Aktuális elektronikus tánczenei albumok – Sterac, Cooly G, Teengirl Fantasy

2012.08.25. 10:00, rerecorder

cooly2_092409.jpgA nyár második fele, különösen az augusztus hagyományosan a zeneiparban is uborkaszezonnak számít, legalábbis a dübörgő fesztiválok mellett jóval kevesebb kiadvány lát napvilágot, mint ősszel, vagy tavasszal. Azért mindig akad néhány kiváló lemez, most az elektronikus tánczene világából válogattunk. Sterac 1995-ös technóalbumának újrakiadása jelent meg júliusban, most augusztusban érkeztek meg mellé a friss remix EP-k, Cooly G (képünkön) pazar albumot rakott össze, a napokban kijött második Teengirl Fantasy-lemez pedig pont tökéletes nyári levezetésként.

SecretLife_Artwork.jpgSterac, avagy a holland Steve Rachmad nem vált mára techno ikonná, mindazonáltal az 1995-ös Secret Life Of Machines (100% Pure, 1995, 2012) című albuma a műfaj egyik remek darabja, és még mindig kortalanul szól. A kiadvány a nyáron újra megjelent, leporolva, kisebb módosításokkal: a vége így finom „Detroit-by-night"-hangzás légben úszó szintikkel és futurisztikus melódiákkal. Igazi klasszikus techno album, ráadásul kíséretként egy komoly remixpakk is érkezett most hozzá (a remasterelt lemez kiadása után két különálló EP-n, augusztusban), amiben többek közt Ricardo Villalobos, Joel Mull, Samuel L. Sessions és Vince Watson ad újkori jelentést a felvételeknek. Aki szeretné komolyabban tanulmányozni a műfajt a nyáron, az ennél jobb anyagot nem találhat.

HDBCD008_cover.jpgAki pedig valami könnyedebbet és modernebbet szeretne hallgatni, annak Cooly G albuma a tökéletes választás. A Playin' Me (Hyperdub, 2012) a brit művésznő első nagylemeze, rögtön a kortárs UK bass elektronika zászlóshajójának számító Hyperdubnál jelent meg, és nagyon sokadik hallgatásra is igen zseniálisnak tűnik. Ez az a kiadvány, ami hosszú idő után először gondolja tovább a UK funkyt az irányzat hagyományos keretein kívül. A ritmusszerkezetek összetettek, mégsem a dinamizmuson van a hangsúly, hanem a szövegeken és a textúrán. Cooly G sokszor énekel a számokban; ilyenkor lassabb a kíséret, és olyan az egésznek a hangulata, mintha nem is a tánctérnek szólna, sokkal inkább értelmezhető urbánus keretek közt, progresszív módon követve olyan brit előadókat, mint Roots Manuva, vagy Speech Debelle. Azonban itt fontosak a hangok is, konformitás helyett az előremutatás a szerző fő célja, sikerrel. A vége felé elhangzó Coldplay-feldolgozás pedig csak hab a tortán.

Tracer_Artwork_by_Kari_Altmann_.jpgAki pedig egy igazi nyári lemezt keres, annak a Teengirl Fantasy Tracer (True Panther, 2012) című albumát érdemes leellenőrizni: Nick Weiss és Logan Takahashi duójára saját elmondásuk szerint a klasszikus house és techno volt nagy hatással, de mindez a barkácspunk szellemében. A Tracerre talán a napsütéses a legjobb jelző, az előbb említett stílusmegjelölések mellett pedig fülbemászó dallamú diszkópop is van, szexi énekekkel és trópusi hangulattal (mások mellett Romanthony és Panda Bear is vendégszerepel, a Mist Of Time című szerzeményben pedig Laurel Haloval kollaborálnak). Az év egyik legváratlanabb és legkellemesebb meglepetése így a Teengirl Fantasy albuma; ráadásul ez az a lemez, amit alighanem minden nyáron elő lehet majd venni kertipartik hangulatfokozójaként.

Velkei Zoltán

http://www.facebook.com/100percentpurerecords
http://www.facebook.com/OFFICIAL.COOLY.G
http://www.facebook.com/TeengirlFantasy


a kéttételes Astronotes Sterac albumáról:


Sterac és kollégái beszélnek a lemezről és megszületéséről:


a Good Times című dal Cooly G-től:


a Teengirl Fantasy-féle Tracerről a Panda Bearrel közös Pyjama:

https://recorder.blog.hu/2012/08/25/aktualis_elektronikus_tanczenei_albumok_sterac_cooly_g_teengirl_fantasy
Aktuális elektronikus tánczenei albumok – Sterac, Cooly G, Teengirl Fantasy
süti beállítások módosítása