Elhunyt Martin Rushent, a punk/new wave korszak egyik legfontosabb producere

2011.06.06. 15:16, -recorder-

2011. június 4-én, 63 éves korában elhunyt a hetvenes-nyolcvanas évek egyik meghatározó producere, Martin Rushent, akinek nevéhez a Stranglers, a Buzzcocks és a Billy Idol-féle Generation X korai albumai, illetve a minden idők legjobb szinti-pop produkciói közt számon tartott Dare című Human League-sikerlemez is fűződik. A szomorú hírt a producer fia, a nemrég Budapesten is koncertező Does It Offend You Yeah? együttes frontembere, James Rushent közölte a sajtóval.

Az 1948-as születésű Martin Rushent már az elektromos glam-rock bugira váltó T. Rex nagy áttörését meghozó 1971-es Electric Warrior album, illetve korabeli Fleetwood Mac- és Shirley Bassey-lemezek hangmérnökeként is letette névjegyét, de igazán csak 1977-78 táján került az előtérbe, amikor az első három-három Stranglers- (Rattus Norvegicus, No More Heroes, Black And White) és Buzzcocks-album (Another Music In A Different Kitchen, Love Bites, A Different Kind Of Tension) mellett például a Billy Idol vezette Generation X és a francia Téléphone együttes címnélküli bemutatkozó nagylemezének is ő volt a producere – két év leforgása alatt ez elég elképesztő teljesítmény!

A punkos gitárok után a szintetizátoros new vave-ben is a korszak legfontosabb stúdiószakemberei közé számított: a slágeres szinti-popra váltó Human League-nek készített 1981-es Dare album többmillió példányban fogyott az egész világon, sőt a Dare remixeit tartalmazó Love And Dancinggel (melyet 1982-ben The League Unlimited Orchestra név alatt adott ki) Rushent még a remixlemezek egyik úttörőjeként is beírta nevét a poptörténelembe. Dolgozott az XTC, az Altered Images, Hazel O'Connor és az amerikai Go-Go's albumain is, majd a Virgin Records tanácsadója lett, de nyolcvanas évek közepén visszavonult zeneipartól, hogy gyermekei nevelésre koncentráljon, és később már csak alkalmilag tért vissza a keverőpultok mögé. Legutolsó munkájaként fia zenekarának, a Does It Offend You Yeah?-nak a 2011-es albumán, a Don't Say We Didn't Warn You-n működött közre.

-

The Stranglers: No More Heroes (1977)

Buzzcocks: Ever Fallen In Love (1978, a playback fellépés alatt a Rushent-féle stúdiófelvétel szól)

The Human League: Don't You Want Me (1981)

összeállította: Déri Zsolt

 

https://recorder.blog.hu/2011/06/06/elhunyt_martin_rushent
Elhunyt Martin Rushent, a punk/new wave korszak egyik legfontosabb producere
süti beállítások módosítása