte be péntek délutánra, a többi producer ilyenkor már nem dolgozott, így sehová nem kellett sietniük, nyugodtan nyaggathatta őket. Spector olyan albumot akart, amin nincs töltelék, minden dal kislemez szintű. Irving Berlin Fehér Karácsonyával például nem volt teljesen megelégedve, kicserélt hát benne szövegrészeket. Ennek nem nagyon fog örülni Berlin kiadója, figyelmeztette valaki. „Leszarom, nekem így tetszik” – jött a tömör válasz.

PHIL SPECTOR A LENT LÁTHATÓ FOTÓN ELÉG BIZARRUL FEST TÉLAPÓKÉNT, DE MUTATUNK MÉG SÚLYOSABBAKAT EBBEN A KATEGÓRIÁBAN. 

philsanta_2.jpgPersze, nem csak hajcsárkodni, jutalmazni is tudott. Az egyik zongorista olyat játszott, ami nagyon tetszett neki, ott helyben kitöltött egy százdolláros csekket a részére. A felvett dalokat még száncsengőkkel, nyerítéssel, patkódobogással színezték, a lemez végére meg egy nagy finálé került, ahol Phil Spector Boldog Karácsonyt kíván a vásárlóknak, majd mindenki közösen énekli a Csendes Éjt. A felvételek még szeptemberben is folytak, októberre lett kész a nagy mű. A Christmas Gift For You From Phil Spector című lemez tokkal-vonóval 55.000 dollárba került. A lemez a tervezetthez képest kicsit késve, 1963. november 22-én került a boltokba. De még pont időben, hogy mindenki erről beszéljen és betegye a fa alá – gondolta Spector. 

1963. november 22-e azonban mégsem az ő karácsonyi lemezéről szólt, akadt ennél fontosabb téma is. Aznap Dallasban lelőtték John Fitzgerald Kennedyt. Amerika gyászba borult, hisz Kennedy több volt, mint elnök. Egy jóképű, fiatal popsztár-prezident, akinek csinos felesége volt és szabadidejében tvisztelt. Az optimista, fiatal Amerika ideálja. Az országon úrrá lett a letargia, bezártak a mozik, elmaradtak tévéműsorok, nem szólt popzene a rádióból. A karácsonyi listán végül az Alvin és a Mókusok album volt a legsikeresebb (legalább a gyerekek örüljenek), Spector lemeze meg a raktárakban porosodott, hogy majd valamikor bezúzzák azokat. Amerika csak a következő év februárjában tudott kikecmeregni bánatából. Ekkor érkezett meg az Államokba az Európában már nagyon sikeres angol négyes, egy bizonyos Beatles együttes. Februárban felléptek az Ed Sullivan Show-ban, kitört a beatlemania és elsöpört mindent.

phil-spector-a-christmas-gift-for-you_front.jpgSpector lemezét elfelejtették az emberek. Itt-ott feltűnt néha egy-egy példány, de gyakorlatilag lehetetlen volt beszerezni. Kilenc év múlva aztán pont a Beatles cége, az Apple Records adta ki újra. Sikeres lett, megint felfedezték, azóta számtalan újrakiadást megélt, máig frissen és energikusan szól. Ahogy az évek teltek, egyre inkább nőtt a jelentősége, Brian Wilson többször nyilatkozta, hogy ez a kedvenc albuma, a Rolling Stone magazin beválasztotta minden idők legjobb lemezei közé, a Christmas (Baby Please Come Home)-ot meg már feldolgozta az R.E.M., a U2, Mariah Carey, Joey Ramone, Cher vagy épp KT Tunstall is. A számot az eredeti lemezen Darlene Love énekelte. Azóta is remekül megél belőle. Nem csak a rádióban lehet hallani mindig az ünnepek előtt, de ez a kedvenc karácsonyi dala a híres amerikai showmannek, David Lettermannek is. 1986 óta minden évben meghívja az énekesnőt, hogy élőben adja elő műsora karácsonyi kiadásban.

Az A Christmas Gift For You From Phil Spector ma már azt a szerepet tölti be, amit Spector eredetileg szánt neki – a legmenőbb poplemezek között is megállja a helyét.

Fábián Titusz

https://recorder.blog.hu/2012/12/15/egy_karacsonyi_lemez_epikus_bukasa_a_christmas_gift_for_you_from_phil_spector
Egy karácsonyi lemez epikus bukása - A Christmas Gift For You From Phil Spector
süti beállítások módosítása