Blondie: Mother (videoklip)

2011.05.30. 16:06, -recorder-

A hetvenes-nyolcvanas évekbeli amerikai new wave kulcszenekarai közül nemcsak az újjáalakult Cars tért vissza májusban új lemezanyaggal, de a Debbie Harry vezette Blondie is – igaz az ő legutóbbi albumuk óta nem 23 év telt el, csak nyolc. Az időközben a Rock And Roll Hall Of Fame-be is beiktatott New York-i együttesben a 65 éves énekesnő mellett a gitáros Chris Stein és a dobos Clem Burke képviseli az eredeti felállást (jelképesen még tagnak számít a billentyűs Jimmy Destri is, de ő a 2003-as The Curse Of Blondie album megjelenése után nem sokkal a visszavonult a turnézástól, és most az új lemez készítéséhez sem tért vissza). A Panic Of Girls című új album (melyen vendégzenészként a Cars-gitáros Elliott Easton is feltűnik) Nagy-Britaniában 2011. május 31-én jelenik meg digitális formátumban, június 1-jén egy 132 oldalas újsággal, poszterekkel képeslapokkal és kitűzőkkel egybecsomagolt deluxe kiadásban, végül pedig júliusban sima CD-kiadványként is. A beharangozó kislemez, a Mother már a múlt héten megjelent, és klipet is tudunk hozzá mutatni.

------------------
Debbie-t az anyja néhány hónapos korában örökbe adta és nevelőszülők nevelték, de a Mother című dalban nem erről, hanem egy azonos nevű New York-i klubról és az éjszakai életről énekel. A CBGB klubhoz kötődő hetvenes évekbeli New York-i underground kereskedelmileg legsikeresebb túlélői stílszerűen a trash esztétika jegyében született zombiklipet kaptak, melynek külön érdekessége, hogy magyar származású rendező készítette: a második világháború után Franciaországba emigrálva íróként, feltalálóként és politikusként is érdemeket szerző Rejtő Tamás fia, a francia születésű, Amerikában élő, de a nyolcvanas évek elején egy kis időt a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán is eltöltő Laurent Rejto, akit a nemzetközi filmszakma a Woodstock Film Festival egyik alapítójaként és igazgatójaként ismer.

A Mother című dalt a zenekar már az album eredetileg tervezett megjelenésének évében, 2010-ben is játszotta, itt például egy tavaly őszi élő tévéfelvételen látható és hallható:

További érdekesség, hogy mivel a hatvanas évei közepén járó Debbie Harry egy modern hangzású Blondie-albummal szeretett volna visszatérni, ezt a dalt egy 17 éves kolléganőjének, a Gossip Girl tinisorozat színésznőjeként feltűnt és a Pretty Reckless nevű együttes élén rockkarrierbe fogó Taylor Momsennek a szerzőtársaival, a gitáros Ben Phillipsszel és Kato Khandwala producerrel közösen írta (sőt ez utóbbit a Panic Of Girls több számához is felkérte zenei rendezőnek). Összevetésként hallgassunk meg a Pretty Reckless 2010-es bemutatkozó albumáról, a meglepően markánsra sikerült Light Me Upról az egyik slágert, a Make Me Wanna Die-t!

Zárásként pedig kanyarodjunk vissza a Blondie-hoz: ez a zenekar történetének egyik legelső dala, az A Girl Should Know Better 1975-ből, a CBGB klubból!

http://www.blondie.net
http://www.theprettyreckless.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/05/30/blondie_mother_videoklip
Blondie: Mother (videoklip)
süti beállítások módosítása