Lemeztáska - Oltai Kata

2012.10.29. 23:59, Frontrecorder

oltaikata.jpg

Hogy a művészettörténet nem elég dögös és rakkenroll, arra Oltai Kata a cáfolat. A Ludwig Múzeum ex-kurátora nagybetűs jelenség, nem véletlenül szereti a hazai divatmédia (ő pedig a Fashion Video Festival munkatársaként szereti a divat és médiaművészet izgalmas kereszteződéseit). Ráadásul abszolút anti-pozőr, akinek nemcsak karaktere és öltözködési stílusa klasszikusan rokker, hanem zenei ízlése is - mint ezt a Recorder magazin divat és zene izgalmas összefonódásait fókuszba állító hetedik számához áttúrt virtuális lemeztáskája is nyilvánvalóvá tette.

KEDVENC ALBUM A GYEREKKORBÓL

Aerosmith_-_Get_Your_Wings.JPGHa a kamaszkor annak számít, akkor egyértelműen az Aerosmith Get a Grip albuma. Óriás fan voltam, az összes album megvolt kazettán, emlékszem, hogy még a ’74-es Get Your Wings albumukat is megtaláltam. A Blahán árulta egy fickó, egy kisasztalon, sok más kacat között. Akkor (is) hihetetlen értéke volt egy ilyen kincsnek.

ELŐADÓ, AKI INSPIRÁL(T)

Kiállásban Big Mama Thorton vagy Mahalia Jackson, onnan egy ugrás Tina Turner. De legalább annyira Keith Richards, Mick Jagger, Elvis, de még Steven Tyler is. Ad hoc a glam rockból a Guns N’ Roses fénykorában mindenképpen, de ugyanúgy olyan csendes blues-mogulok, mint Buddy Guy vagy Muddy Waters. Alapvetően a rhythm’n’blues és a rock’n’roll formák.

ZENE KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓHOZ

Nyilván műfajfüggő, de háttérzenének nem kell semmi. Csak akkor indokolt zene kiállításhoz, ha valamilyen módon referál arra, amiről a kiállítás szól, mondjuk dolgozott az előadókkal, borítót csinált nekik, volt közös pályaszakasz, mint Corbijnnél a Depeche Mode, vagy Richard Prince-nél a Sonic Youth. Egyébként modoros dolognak tartom, ha ambient zene szól egy kiállításon. Szóval inkább ne, ha lehet!

DAL, AMITŐL BOLDOG LESZEL

BB King és Koko Taylor Something You Got című száma: "happy blues" kategória, és legalább egy évtizede ugyanúgy feláll a karomon a szőr, ha meghallom.

KEDVENC SZÍVTÖRŐ SZÁM

Nem annyira az én műfajom, de most elsőként Janis Joplintól a Piece Of My Heart jut eszembe. Vagy mondjuk, mivel a kilencvenes években voltam kamaszlány, a Guns N’ Rosestól a November Rain.

A GUNS EX-BILLENYTŰSÉNEK NEM ÉPPEN SZÉP DOLGOK JUTNAK ESZÉBE A NOVEMBER RAIN-RŐL, AMIKET EL IS MONDOTT NEKÜNK.

KEDVENC SZOMBAT ESTI LEMEZ / SZÁM


wild-rooster-littleangel.jpgWild Rooster
Little Angel című albuma most az abszolút kedvenc, azon pedig legeslegjobban a Ride On Rebels.

KEDVENC VASÁRNAP REGGELI LEMEZ / SZÁM

Sokáig a Faith No More Easy-je volt az első szám, amit bekapcsoltam hétvégén reggel, de például most eszembe jutott az Orchestra Baobab Coumba című száma is. Franciául énekelnek. Szeretem.

KEDVENC ZENE UTAZÁSHOZ

Ha úgy finomítunk, hogy vezetéshez, akkor újra Rolling Stones-t hallgatok legtöbbet. Egy 27 éves Minim van, öreg kocsiban Stones-ra vezetni önmagáért egy élmény.

BŰNÖS ÖRÖMÖK DAL

A teljes Grease!

A KONCERT, AMI MEGVÁLTOZTATTA AZ ÉLETED

1994, Tabán, Mini. A kilencvenes években még alul volt az a betonszínpad, május 1-jén és augusztus 20-án is volt még nagy blues-rock nap. Nagyon szerettem, fix pont volt, egy sor emberrel, akikkel csak koncerteken, fesztiválokon találkoztunk, ott viszont mindig ugyanonnan folytattuk. Az egész rockandroll közeg a mai napig nagyon befogadó, barátságos, laza - ez abszolút megmaradt. Plusz a nemi paritás, azaz nők versus férfiak aránya 2:8 - ami nem rossz alap...

ZENE DIVATFILMHEZ

Peaches: Turn It On.

KEDVENC "PUSSY POWER" ALBUM / SZÁM

Tina Turner 1982-es turnéjáról van egy felvétel, ahogy ott a Honky Tonk Woment énekli... De mondjuk Lauryn Hill vagy Erykah Badu is eszembe jut, elképesztő a csendes karizmájuk.

MINDEN IDŐK LEGJOBB ALBUMA

Rolling-Stones-Some-Girls-album-cover.jpgThe Rolling Stones: Some Girls, ha stúdió és Shine a Light, ha live.

KEDVENC ELŐADÓ(K) MOSTANÁBAN

Mostanában sok mai rockabilly-t hallgatok, mint a The Baboons, Lou Cifer & The Hellions vagy a Hi-Strung Ramblers. Életigenlés van bennük, ugyanakkor teljesen klasszikus vonalat visznek. Profi zenészek, minimális eszközökkel. Sajnos nálunk nincsenek igazi custom car és hotrod fesztiválok.

Nem olyan rég fedeztem fel Elvis ’68-as Comeback Special koncertjét. Egyrészt zseniális, másrészt ha végignézed, egyértelműen látszik, hogy teljesen időtlen figura, mindenki körülötte, a zenészei, a közönség hatvanas évek, de ő akár mai is lehetne tetőtől talpig bőrben, gitárral, babyface és csodálatos performer.

KEDVENC HARD ROCK HIMNUSZ

Metallica: Enter Sandman!

KEDVENC GIRLY ZENE

Na ez a kategória teljesen üres! Maximum nosztalgiából, a sulibuli hangulatokat felidézve, nevetgélve hallgatunk ilyen zenéket, de komolyan soha.

KEDVENC ŐSZI BÚSULÓS SZÁM

Na a blues zene passzol ehhez a hangulathoz, az biztos! Az összes körülbelül. De ha egy szám, akkor a Creedence Clearwater Revival Susie Q-ja.

Lejegyezte: Forrai Krisztián

https://recorder.blog.hu/2012/10/29/lemeztaska_oltai_kata
Lemeztáska - Oltai Kata
süti beállítások módosítása