Little Boots tíz legjobb házivideója

2012.03.07. 15:46, rerecorder

Az 1984-as blackpooli születésű Victoria Christina Hasketh már 2005-ben alakított Dead Disco nevű indie-pop csajzenekara élén is keltett némi visszhangot, de csak 2008-ban, szólóban, Little Boots néven tűnt fel igazán a szintis alapú új női mezőnyben (Lady Gaga, Ladyhawke, La Roux stb.), olyan ígéretesen, hogy még a BBC Sound Of 2009 szavazáson is az első helyen végzett. 2009 nyarán megjelent Hands című debütalbumának aranylemezt érő eladásai ugyan elmaradtak a Florence + The Machine- és La Roux-albumok platinás sikerei mögött, de a szimpatikus kis angol csaj azóta is folyamatosan lelkesíti rajongóit, hol megunhatatlan zenés home videóival, hol mixtape-jeivel, hol autentikus DJ-szettjeivel (a klasszikus és italodiszkó, a new wave és elektro-pop nagy rajongójaként – sok pályatársával ellentétben – valóban nagy lemezturkász és maga állítja össze műsorait). Ez utóbbi minőségében, azaz DJ-ként érkezik március 10-én a Merlinbe a Kollektíva ötéves szülinapi partyjára, mi pedig – mivel Little Boots karrierjét klipeken és tévéfellépéseken keresztül egyszer már áttekintettük – most melegítsünk olyan egy válogatással, ahol az énekesnő YouTube-csatornáján posztolt házivideóit mutatjuk be, közülük is a legjobb tízet!

2007-ben a Dead Disco az ígéretes kislemezek után már elkezdett dolgozni bemutatkozó albumán is a jónevű Greg Kurstin producerrel, ám az akkor még göndör fekete hajat viselő Victoria mégis azon a nyáron döntött úgy, hogy kiszáll a csajzenekarból és a maga útját járja – szintetizátorokra helyezett megszólalással. Hazaköltözött szülei blackpooli házába, és akkor kezdte a világra szabadítani videóit az otthoni zongoránál ülve, valamint a szobájában előadott saját szerzeményekkel és feldolgozásokkal: rajongói hónapról hónapra ismerkedhettek új és új hangszereivel, vagy épp dicsérhették kommentekben új hajszínét. Little Boots a YouTube egyik aprócska sztárja lett. Bár ma már megritkultak ezek a személyes kis videók, de a Valentin-napra kitett All 4 U című új dala után még a múlt éjjel közzétett Chic-feldolgozással is bizonyította, hogy talán ebben a formában, mindenféle produkciós kezelés nélkül a legjobb. De kezdjük az elején!

És mindjárt az egyik legjobb dologgal! Little Boots 2008 februárjában pizsamában elzongorázza és elénekli első szólódalát, mely pár hónappal később stúdióverziójában meghozza az ismertséget számára: a Stuck On Repeatet. Ez még ennyi idő után is briliáns, így is:


 

A gyorsan Fun Monday-nek elnevezett videósorozatban vegyesen kerültek fel az énekesnő YouTube-csatornájára új szerzemények, már ismert saját dalok új hangszerekkel elővezetett verziói és főképp feldolgozások mindenféle stílusból, de leginkább popzene volt mind. Az első videókat Little Boots azóta már törölte, így a legkorábbi ma is megtekinthető feldolgozása (egy barátnőjével duettben előadott Girls Aloud-átirat mellett) a Human League slágeréből, a Don't You Want Me-ből készült, szintén még 2008 februárjában:


A következő héten – mert kérni is lehetett – egy kilencvenes évekbeli Haddaway-sikerszámot, a What Is Love-ot szerette volna littlebootsosítva hallani egy YouTube-kommentelő, és ez lett az egyik legjobb átirat mind közül:


Jöttek sorban a feldolgozások (Madonna, Wiley, Estelle stb.), de Little Boots videóműsora akkor kapott igazi gellert, amikor a művésznő beszerzett egy Tenori-on nevű japán elektronikus hangszert és miután kipróbálta a Stuck On Repeattel, hamarosan készített egy aktuális slágerfeldolgozást is erre a látványos hangszerre átültetve. A Hot Chip Ready For The Floorja 2008 júniusában valóban nagyon forró volt, különösen ebben a Fun-változatban, ahol Victoria barna helyett már szöszi fejjel nyomkodja a gombokat:


Az éles szemű nézők ezek után könnyedén kiszúrhatják, hogy a néhány nappal később közzétett videón ismét barna hajú az énekesnő, de ez már egy friss saját szerzemény volt, így bizonyára némileg érnie kellett a publikálásra. Sajnos ez a cím nélküli zongorás lassú azóta sem jelent meg más formában, pedig tökéletes bizonyíték Little Boots tehetségére – és arra is, hogy sokszor eltékozolja a jó anyagait (nagy hiba volt például, hogy a Not Now és a Magical című dalait lehagyta bemutatkozó albumáról).


Akit netán a Stuck On Repeat nem győzött volna meg, az a Meddle idején már biztosan behódolt Little Bootsnak. Ez a hálószoba-pop verzió még a dal rendes kiadása előtt került fel a YouTube-ra, 2008 nyarán:


A sok szólóvideó után Little Boots egy dobossal kiegészülve is készített egy zongorás feldolgozást – a 2008-as év egyik európai csúcsslágeréből, a dán Alphabeat Boyfriendjéből. A dobok mögött Victoria öccse, a helyszín pedig a szülői ház:


A 2008-as évet a Wham-féle Last Christmas zárta decemberben, nem sokkal a 2009-es BBC-szavazás megnyerése előtt:


2009-ben megszaporodtak Victoria teendői, így megritkultak a házi Fun-videók, de egy-egy feldolgozásra (Cyndi Lauper, Kid Cudi, Kate Bush) azért még futotta. Mind szórakoztató, de a legjobb közülük ez a Blur-átirat, a To The End. A dalhoz fűzött kommentárban Victoria bevallja, hogy régen inkább Oasis-csaj volt, de a To The End szerelmi gondolattársításai miatt ezt most muszáj elénekelnie – és még dedikálja is a feldolgozást. Valaki nagyon szerelmes volt 2009 júniusában:


És végül ugrás 2012-be: a videós Little Boots-feldolgozásokat tekintve hosszú szünet után előbb a Valentin napra publikált új dal, a már a második nagylemezt megelőlegező All 4 U jött (ez már egy külön cikkben bemutattuk), majd pedig egy újabb átirat, melyet éppen tegnap, március 6-án éjjel tett közzé az énekesnő. A Chic diszkóklasszikusa, az I Want Your Love kapott Little Boots-os zongorás kezelést, és persze így is nagyon működik. Újabb bizonyíték, hogy egyetlen zongorával is mennyire ellenállhatatlan ez a kis csizmácska – aki szombaton a táncparkettet is minden kétséget kizáróan berobbantja majd:

 

összeállította: Dömötör Endre

http://www.littlebootsmusic.co.uk
http://www.facebook.com/littleboots

 

Címkék: little boots
https://recorder.blog.hu/2012/03/07/little_boots_tiz_legjobb_hazivideoja
Little Boots tíz legjobb házivideója
süti beállítások módosítása