Lee ”Scratch” Perry + Kingston Cruisers

2011.02.04. 07:24, -recorder-

Dürer Kert, 2011. február 4.
 
Ez a közel 75 éves úriember nem nagyon szorul bemutatásra: a Pipecock Jackxon és The Upsetter becenevekre is hallgató Lee ”Scratch” Perry (becsületes nevén: Rainford Hugh Perry) a reggae és persze a dub egyik legrégebbi, még ma is fellépő és alkotó jamaikai képviselője. Az őrülten zseniális hangmérnök, aki a hetvenes években valóságos csodákat művelt Black Ark nevű házi stúdiójában (mielőtt porig égette volna azt), olyan klasszikusok szerzője és producere volt, mint a Curly Locks, a Clash által feldolgozott Police And Thieves vagy a Prodigy Out Of Space-ének hangmintáját adó I Chase The Devil.
 
Pályafutása során Lee Perry kiadott több tucat lemezt (2010-ben „csak” hármat: Mad Alien Dub, The Unfinished Master Piece EP, Revelation), szerepelt a Hello Nasty című 1998-as Beastie Boys-albumon, 2003-ban kapott egy Grammy-díjat Jamaican E.T. című albumáért, 2008-ban Adrian Sherwood társaságban láthattuk a Szigeten, 2011-ben pedig az Animal Collective beválogatta a szupermenő All Tomorrow’s Parties fesztivál fellépőinek listájára is. A mostanában Svájcban élő dub-reggae legenda mellett a Dürer Kertben fellép a budapesti Kingston Cruisers zenekar is, mely Bob Marley születésének 66. évfordulója alkalmából ad emlékműsort a néhai Wailers-vezér tiszteletére (ha minden jól megy, az évforduló alkalmából Perry is előadja Marley-val közösen írt számait). A koncerteket követően a Love Alliance-ből ismert DJ Bosi, illetve az Irie Maffia Soundsystem kötelékébe tartozó Dermot deckjeiből ömlik majd a dub.
 
Jegyár: 4500-5500 Ft
 
http://www.myspace.com/leescratchperry
http://www.kingstoncruisers.hu/
 

a Curly Locks című gyöngyszem az 1978-as Roast Fish Collie Weed & Corn Bread albumról:

a Black Ark stúdió munka közben - az 1977-ben forgatott Beats of the Heart: Roots Rock Reggae című televíziós dokumentumfilmből:

https://recorder.blog.hu/2011/02/04/lee_scratch_perry_kingston_cruisers
Lee ”Scratch” Perry + Kingston Cruisers
süti beállítások módosítása