2011. februári koncertajánlók

2011.02.06. 12:54, -recorder-

A Belle And Sebastian egykori csalogánya a hajdani Screaming Trees farkasával duettezget, Edwyn Collins a Sex Pistols dobosát hozza magával, páros lemezbemutatót tart a Blind Myself és a Cadaveres, tízéves jubileumot ünnepel a Žagar, dupla koncerttel búcsúzik a Hobo Blues Band, de duplán játszik a Sisters Of Mercy is. Gitáros-énekes dalnokként szólóban turnézik a kaliforniai Neurosis szakállas vezére és a skót Travis frontembere is (ez utóbbi ugyanúgy jóval idősebbnek néz ki koránál, mint az Iron And Wine név mögé bújt szakállas gitáros-énekes dalnok). Összeírtuk, hogy Bloodshot Bill, A Kutya Vacsorája, Fennesz és Lee Perry után még milyen koncerteket érdemes betervezni erre a hónapra, Budapesten és Bécsben.
 
 
Isobel Campbell & Mark Lanegan + Matt Boroff
WUK, Bécs, 2011. február 6.
 
A kislányhangú Isobel Campbell és a dörmögő Mark Lanegan – két énekes, akik nem nagyon szorulnak bemutatásra, és egy ideje közösen állnak színpadra a közönség elé. Mark a régebbi motoros: pályafutását még a nyolcvanas években, a Washington államból származó Screaming Trees nevű grunge-előfutár zenekar frontembereként kezdte, Kurt Cobainnel is vett fel közös dalokat, majd szólóban is dolgozott, de az évezredfordulón beszállt például a Queens Of The Stone Age-be is. A QOTSA nagy befutását eredményező Rated R albumon még csak egy számban működött közre, a ma már klasszikusnak számító 2002-es Songs For The Deaf idején viszont már teljes jogú tag volt, és a dalszerzésből is kivette a részét. Noha jelképesen szerepelt a legutóbbi két Queens Of The Stone Age-lemezen is, az elmúlt évek során inkább a Greg Dullival közös Gutter Twinsszel, a brit Soulsavers downtempo kollektívával és – leginkább – a skót Isobel Campbell-lel dolgozott együtt. A Belle And Sebastian egykori csellista-énekesnője (aki már B&S-tagsága alatt is kiadott szólóanyagokat Gentle Waves projektnév alatt, de csak 2002-es kilépése óta publikál saját neve alatt lemezeket) eddig három albumnyi anyagot írt a Lanegannel való duettezéshez: a 2006-os Ballad Of The Broken Seas és a 2008-as Sunday At Devil Dirt után 2010-ben is készült egy közös lemezük Hawk címmel – Bécsben már bőven lesz miből válogatniuk. Előttük a New Jersey-ből származó, de részben Bécsben élő dalszerző-énekes, Matt Boroff lép a WUK színpadára.
 
Jegyár: 25-29 euro
 
http://www.isobelcampbell.com/
http:// www.marklanegan.com/
http://www.mattboroff.com/
 
 
 
Iron And Wine
WUK, Bécs, 2011. február 10.
 
Természetesen simán el lehetne intézni a 36 éves (bár inkább ötvennek kinéző) Samuel Beamet azzal, hogy egy erdei kunyhójában szomorkás folkdalokat barkácsoló nagyszakállú remete, a valóság azonban ennél sokkal összetettebb. Az Iron And Wine név mögé bújó énekes-dalszerző 2002 óta ad ki lemezeket, melyek közül az első három (The Creek Drank The Cradle – 2002, Our Endless Numbered Days – 2004, The Shepherd’s Dog – 2007) minden lemezkiadók egyik legkultikusabbjánál, a Sub Popnál jelent meg, éppen ezért ért sokakat meglepetésként, hogy a 2011 januárjában piacra dobott Kiss Each Other Clean már egy multinál, a Warnernél látott napvilágot. Elkeseredni természetesen felesleges: a Billboard-lista élbolyában nyitó új album dalai hozzák a szokásos keserédes Iron And Wine-hangulatot, a rengeteg dicséretet zengő kritikák pedig egyértelműsítik, hogy aradi vértanúkhoz méltó szakállal is lehet valaki kultuszfigura egy multicégnél, és persze hogy február 10-én érdemes célba venni a bécsi WUK-ot egy felejthetetlen koncert érdekében.
 
