Őszi lábmunkák és ambient-túrák (lemezajánló)

2012.10.16. 14:15, rerecorder

gudrungut_460x245.jpg

A friss Recorder magazin lemezajánlójában keretes cikkben tárgyaltuk az elektronikus underground őszi megjelenései közül néhány albumot – footwork és ambient, nyitóképen a berlini Gudrun Gut.

YoungSmokeSpaceZoneweb.jpg2012 a footwork éve is: Traxman és DJ Rashad stílusdefiniáló műveit egy David Davis nevű tizennyolc éves srác követi a sorban, és a Young Smoke álnéven írt zenéi bizony méltóak a nagy öregek albumaihoz. A Space Zone (Planet Mu, 2012) hű marad címéhez, különféle footwork és juke hangkörnyezeteket űrhajók szirénái, lézerágyúk, robothangok és tudományos fantasztikus képzeletvilággal megalkotott masinák működése tölti ki. Durva basszusok és 160bpm körüli tempó spékeli meg a végeredményt, néha kattognak az irányzat védjegyének számító Geiger-Müller számlálók is, így a lemez egy olyan jövőbeli, posztapokaliptikus világ képét tárja elénk, amit eddig jobbára csak a nyolcvanas évek kult sci-fi akciófilmjeiben láttunk megelevenedni.

rudi.jpegAkiknek ez sok, de szeretnének valami szintén izgalmas, határokat feszegető dolgot hallani, azok Rudi Zygadlo új kiadványával nem lőhetnek mellé: a Tragicomedies (Planet Mu, 2012) alapvetően poplemez akar lenni, de minden számában félresikerül valami (jó értelemben!), így az összhatás meglehetősen szürreális. Komolyzenei hatások alatt megírt balladák (Melpomene), repetitív szintikre hangolt darkos témák (Russian Dolls) és elektronikus neofolk (Waltz For Daphnis) egyaránt található a számok közt, illetve még sok más, amelyek helyenként talán egy kissé nehézzé teszik a Tragicomediest, ám a szavatosságának mindenképpen jót tesznek.

gudrun lp.pngEhhez hasonló szerteágazó kísérletezést vártam Gudrun Gut új lemezétől is – ő a nyolcvanas években a Malaria! nevű minimal/szintipop zenekarral volt híres Németországban, illetve ezen idő alatt tagja volt az Einstürzende Neubautennek is – azonban az ötévnyi várakozás után érkező Wildlife (Monika Enterprise, 2012) kényelmesen belövi magát egy ismerős experimental/electro/downtempo-tengelybe, és ott végig jólesően ficánkol, miközben a művésznő költészete szépirodalmi rétegekbe emelkedik. S igazából pont azért jó és érdekes ez a lemez, mert valahol meglepetés: a szép ambient textúrák, a természet előtérbe helyezése és Gut hangja/szövege élvezetes szimbiózist alkot.

Velkei Zoltán


Young Smoke és a Space Muzik Pt. 2 friss videója:


Rudi Zygadlo és a Melpomene hivatalos klipje:


Gudrun Gut is a napokban tette közzé legújabb videóját, mely a Garten című szerzeményhez készült:

https://recorder.blog.hu/2012/10/16/oszi_labmunkak_es_ambient-turak_lemezajanlo
Őszi lábmunkák és ambient-túrák (lemezajánló)
süti beállítások módosítása