Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 45. hét

2011.11.23. 17:18, -recorder-

A KHT10 előző heti playlistjét még Little Boots-összeállítással is kibővítettük, de az azóta eltelt napok termése már nem volt annyira erős, ezért most az előző hetekbe is visszanyúltunk. Ismertebb húzónév most egyáltalán nincs is, viszont van folkos-dzsesszes duett, két nyári hangulatú szám, egy hangmintaparádé, egy Sonic Youth-kópia, és egy közel húszéves zenekar hamarosan megjelenő második lemezének első kislemez dala. A tíz szám rögtön meg is hallgatható, a képünkön látható kanadai Jonathan Clancy, azaz His Clancyness dalához videót is mutatunk.

 

 

Heavenly Beat: Faithless
A Beach Fossils a Real Estate-hez hasonlóan 2009 nyarán tűnt fel, és a zenéjük is lo-fi beach gitárpop. Most a basszusgitáros, John Peña saját projektet indított Heavenly Beat néven, ám az ütemek itt már elektronikusak, táncosabbak, de az anyazenekar dalaira jellemző nyári hangulat megmaradt.

His Clancyness: Carve A Peach
A kanadai Jonathan Clancy sem veti meg a lusta, napfényes délutánokat (főleg, amikor bekúszik a dalba az orgona), és azok megidézésre nagyon is szükség van ilyen búvalbélelt, ködös, nyirkos november végi napokon. A cikkünk alatt látható videó is ezt a kellemes, nosztalgikus érzést árasztja magából.

Jonny Kearney & Lucy Farrell: Green Leaved Trees
Jonny és Lucy egy angol folk duó, októberben jelent meg az első lemezük, azon található ez a dal. A zenéjük persze nem teljesen folk, hiszen egyszerre hatott rájuk a Beatles és Cole Porter – ebben a lassan poroszkáló dalban is trombita és seprűzött dob simogatja a hallójáratokat.

Doldrums: I'm Homesick Sittin' Up Here In My Satellite
Egy 21 éves kanadai srác áll emögött a zajos, lollywoodi (pakisztáni filmzenés) dobokra és sok egyéb más hangmintára támaszkodó hangkollázs mögött, ami az énekdallam miatt akár popdalként is tud működni – és bizony működik is.

Blue On Blue: We Never Sleep
Egy újabb név a fiú+lány duók sorában, de semmi 60s girl group hatás vagy retro 80s nosztalgia nincs benne. Egy végtelennek tűnő alagútban menetelnek inkább, hónuk alá csapott szintikkel, pattogó és széteső ütemekre, miközben patkányok futkároznak a lábuk mellett.

Pinkunoizu: Time Is Like A Melody
Dán zenekar, japán névvel, egymás után, majd egymásra pakolt, ismétlődő énekdallamokkal, gitárrészletekkel, folyamatos előrehömpölygéssel, Panda Bear-hatásokkal.

The Lucid Dream: Heartbreak Girl
Lassan minden hétre jut egy 60s fuzz pop dal. És most is. Ez éppen Phil Spector-féle csajpop idézetekkel is kiegészül meg Byrds-gitárokkal (persze ezek is elő szoktak fordulni), a lényeg viszont a fülbemászó dallam. Ami tapad is elsőre, ahogy kell.

Cardinal: Love Like Rain
Az ausztrál Richard Davies és az amerikai Eric Matthews Bostonban alapították meg ezt az indie rock zenekart, első lemezük 1994-ben jelent meg, és... És ennyi, egyelőre nincs tovább a történet. Illetve hát van, a tervek szerint jövőre jön a második album, ez meg az első kislemezdal, a slágeres Love Like Rain.

Ghost Outfit: Tuesday
A Ghost Outfit Manchesterből érkezett, de nem sokat merít a város zenei tradíciójából, sokkal inkább a kilencvenes évek amerikai indie rockjából. A Tuesday például egy nagyon ügyes, punkos Sonic Youth-szerűség.

Real Fur: The Fool
Londoni trió, észveszejtően funkos dob-basszus groove-okkal, illetve Vampire Weekendhez hasonló afropop gitárokkal. Bolond, akinek nem indul be a lába ettől.


összeállította: Soós Csaba


His Clancyness: Carve A Peach

Címkék: his clancyness kht10
https://recorder.blog.hu/2011/11/23/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_45_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 45. hét
süti beállítások módosítása