Jegyár: 21-25 euró
 
http://www.ironandwine.com/
 
 
 
Hobo Blues Band – búcsúkoncert
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. február 11-12.
 
Magyarországon sajnos rossz szájízzel ejti ki mindenki a búcsúkoncert szót, hiszen az elmúlt évek örökös elbúcsúzásaiból és összeállásaiból tudvalévő, hogy ez a fogalom nálunk nem igazán létezik. Ettől függetlenül higgyünk a Hobo Blues Bandnek, mely ígérete szerint most áll utoljára a közönség elé, ráadásul kétszer is: a február 12-re meghirdetett fellépésre olyan mértékben kezdtek el fogyni a jegyek, hogy a zenekar még egy (megelőző, bemelegítő) dátumot is beiktatott. Földes László alias Hobo 33 évesen alapította az együttest, és most 66 évesen feloszlatja, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy szólóművészként nem fog tovább tevékenykedni. Hobón kívül Tátrai Tibor, Póka Egon és Solti János alkotja a HBB búcsúzó felállását, és az ilyen eseményeken megszokott vendégarzenál helyett csupán Madarász Gábor gitáros és a korábban szintén a zenekart erősítő Deák Bill Gyula lép velük a színpadra. A frontember szavaival élve a „fekete bluesból és fehér rock and rollból” összegyúrt életmű darabjai most hallhatók koncerten utoljára a legendás zenekartól – aki élőben akarja hallani olyan hazai klasszikus albumok dalait, mint az Oly sokáig voltunk lenn, a Tábortűz mellett vagy a méltán csúcsműnek tekinthető Vadászat, az jobb, ha siet a jegyvásárlással.
 
Jegyár: 4900-12500 Ft
 
http://www.hobo.hu/
 
 
 
Žagar – 10 éves jubileumi koncert
Trafó Kortárs Művészetek Háza, 2011. február 12.
 
Hihetetlen, hogy már a Žagar is kerek jubileumhoz érkezett – épp tíz éve, hogy a Yonderboi Quintet zenészei, a billentyűvirtuóz Zságer Balázs, a gitáros Kovács Andor és DJ Bootsie saját zenekart alapítottak egy dobos, Lázár Tibor bevonásával. Később beszállt Balázs öccse, a basszista Zságer-Varga Ákos, a 2010 őszén kilépett Kovács helyén pedig jelenleg Ligeti György, az egykori Puzzle frontembere penget, aki énekesként régóta rendszeres közreműködője a Žagarnak, már az legelső albumtól kezdve. Az a bizonyos első lemez a nagy kritikai sikert arató 2002-es Local Broadcast volt, melyet a Szezon című filmhez készített soundtrack követett két évvel később, az eddigi legutolsó album pedig 2007-ben (nemzetközi kiadásában 2009-ben) jelent meg Cannot Walk Fly Instead címmel A jubileumi koncerten természetesen lesznek izgalmas vetítések Kemuri és Urbanizer jóvoltából, és várhatók meglepetésvendégek is, akik nagymértékben hozzájárulnak majd ahhoz, hogy méltó módon lehessen megünnepelni a tizedik születésnapot.
 
Jegyár: 2500 Ft
 
http://www.zagar.hu
 
 
 
Blind Myself + Cadaveres + Just Four + Cojones
A38 Hajó, 2011. február 18.
 
