Loleatta Holloway (1946-2011)

2011.03.22. 14:56, -recorder-

64 éves korában elhunyt Loleatta Holloway, a diszkókorszak egyik legismertebb énekhangja. Holloway Chicagóban született és oly sok fekete énekesnőhöz hasonlóan gospel kórusokban, illetve musical előadásokban kezdte pályáját. A hetvenes évek elejétől jelentek meg lemezei az R&B színtéren, Cry To Me és Only You című balladáival is szép sikereket aratott, de igazi befutást a diszkókorszak hozta meg számára: az 1977-es Hit And Runnal és 1980-as Love Sensation című utolsó albumának címadó dalával írta be magát örökre a popkultúrába, de a kettő között, 1979-ben megjelent Relight My Fire Dan Hartman-féle eredetijében is ő volt a női énekhang. Ezeket a számokat rengetegszer feldolgozták, illetve hangminta formájában is felhasználták – a Love Sensationt például Samantha Foxtól a Pet Shop Boyson és Mobyn át a Chase & Status duóig, sőt két No.1 világsláger is épült rá (úgyhogy a cikkünk alatti videókkal a 3 lépés sorozatunkba is beleillik).
 
A legdurvább eset a Black Box olasz house kollektíva 1989-es Ride On Time-ja volt, mely a brit listákat hat héten át vezette: a táncdalban hallható éneket a Love Sensation részletei adták, anélkül hogy feltüntették volna Loleatta nevét – egy dekoratív fiatal fekete modell, Catherine Quinol tátogott helyette. Loleatta Holloway sikeresen perelte őket jussáért (amikor balhé lett, a fő vokált újravették az M People-ből Heather Small-lal, akit megfizették azért, hogy ne tüntessék fel a nevét, de a háttérben akkor is ott maradt Loleatta hangja), és utána már megkapta a tiszteletet: amikor Mark Wahlberg és hiphop zenekara, a Marky Mark and the Funky Bunch 1991-ben a Love Sensation hangmintájából csinálta meg a Good Vibrations refrénjét, már rendesen feltüntették Loleatta nevét, sőt a videoklipben és több fellépésen is közösen népszerűsítették a közös kislemezdalt, és jutottak fel vele az amerikai slágerlista csúcsára. Loleatta Holloway későbbi kollaborációival is többször szerepelt a tánczenei listákon, még a 2000-es években is, sőt a Take That 2009 stadionturnéján is együtt énekelte a brit bojgruppal a Relight My Fire feldolgozását.


Loleatta Holloway: Hit And Run (tévéfellépés, 1977)

Dan Hartman: Relight My Fire (az azonos című 1979-es albumról, a Vertigo című instrumentális szám után, 3:00-tól, Loleatta Holloway vokáljával)

Loleatta Holloway: Love Sensation (1980)

Black Box: Ride On Time (első verzió, Loleatta Holloway hangjával, a borítón Catherine Quinollal, 1989)

Black Box: Ride On Time (a Heather Small-lal újravett verzió klipje Catherine Quinollal, 1989)

Marky Mark and the Funky Bunch feat. Loleatta Holloway: Good Vibrations (1991)


összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/03/22/loleatta_holloway_1946_2011
Loleatta Holloway (1946-2011)
süti beállítások módosítása