Heti Top 10: Jockey Ewing-utalások

2012.11.25. 19:00, Frontrecorder

larryhagman.jpg

Pénteken, 81 éves korában elhunyt Larry Hagman, a világ legnépszerűbb szappanopera-főgonoszának, a Dallas Jockey-jának megszemélyesítője. A kultikus figura (eredetiben a dallasi olajbáró neve J.R. Ewing) naná, hogy a popzenészeket is megihlette - a magyarokat különösképpen. Mi a tíz kedvenc Dzsoki-utalásos dalunkkal veszünk búcsút az örök olajmezőkre távozott amerikai színésztől.

10. Larry Hangman: Siesd el!

A magyar elektro-pop formáció nevét most az egyszer, a szomorú aktualitásra való tekintettel elnézzük.   

9. Csepregi Éva: Dallas

Csepregi Éva 1993-as albumán található ez az átlagemberek átlagéletéről írt szarkasztikus dal, amelyben Jockey mellett a többi szereplő is szóba kerül: "Bobby, Jockey, Elly és persze Samantha, tudom, milyen samponnal mossa haját. Tudom, milyen betét a nők szíve vágya, tudom, melyik macska a jó kutyatáp. Itthon vagyok, hát, itthon vagyok." Sajnos nem találtunk sem teljes, sem beágyazható videót a dalhoz, ez a korabeli tévéfellépés-részlet viszont duplán kárpótolja a hiányt - íme.

8. Kubalibre - Csokijézus

Az "alternatív mulatós orckzene" pécsi helytartóinak Tisztelem a nyomulást c. lemezén szerepel ez a dal, amely ezzel a két sorral zárul: "Whisky-t iszunk mint a Dallasban a Jockey-ék, arany lesz a nyál és ezüst lesz az ürülék"...

7. Blancmange: The Day Before You Came

A kevésbé ismert, ám annál jelentősebb brit szintipop-zenekar 1984-ben dolgozta fel az ABBA két évvel korábbi dalát egy külvárosi nő unalmas hétköznapjairól, amelyekhez hozzátartozik a Dallas-nézés is. (Agnetha Fältskog állítólag járt a tévésorozat egyik producerével, aki még szerepet is igért neki.) A Blancmange ezt szemléltette a kislemez borítóján: a tévéből Jockey vigyorog ránk a maga ördögi módján.

6. Sir Mix-A-Lot: Posse On Broadway

A terebélyes fenekeket imádó nagydarab rapper első, 1987-es slágerében Seattle J.R. Ewingjának nevezi magát.

5. SKAfunderz - Kattant Cirkusz

A debreceni ska-punk zenekar Rém c. 2005-ös albumán vázolta fel a maga világvége-vízióját, amelyben "Itt lesz Jockey a Dallasból, benzint szív egy Barkasból".

4. Méhek: Dallas-dal

A Dallason (illetve a sorozatot néző magyarokon) az 1995 óta működő zenés humorista-duó is köszörülte a fullánkját, a főcímzene dallamára, ebből idéznénk: "Az elmúlt héten írtam egy levelet a Dzsoki mamájának, hogy nagyon örülnék, ha egyik vasárnap meglátogatnának. Remélem, egyszer az egész családot vendégül láthatom, és Lipton teával és Tere-fere keksszel megkínálhatom."

3. Galla Miklós: Dallas-dal

Dallas-főcímzene paródia 2. rész, ezúttal Galla Miklóstól, hogy azt mondja: "Most kezdődik a Dallas, mindjárt jön Jockey már. Ő sajnos egy negatív figura, ki mindig rosszban sántikál".

2. Ozzy Osbourne: The Ultimate Sin

A fénykorát élő Ozzy, mint Jockey Ewing? Jeee!!

JR Ewing: Here I Vanish

Hogy egy norvég post-hardcore / noise rock zenekar miért a Dallas fő intrikusáról nevezi el magát, rejtély, biztosan ez is ilyen poszt-ironikus izé. Mindenesetre nagyon menő, a 2006-os, Maelstrom c. albumuk (amely az egyik korábbi toplistánkon szereplő Steve Aoki kiadójánál, a Dim Maknál jelent meg) dalának címe pedig stílszerű is - persze Jockey figurája biztosan nem lesz az enyészeté!

Címkék: dallas heti top 10
https://recorder.blog.hu/2012/11/25/heti_top_10_jockey_ewing_utalasok
Heti Top 10: Jockey Ewing-utalások
süti beállítások módosítása