A 17 éve alakult Blind Myself korai felállásából mára csak a tévés műsorvezetőként is ismert Tóth Gergő frontember maradt meg, a jelenlegi társaságot rajta kívül Szalkai Tibor (gitár), Kolozsi Péter (basszus) és Szabó László (dob) alkotja. A hardcore/metal vonalon mozgó BM első négy albuma (Heaven’t – 1999, Product Of Our Imagination – 2002, Worst Case Scenario – 2004, Ancient Scream Therapy – 2006) még angol nyelven íródott, viszont a 2009-es Budapest, 7 fok, eső – már a címéből is láthatóan – magyarul. Az A38-on tartandó koncert apropója a Szumma című válogatásalbum, melyre Gergőék a legjobb számaikat gyűjtötték össze, pár új – angol nyelvű – felvétel társaságában. Az est másik lemezbemutatója a Cadaveres nevéhez fűződik – a székesfehérvári Cadaveres De Tortugas utódzenekara nemrégiben Mindstream címmel jelentetett meg új albumot, és a dalokat most élőben is bemutatja a hajó közönségének. Szintén fellép még a hardcore-ban és thrash-ben utazó Just Four, valamint a vicces nevű Cojones – ráadásul még egy (sőt egyes pletykák szerint két) meglepetés zenekarra is lehet számítani!
 
Jegyár: 1200 Ft
 
http://www.blindmyself.com
http://www.cadaveres.hu
 
 
 
Scott Kelly
A38 Hajó, 2011. február 21.
 
Ha valakinek eszébe jut a doom alapú poszt-metálban utazó kaliforniai Neurosis, nem feltétlenül gondolná, hogy a zenekarvezető az immár negyedszázada meglévő főállása és a Neurot-törzs számos mellékprojektje mellett visz egy olyan szólóprodukciót is, ahol egy szál akusztikus gitárral egyszerű folkos dalokat ad elő. Scott Kellyből szakálla és mackós alkata miatt persze amúgy is ki lehet nézni a dalszerző-énekest, és ez az úriember hamarosan kiköt az A38 Hajón, hogy ránk zúdítsa a kései Johnny Cash módján szívbemarkoló dalait. A countryzenész Hank Williamst is legnagyobb hatásai közé soroló Kelly eddig két szólóalbummal ajándékozta meg a nagyérdeműt: az első, a Spirit Bound Flesh pont tíz évvel ezelőtt jelent meg, a második pedig 2008-ban jött ki The Wake címmel. Természetesen ezekben a dalokban is felfedezhetőek különböző doom stílusjegyek, és az is szinte biztosra vehető, hogy az A38 közönsége néhány akusztikus Neurosis-átiratot is hallhat majd.
 
Jegyár: 3000-3500 Ft
 
http://www.neurosis.com
http://www.neurotrecordings.com
 
 
 
The Sisters Of Mercy
A38 Hajó, 2011. február 25-26.
 
Andrew Eldritch valami olyasmit csinál egy jó ideje, mint amit Guns N’ Roses-vezér Axl Rose művelt a Chinese Democracy albummal, csak még: a goth rajongók immáron 20 éve várnak arra, hogy szép lassan öregedő (immáron 52. életévében járó) kedvencük végre megint kiadjon egy lemezt. Ami állítólag készül, de valahogy nem akar soha megjelenni, pedig a koncerteken is gyakran felcsendül egy-egy új kompozíció. A tulajdonképpen egyszemélyes zenekarnak tekinthető Sisters Of Mercy (melynek másik fix „tagja” egy dobgép, Doktor Avalanche) a virágkorát természetesen a nyolcvanas években élte: az 1985-ös First And Last And Always és a két évvel későbbi Floodland a mai napig kikezdhetetlen goth-rock alapvetés, de még az utolsó album, az 1990-es Vision Thing is rendben volt – és a kapcsolódó turné még Budapestet is érintette 1991-ben! A kilencvenes években nem volt olyan valamirevaló alterdiszkó, ahol ne csendült volna fel az Ofra Haza vokáljával felturbózott Temple Of Love, amit aztán már csak egyetlen kislemezdal, a Berlin énekesnőjével rögzített Under The Gun követett 1993-ban – azóta pedig maradt a nosztalgiaturnézás, melynek során Eldritch még kétszer koncertezett hazánkban (2006-ban és 2009-ben), és most megteszi ezt ismét, rögtön két egymást követő este.
 
Jegyár: 5000-5800 Ft
 
http://www.the-sisters-of-mercy.com
 
 
 
Edwyn Collins
Porgy & Bess, Bécs, 2011. február 26.
 
A legtöbb embernek Edwyn Collins kapcsán a retrós hangulatú A Girl Like You című sláger juthat eszébe a kilencvenes évek közepéről, márpedig az 1959-es születésű skót dalszerző-gitáros-énekes karrierje – amint arról itt a Recorderen egy profilcikkben is beszámoltunk – jócskán bővelkedett még izgalmas pillanatokban. Orange Juice nevű zenekara a hetvenes évek végén indult, és 1985-ös feloszlásáig a brit poszt-punk színtér egyik fontos résztvevője volt – még egy Top 10 slágert is elkönyvelhetett (Rip It Up). Collins ezután szólókarrierbe kezdett, bár az első önálló nagylemezére 1989-ig kellett várni. A legnagyobb sikert – természetesen a fent említett A Girl Like You miatt – az 1994-es Gorgeous George aratta, amit még két további album követett, amikor is az énekes 2005-ben egymás után két agyvérzést is elszenvedett. Hosszadalmas rehabilitáció után befejezte még a korábban megkezdett nagylemezét (a beszédes című Home Again 2007-ben jelent meg), majd hatalmas önerőt és kitartást tanúsítva a koncertszínpadra is visszatért. Éppen ezért érdemes ezt a kivételes croonert megtekintetni Bécsben, ahol tavalyi albumának, a számos sztárvendég (Johnny Marr és az egykori Aztec Camera-vezér Roddy Frame mellett a Cribs, a Magic Numbers, a Drums és a Franz Ferdinand énekesei) bevonásával rögzített Losing Sleepnek az anyagát mutatja be – a kísérőzenekarában pedig ott lesz régi cimborája, a Sex Pistols-dobos Paul Cook is.
 
Jegyár: 30 euro

http://www.edwyncollins.com
 
 
 
Fran Healy
Szene, Bécs, 2011. február 28.
 
Noha Francis Healy még nem töltötte be a negyvenet (37 éves), első ránézésre mégis egy vidám öregember benyomását kelti, de ő valószínűleg nem foglalkozik a korral, a külsejével meg nem zaklatja a stylistokat. Aki nem ismerné az ő nevét, annak talán ismerősebben cseng a Travis márkanév: a dalszerző-gitáros-énekes Fran Healy vezette glasgow-i zenekar az évezredforduló egyik legsikeresebb brit formációja volt, The Man Who és The Invisible Band című albumaiból milliók fogytak, még az Egyesült Államokat is bevette. A 2003-as 12 Memoriestól aztán elkezdtek csökkeni az eladások, az eddigi utolsó két Travis-sorlemez – a kifejezett briliáns 2007-es The Boy With No Name és a már a zenekar saját cége által megjelentetett 2008-as Ode To J.Smith – pedig már nem nagyon hagyott nyomot a kollektív emlékezetben. Nem mintha ez nagyon zavarta volna a melankolikus dalaikhoz szinte mindig vicces klipeket forgató skótokat, főleg nem Healyt, aki pár éve Berlinbe költözött, és ott él kiegyensúlyozott családi életet. Közben gondolt egyet, és 2010-ben felvett egy szólólemezt is, melynek a címe (Wreckorder) rendkívül hasonlít honlapunk nevére. Az örökké mosolygós skót dalnok ezeket a dalokat mutatja be a bécsi Szene közönségének, de ne csodálkozzuk, ha a setlist számos Travis-klasszikust is tartalmaz.
 
Jegyár: 26 euro
 
http://www.franhealy.com
http://www.travisonline.com
 

összeállította: Nagy István
 
 

https://recorder.blog.hu/2011/02/06/2011_februari_koncertajanlok
2011. februári koncertajánlók
süti beállítások módosítása